Зашто РТРС све више посустаје!?

Лоша управа РТРС довела у позицију у којој се тренутно налази: нарушени међуљудски односи, честе смјене и лош уреднички кадар узроковали су пад гледаности, а још лошији менаџмент ову ТВ кућу води у банкрот.

Република Српска 10.07.2016 | 15:42
Зашто РТРС све више посустаје!?
Након проблема са неплаћањем доприноса и пореза, Радио-телевизија Републике Српске суочила се и са другим финансијским проблемима, попут неплаћања роба и услуга добављачима, али и проблема са расподјелом средстава од претплате која је прикупљена директно преко инкасаната. 

Неплаћање телекомуникационих услуга које користи код М:тел-а, РТРС је коштало привременог искључења ВПН услуге. Наиме, извори Истинито наводе да је М:тел јуче искључио телефоне једном дијелу радника РТРС због неплаћања рачуна за пакете ВПН, које су користили посредством своје медијске куће. РТРС је наводно уредно скидао с плате износе за утрошене импулсе, али их очито није уплаћивао М:тел-у. Руководство РТРС је покушало да убиједи менаџмент М:тел-а да их укључи, али безуспјешно. На крају је, како наводи исти извор, морала да реагује и премијерка Жељка Цвијановић, након чега је М:тел укључио телефоне и дао рок од 10 дана да се дугови измире. Радници који су сами себи плаћали рачуне, нису ни били искључени с мреже.

Према незваничним подацима (званичних нема јер Пореска управа РТРС данима не одговара на допис Истинито о дуговима РТРС), Јавни РТВ сервис Републике Српске Пореској управи РС и добављачима дугује око 6 милиона марака. То је цифра која садашњег генералног директора РТРС Драшка Милиновића и његов тим сврстава међу најлошије менаџере које је ова кућа имала од свог оснивања.

Томе свакако треба додати и нерашчишћене рачуне са друга два јавна сервиса око убирања РТВ таксе и маркетинга. Доскорашња шефица Службе за наплату РТВ таксе, Јадранка Радојчић, експресно је смијењена након што је, наводно без ичије сагласносзи, доставила БХРТ-у податке о износу РТВ таксе коју је РТРС наплатио путем инкасаната. На основу тих података, БХРТ је утврдио да му РТРС дугује 11,5 милиона КМ по основу утврђеног модела расподјеле: 50% за БХРТ, 25% за ФТВ и 25% за РТРС.

На мјесто Радојчићеве, постављена је Славица Амовић, која је радила као интерни ревизор. Из пензије је враћен Лука Раковић, бивши шеф Службе за наплату, да јој помаже.

Занимљиво је да РТРС у међувремену купује опрему вриједну 5 милиона КМ, ЛЕД расвјету и студијске камере за велики студио, плаy-оут-е за први и други канал, дигиталну архиву, аудио и видео опрему за режију и студио... У очи пада чињеница да опрему по тендеру бира РТРС-ова комисија, али ће плаћање у име Владе РС вршити Министарство за саобраћај и везе. Јасно да ни у Влади више олако не желе да дају велики новац, јер су и раније пружали финансијску подршку за набавку опреме, али су та средства, наводно, завршила за набавку програма.

Упркос свим покушајима, набавци програма ради повећања гледаности и сталним смјенама уредничког и руководног кадра, оштрица медијске пропаганде РТРС у корист Милорада Додика и његовог СНСД-а сваким даном је све тупља. РТРС није објавио податке о гледаности за јуни 2016. јер централна информативна емисија ове куће заостаје за најгледанијим комерцијалним ТВ станицима, међу којима је у јуну по гледаности Дневника 2 доминирао БН.



Према мјерењу агенције Нилсен, други Дневник БН телевизије у 19.30 гледало је највише градјана Републике Српске, тачније 24,21 % што је највећи рејтинг једне централне информативне емисије на територији Републике Српске.

Такође, и у прајм тајму, односно ударном термину од 16:00 до 24:00 када је највећи број гледалаца поред малих екрана, БН телевизија је била најгледанији медиј у Републици Српској. У том периоду поред бројних телевизија највеће повјерење гледалаца добила је БН телевизија са шером 13,94.



Будући да РТРС у односу на друге ТВ куће има највећу покривеност земаљским сигналом у Републици Српској (око 95%), и да годишње убере око 22 милиона КМ од РТВ таксе, док комерцијалне ТВ куће програм финансирају искључиво од маркетинга, онда је јасно да резултати које Јавни РТВ сервис РС остварује нису ни изблиза онакви какви би могли да буду.

У покушају да испуни очекивања својих политичких ментора, управљачка структура РТРС увела је неколико информативних емисија уводећи у програм људе са стране, које плаћа далеко више него своје новинаре.

Ипак, подаци о гледаности су поражавајући.

"Телеринг" Мате Ђаковића, који је наводно "купљен" са ОБН-а за 200.000 КМ, уз ауторски хонорар од 500 ЕУР по емисији и 20% од продатог маркетинга, има шер тек нешто већи од 3.

Још је лошија гледаност емисије Мирослава Лазанског, "Лазански директно", који такође има хонорар од 500 ЕУР по емисији и плаћене трошкове.

Ово је сасвим довољно чињеница да се може закључити како је лоша управа РТРС довела у позицију у којој се тренутно налази: нарушени међуљудски односи, честе смјене и лош уреднички кадар узроковали су пад гледаности, а још лошији менаџмент ову ТВ кућу води у банкрот.

У наставку доносимо текст чији је аутор навјероватније неко од запослених на РТРС, а који се, из разумљивих разлога, није потписао. Текст објављујемо у цјелости, уз корекцију неколико чињеница и имена, као и података који су били доступни редакцији Истинито.

Смјене и сукоби на РТРС-у

Посљедњих седмица у "јавном сервису" Републике Српске је веома бурно. Актуелни менаџмент на челу са Драшком Милиновићем спроводи чистку кадрова, и то оних које је углавном он поставио на руководеће позиције.

Посљедњи талас смјена је започео прије отприлике мјесец дана, а међу првим "жртвама" је Сања Поповић, уредница Забавног програма. Умјесто ње, уредничку позицију је добио Срђан Радановић. Смјена Поповићеве је била само увертира пред "врело љето" у руководећим фотељама РТРС-а.

Велики пад наплативости РТВ таксе, коштао је позиције и руководиоца Службе РТВ таксе Јадранку Радојчић. Занимљиво је да је Радојчићева била међу првим именовањима које је актуелни директор Драшко Милиновић спровео по свом доласку 2014.године. Након што је смијењена прије 20-ак дана, враћена је у Регионални центар Приједор, а на њено мјесто је постављена Славица Амовић, која је радила на пословима унутрашње ревизије

Међу смијењеним је и Јелена Којовић Тепић, дугогодишња уредница Редакције Културног, образовног и религијског програма и добитница више књижевних награда, а нова уредница те редакције је Татјана Марјановић. Којовићева је била смијењена и за вријеме кратког мандата Рајка Радовановића, али је враћена на ту позицију након два мјесеца, одмах по доласку Милиновића на чело ове медијске куће.

Ипак, најсвјежије и највеће промјене су у Служби мултимедија, редакцији која упавља wеб порталом, телетекст системом и друштвеним мрежама. Одлуком Управног одбора, мултимедија је изгубила статус Службе и постала је Одјељење при Информативном програму Сектора Телевизије, то јесте, од сада је директно потчињена Уреднику информативно-политичког програма.

Досадашњи уредник Мултимедије Боро Петковић је смијењен прије неколико дана, углавном због лоших резултата у раду и честих сукоба са радницима. Према неким информацијама, сукоб Петковића са једним од млађих радника довео је и до "неспоразума" на релацији РТРС - Пореска управа и блокаду рачуна РТРС-а због неисплаћених доприноса.

Дугогодишња уредница Ружица Касаловић, која је имала статус уредник-шеф смјене, враћена је у статус новинара с почетничком платом након званичног укидања "самосталности редакције". Менаџмент је одлучио да казни Касаловићеву и пребаци је у новинаре у вријеме док је на годишњем одмору.

Редакцијом ће, за сада, управљати Момчило Остојић, бивши уредник Дневника. Оно што је занимљиво за ову редакцију, други уредник- шеф смјене, Радован Ковачевић је прије извјесног времена напустио РТРС због позиције у Кабинету предсједника Републике Српске Милорада Додика. Умјесто Ковачевића, нови уредник- шеф смјене је Јелена Војновић, супруга командира Полицјске станице Лауш.

Ипак, чини се да овдје неће бити крај смјенама у РТРС јер, према неким наводима, Милиновић није задовољан ни радом појединих дописништава и Информативно-техничких центара, а ни "Програм Плус" (други канал) није испунио очекивања.

Извор: Истинито

Коментари / 60

Оставите коментар
Name

грађанин

09.07.2016 13:47

Не треба гледати ни РТРС а и БН. Све су нижерангиране. Плаћамо претплату зато што смо живи а ли не гледамо ТВ уопште. То нам је наша борба дала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

09.07.2016 13:59

Мозда да гледамо неке сарајевске медије да слусамо како смо заслузили да будемо убијани, мислим на Србе, који тебе вјерватно не занимају...БН је број 1, и хвала Богу да постоји

Name

Миско

09.07.2016 14:15

Друзе, да ли је могуце бити толико неинформисан. БН ТВ је приватна тв и нема приходе од претплате. РТРС је јавни сервис и убире претплату. Инаце, суноврат РТРС-а је поцео са хапсењем господина Суваре, дописника и уредника ове увазене телевизије.

Name

Ми сами

09.07.2016 14:23

Ја сам ратовао за РС и СРТ је моја и наса коју смо стварали.Ово сто су ове Додикове будале урадиле од те тв је трагедија.У данасње време када информације долазе у секунди до било ког градјанина који има на тел неку он лине новину инсталурану РТРС се понаса као да је 68-а година кад је био само први програм.Кад гледас дневник РТРС а зивис у РС ти стварно морас бити идиот да повјерујес у то.Та ТВ висе стете наноси Додику него БН.Због тих будала којима је окрузен Додик це и пуци на свим изборима.Не мозес ми болан реци да имам просјецну плату 800 марака када ја идем на дневницу да радим кад ме неко позове јер не могу нигдје да надјем стални посао.И ако га надјем плата 370 марака а куци зена двоје дјеце,матер и цаца...

Name

херцеговина

09.07.2016 15:21

Да није БН ТВ ми би били у медијском мраку. Појавом тог великог Папка и толико малих папака у Бијељини, наша БН ТВ, не знам из којих разлога како у информативним емисијама тако и емисијама забавног карактера, даје истим толико простора у програму, често и репризира, па се бојим да ћете изгубити у гледаности и ући у опште сивило осталих ТВ кућа. Уколико озбиљно не сватите ова моја запажања имаћете барем једног вјерног гледаоца мање.

Name

Зоран

10.07.2016 07:24

Како им ухапсисе главног уредника Сувару све им крену низбрдо...

Name

Немања

09.07.2016 13:50

Брате БН ТВ не плацас а ови из РТРС-а ти сваке године узму 100 КМ!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

сиромах

11.07.2016 11:52

А ти јадан, само 150 потросис за ноц у кафанским вратима.

Name

Милос

09.07.2016 13:52

Изгледа да јавни севис постао јавна куца!? Ј**е ко кога стигне!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВЕТЕРАН

10.07.2016 12:45

ПОТПУНО СИ У ПРАВУ

Name

Лука

09.07.2016 13:55

Нема пара-нема висе ни другара!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бели...

09.07.2016 13:56

250 000 домацинстава X 100 КМ = 25 милиона годисње! Гдје су толике паре!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срдјан

09.07.2016 13:58

Цуј гдје су? Ено их код Мате,Лазанског и бројних аналитицара!? Не прицају они и не бране Бају за дзабе!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Екy

09.07.2016 14:00

РТРС је једна затуцана, совинистицка и екстремистицка пропагандна масинерија која ратује против свих а за рацун свог сефа Додика. Омиљени непријатељи: 1.Како они казу "ТЗВ Савез за промјене" 2. "Политицко Сарајево" 3. "Медјународна заједница и Странци" Са ова 3 непријатеља Додик и даље добија од изманипулисаног народа легитимитет да цереци народне паре, даје сину кредит, купује некретнине итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АЦХТУНГ ДИЦХТУНГ

09.07.2016 14:11

А улога фирме Финанц са м:тел?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миско

09.07.2016 16:09

Ту це тек бити посла за Сипу. Најмање 1000 година робије за главне актере.

Name

@Миско

09.07.2016 16:43

Нема ништа од правде. Правосуђе видимо сви на шта личи. А и странци су са њима у колу.

Name

трактор

09.07.2016 14:20

Дали ми који смо вани и нисмо рацунати на попису становниства треба да плацамо претплату тек кад се вратимо за стално

ОДГОВОРИТЕ
Name

Православац

09.07.2016 14:40

Цега се год Додик ухватио то је и пропало...5 банака,будзет,покојни Гаврило,Милан Јелиц...а сада и РТРС!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЉИЉАН

09.07.2016 15:24

Добри нас БОСЊАК ДОДО,само настави БОСЊАЦИ су уз тебе...до побједе!

Name

пајович.

09.07.2016 17:30

ТАЈ ЧОВЕК' ЈЕ САМО ЈЕДНА ВЕЛИКА НЕСРЕЧА.

Name

тзр

09.07.2016 14:41

Ни ЦНН нема овакву зграду,мала је!? Навикло се узимати без рада,улагало се ,запосљавало .итд...досло је њихово време.Конец.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крстан

09.07.2016 14:56

Видје ли ко ону младу наду СНСД-а синоц у апострофу ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛОГИКА

09.07.2016 16:01

ВИДЕ ОНИ КОЈИ ГЛЕДАЈУ ТАЈ КАНАЛ..

Name

Луна

10.07.2016 03:16

Права СНСД интеллектуалка. Као и другарица Јој Дусица С.

Name

залосно

09.07.2016 15:05

Ко им финансира водитељке и не пропали!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСД патриота

09.07.2016 15:19

"Не мозе нам нико ниста јаци смо од судбине" марс стоко издајницка!

Name

Србија

09.07.2016 15:41

Марс теби идиоте издајницки! Својом политиком сте економски сломили и унистили српски народ преко Дрине.Сиромасан народ постаје у зависан народ од свега и свацега!?

Name

Рацо

09.07.2016 15:21

и РТРС и СНСД су увидјели да лаз висе не пролази цак им и стети!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стокан

09.07.2016 15:49

Мато Ђаковић је највише профитирао и насамарио Додика и РТРС. Видјеће те ускоро да Мати осим додикових послушника нико више неће доћи у емисију.

Name

Капетан

09.07.2016 15:37

Пацови увијек први нањусе кад је вријеме напустања брода који тоне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Војно Голијанин

09.07.2016 15:44

Ми Те лази вец плацамо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милос

09.07.2016 15:46

Е нек сте ви из БН уредни. Код Вас је све идеално. Уредјивацка политика код Вас је непристрасна и професионална, да се примјетити. Колико РТРС иде у крајност у једну страну, толико БН иде у крајност у другу страну. Разлог је тај сто Вас власник има лицни проблем са председником Републике Српске. И то не мозе поднијети и у томе је проблем васег "непристрасног" извјеставања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Микаило

09.07.2016 18:51

Друзе, надам се да се салис кад поредис ТВ Бастиљу са било којом телевизијом у БиХ (не само у РС). Друго, РТРС је јавни сервис који плацају градјани а ТВБН је приватна телевизија која не убире претплату. Дакле лутко моја, забиј главу у пијесак и узивај.

Name

Требиње

09.07.2016 16:00

Наса Дара Цветиц директор дома пензионера у Требињу изивљава се на радницима у дому и јос у управном одбору РТРС прима накнаду од 3000 КМ месецно а ни не долази у РТРС.Плате на РТРС су појединцима веце од 4000 КМ а дјеца хонорарно раде по пет и висе година за 300 КМ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Платани

09.07.2016 16:21

Дотицна заједно са директором РТРС договорила да на земљи РТРС а у центру Требиња са тајкунима гради стамбену зграду.Полако полако

Name

Душко Дугоушко

09.07.2016 17:14

Добављаче и партнере треба и плаћати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

09.07.2016 17:24

Бн је све јаци па зато они посустају. Ипак је бн реална и непристрасна тв куца

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боро

09.07.2016 17:26

Директор РТРС вози ни мање ни висе него вw туарег који коста преко 100.000КМ. Па срам га било народа да се вози у оваквом дзипу у ком се возе директори банака и приватних компаније које зарадјују новац. Наравно ауто се вози куци сваки дан, са њим се иде на одмор итд. Докле стоко партијска, је....о вам Баја ... који вас је све науцио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Старцевица

09.07.2016 18:46

Какв туарег,па има ли ико са БН да показе какву је вилу направио.Као да је предсједник америке људи моји

Name

прле

10.07.2016 12:37

Па он опслужује и Жељку ..људи он мора бити спреман у сваком тренутку и на позив доћи и опслужити...јел мислите да је то на бициклу лако....?

Name

објективан

09.07.2016 18:21

Који ретард гледа ово смеће од РТРС и још га плаћа? Па има ли овоме дна?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јелена Петковиц

09.07.2016 18:59

Знам људе, сколоване новинаре, који годинама покусавају да се запосле али нема сансе док на РТРС доводе којекакве странацке кадрове с коца и конопца. Какви новинари таква и телевизија. Да се инадје неко нормалан и паматан да позове те људе са бироа и направи телевизију каква прилици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Легло корупције и којекаквих психопата

11.07.2016 15:08

И Сузана Радјен-Тодорић је хтјела посао на РТРСу 1996 године кад је избјегла из Јајца, није било теорије...Доказала се на БНТВу.

Name

Данко Гајиц

09.07.2016 19:00

На насим просторима нема објективног новинарства јер сви раде на томе како да се додворе својим послодавцима, тј.налогодавцима, обмањујуци јавност лазним и пристрасним информацијама. Као прилог томе јесте и цињеница да немамо истразивацко новинарство, уопсте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.07.2016 19:23

Кратко и јасно, све рецено! Са друге стране свака тв куца која објави истразивање гледаности је "игром слуцаја" најгледанија.

Name

с

09.07.2016 19:16

Најбољи сте Бн Тв! ❤

ОДГОВОРИТЕ
Name

Здравко Јовановиц

09.07.2016 19:17

РТРС треба да буде примјер објективности и едукативности.Умјесто тога тај терет носе комерцијани медији а градјани плацају милионе из свог дзепа јавној Додиковизији...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалан

09.07.2016 20:38

Додик дао дјеци играчку, они је обаталили!

ОДГОВОРИТЕ
Name

А СУВАРА

09.07.2016 21:03

КАКО СУ ДАВАЛИ СУВАРИ ПО ПОЛА ДНЕВНИКА МОГЛИ БИ ФИНО ЧОВЈЕКА И У ЗАТВОРУ ПОСЈЕТИТИ. ВАЉО ИМ ЈЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВЕЋИНА РС

09.07.2016 21:49

Радио ТВ СРПСКЕ АУТОНОМНЕ ОБЛАСТИ КРАЈИНА...2/3 Српске Републике...

ОДГОВОРИТЕ
Name

клапац

09.07.2016 22:49

Засто РТРС пропада? Одговор је једноставан, појела их корупција. Не мозете на цело РТРСа годинама постављати партијске послуснике а оцекивати добар програм и уцинак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тики

10.07.2016 14:45

Док Копања савјетује ко и како да управља РТРСом ту среће нема.

Name

Ето ти га..

11.07.2016 06:18

Тики је у праву. Сто посто погодио. Погодио "у сриду", баш као да је алкар у Сињу. Али шта вриједи, ћурани остају ћурани, а ћурке су и даље ћурке.

Name

Мултимедија

10.07.2016 10:55

Конацно је и Лука Раковиц врацен из пензије да показе малом како се ради са РТВ таксом и где су паре :-) Браво за Давидовица.Цекамо повратак

ОДГОВОРИТЕ
Name

Леко

10.07.2016 12:25

Док је Сувара био атракција гледала се РТРС али као хумористицка серија "луд ,збуњен нормалан".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Блука

10.07.2016 18:00

Тако је то кад ратни профитери а послије ратни премијери управљају будзетом као приватном (али тудјом) прцијом...узми аго колико ти драго...глупи народ це то да враца, а они це да масу из Мајамија (из приватне зграде) или из руског Петерсбурга (гдје склоњено злато и долари)...

ОДГОВОРИТЕ
Name

па

11.07.2016 04:45

Па РТРС је као и сви Јавни емитери у региону помало архаичан, заостао концептуално, недостају нове идеје, информатива безлична и шаблонска

ОДГОВОРИТЕ
Name

Момир

11.07.2016 07:23

Што се мене лично тиче, желим им да је што прије затворе и ослободе нас зулума званог ртв такса. Како могу пословати остале комерцијалне телевизије?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бами

11.07.2016 09:44

А ста би са преласком на дигиталу? Како да добијемо Закон, ако вец морамо да плацамо РТВ таксу или медијски порез да нам се омогуци избор као и сваке друге робе, оној медијској куци којој највисе вјерујемо или која заступа највисе насе интересе на рацун те медијске куце уплатимо законски износ РТВ пореза. ,,Такса,, је сасвим несто друго и једино дрзава има право убирати или наплацивати таксу за услугу коју цини градјанима.

ОДГОВОРИТЕ