Načelnici opština: Poslije mene potop

U Republici Srpskoj kao da je postalo pravilo, zaduži se pa se, održi na vlasti, smiri socijalni bunt, kupi povjerenje birača, a kako će narod te dugove da vraća nije važno. Kao i republička i opštinske vlasti, u nedostatku novca, posežu za zajmovima, uz blagoslov načelnika koji svom nasledniku ostavljaju finansijsku omču oko vrata.

Republika Srpska 09.07.2016 | 21:51
Načelnici opština: Poslije mene potop
Mnogo načelnici opština u Republici Srpskoj, kad se domognu primamljive i isplatljive i udobne fotelje zaborave na one koji su ih birali. Njihova moć je tolika da u upravljanju lokalnom zajednicom, mogu, kao nesavjestan domaćin, da arče njenu kasu, rasipaju novac na projekte za koje samo oni misle da su perspektivni i što je najteže – da je zadužuju. Mnogi se ponašaju po poznatoj misli francuskog kralja Luja Petnaestog „Poslije mene potop“.

Izrazit primjer velikih zaduženja opštine je Gradiška, gdje su prethodni načelnici, ostavili dolazećem i sad aktuelnom pozamašan miraz.

Načelnik opštine Višegrad Slaviša Mišković zna da je dug zao drug pa za više od tri i po godine na funkciji nije pozajmio za opštinu ni jednu marku ali je zato od svojih prethodnika vratio 3,5 miliona KM što je polovina od godišnjeg budžeta.

Zanimljivo je da se načelnici malih i siromašnih opština rijetko odlučuju za zaduživanje lokalnih zajednica kao što su Vukosavlje, Itočni Drvar, Istočni Mostar, Krupa na Uni i Rudo. Rudo nema ni jedno kreditno zaduženje i svijetao je primjer u sazviježđu prezaduženih opština.

Načelnike koji su stvorili dugove narod obično više ne bira, ali njima je to sasvim svejedno jer su napunili novčanike, a one koji servisiraju dugove prethodnika stigne "kazna" jer nisu ulagali novac u projekte. Narod zna da se dugovi vraćaju sa njegove iskrivljene grbače a da li to zaboravlja kad popunjava listiće na izborima.

Podaci govore da su kreditna zaduženja opština i gradova u Republici Srpkoj zaključno sa 31. avgustom 2013. godine iznosila 333 miliona konvertibilnih maraka. Tada je od 63 jedinice lokalne samouprave njih 53 imalo kredite.



BN televizija

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

foča

09.07.2016 15:00

Načelnici zaduže opštinu, valjda nešta i izgrade. Kad dođe drugi načelnik za četiri godine vraća kredite prethodnog. Za četiri godine građani zaborave na to, pa će opet glasati za onog što ih je zadužio prije četiri godine jer je nešta napravio, bazen u gradu, dvoranu, autobusku itd.

ODGOVORITE
Name

zvornik jad i tuga

09.07.2016 16:38

Još prave neku fontanu u centru , ko u najbolja vremena , ode još jedan milion iz kase . Valjda misle da će narod bacati pare u nju za sreću .

ODGOVORITE
Name

tito

09.07.2016 18:48

Jes moj prijatelju, ali zato rjesenja problema sa parking mjestima u gradu, nema ni na pomolu. Nego i ono malo sto ima podijelise za ljetne baste kaficima, a narod ko j**e. Ko je jos ikad brinuo za narod?!? Stoka ce progutati sto god mu serviras. Izgleda da se nacelnik i njegovi saradnici rukovode takvim pravilom. Sram nek ih bude.

Name

Del Boy

09.07.2016 16:45

Cepaj po sirotinji, samo bahato...mamicu vam...

ODGOVORITE
Name

Zijemlja

09.07.2016 17:51

Zbog čega će se zaduživati Istočni Mostar kada sve svoje troškove podmiruje od grantova koje daje Vlada RS. Ako treba graditi fabrike onda njih finansira načelnik Rašo iz vlastitog budžeta i zapošljava nezaposlene nevesinjce i mostarce. U opštini ima zaposlenih kao da ima 5.000 stanovnika i niko ništa ne radi. Srtetna je država dok ima trakve načelnike.

ODGOVORITE
Name

brzi

09.07.2016 20:45

Treba menjati zakon,o zaduzenjima opstina.

Name

007

09.07.2016 21:29

pa ko je kriv kpj sto je skolovale lopove.od bogatog imucnog domacina napravila siromasnog a siromaha lopova bogatog i stalno lopova nagradivali ,i šta sada svi ove vode nosioci polit.partija obukli naizvrat kapute sami lopov do lopova.

ODGOVORITE
Name

Novo Goražde

10.07.2016 06:56

U ovoj opštini pravilo Luja XV važi još od dana osnivanja, pa smo došli u situaciju da niko ozbiljan ne smije da se prihvati kandidature za načelnika opštine...

ODGOVORITE
Name

Za Tito

10.07.2016 08:10

Druze Tito koji ce nam vrag parkiralista kad smo siromasi, mislim citajuci ove komentare da čovek pomisli da nemamo leba jesti a ono nama parkiralista treba.

ODGOVORITE
Name

Nadzorno

10.07.2016 09:41

Treba izabrati nadzorni organ iz nevladinog sektora i da se ima kontrola i izvjestaji svaki kvartal sto je sumnjivo obustaviti u svakoj opstini

ODGOVORITE