Мост у Градишци упитан, Свилај чека потпис

Упркос недавним најавама да почиње градња моста у Градишци, неизвјесно је да ли ће до реализације овог пројекта доћи у скоријој будућности.

Босна и Херцеговина 09.07.2016 | 14:40
Мост у Градишци упитан, Свилај чека потпис
Неђо Трнинић, министар саобраћаја и веза Републике Српске, за "Независне" каже да одговорност за то лежи на Хрватској.

"Република Српска је урадила све потребно да би дошло до реализације овог пројекта, а Хрватска је то обуставила, иако је 2013. године потписала споразум са БиХ о изградњи овог моста", каже Трнинић, који подсјећа да су још на самиту у Бечу обезбијеђена средства за мост у Градишци у износу од 6,8 милиона еура.

"Средства су обезбијеђена од стране Европске комисије, која је обезбиједила и 20 милиона еура грант средстава за мост код Свилаја на Сави", рекао је Трнинић, те подвукао да је реализација ових пројеката давно могла почети.

"Република Српска је средства за мост у Градишци давно обезбиједила. Међутим, ово је међудржавни пројекат и у сарадњи с Министарством транспорта и комуникација БиХ покушавамо то реализовати, поготово што би пуно значило за цијелу БиХ. То би био најкраћи пут из Загреба, а преко Бањалуке, доље до Сарајева. Био би увезан с аутопутем који смо направили од Градишке до Бањалуке и пројектом којим је планиран пут АВНОЈ-а, те пројектом из ФБиХ којим се планира градити аутопут долином Лашве. Све би се то уклопило и не би сметало ни коридору 5ц, који једним дијелом иде и кроз Републику Српску", рекао је Трнинић.

Истиче да не постоји ниједан разлог за опструкцију. "Сва документација је урађена. Са хрватске стране су причали да не постоји студија утицаја на околину и та студија је урађена и достављена Министарству транспорта и комуникација БиХ. Дакле, не постоји препрека.

Надам се да ће Европска комисија и сви учесници у овом пројекту 'притиснути' Хрватску и да ће дефинитивно кренути реализација тог пројекта", рекао је Трнинић.

Овим надама у прилог би могла ићи изјава Јоханеса Хана, комесара за проширење ЕУ, који је најавио да ће ускоро почети изградња мостова код Свилаја и Градишке.

Исмир Јуско, министар саобраћаја и комуникација БиХ, најавио је да ће наредне седмице у Неуму потписати споразум који ће означити почетак градње моста код Свилаја на Сави.

Трнинић истиче да је од Јуска добио увјеравања да ће покренути и питање почетка реализације пројекта моста у Градишци. "Јуско је оптимиста када је ријеч о овом пројекту. Међутим, не знам колико је тај оптимизам реалан ако знамо да је овај пројекат започео прије тринаест година и још није реализован", рекао је Трнинић, који када је у питању градња приступних путева које ће увезати ФБиХ и Републику Српску, није задовољан како то тече.

"Био сам прије петнаестак дана у Сарајеву и разговарао о транспортној стратегији с Јуском и Денисом Ласићем, федералним ресорним министром. Незадовољни смо ми из ентитета јер се у Савјету министара БиХ пречесто промовишу неке ствари, а да ми са ентитетског нивоа нисмо укључени у то, па макар када је у питању одређивање приоритета", рекао је Трнинић.

Мирко Шаровић, министар спољне трговине и економских односа БиХ, прије неколико дана потврдио је да је БиХ на самиту у Паризу кандидовала четири пројекта из области транспорта и неколико из енергетике. "Међутим, сви наши пројекти су на чекању док не усвојимо потребне стратегије", казао је он.

Након њиховог усвајања БиХ би могла користити фондове ЕУ. Исмир Јуско у Паризу је рекао како су ентитети и дистрикт Брчко у претходних 15 дана усвојили своје транспортне стратегије те је направљен нацрт за државну стратегију.

У БиХ прије ових ратних сукоба није био ниједан километар аутопута, сада је то другачије. Република Српска је изградила већ 71 километар аутопута и у ФБиХ се гради. Кад се све то увеже, онда ће БиХ личити на државу и привући ће инвеститоре, оцијенио је Неђо Трнинић, министар саобраћаја Републике Српске.

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Кики

09.07.2016 13:13

Остаје све исто. На Сави цуприја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

г55г

09.07.2016 14:30

Како да праве нови мост кад Градиска наплацује 10 км по камиону који удје и који изадје из РС.направили су легално друмско разбојниство. И наравно да це се отезати градња под изговорима.циста рацуница.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сссс

09.07.2016 14:37

Овај Недјо наиван

ОДГОВОРИТЕ
Name

АЦХТУНГ ДИЦХТУНГ

09.07.2016 17:17

Што би рекао мој брат при доласку из иностранства, кад је угледао садашњи мост : Ево га, улазак у Тамни Вилајет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.07.2016 19:54

Реци брату да заобиђе Вилајет па нек уђе у Федерацију преко Бихаћа или Динаре.

Name

АЦХТУНГ ДИЦХТУНГ

10.07.2016 09:10

Ре: Он је мислио на квалитет живота код нас, а изразио се по давно сроченом изразу. И живи у РС, Србин је...зато одскакутај од коментара...мало прочитај шта у животу, пропутуј, мало ширег образовања...

Name

Мали Јурица

09.07.2016 17:31

Па чекајте мало, није ли велика Баја изјавио ако нема моста код Градишке нећемо ми ово и оно .. услов на назови услов, није ли се РС мало заиграла...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПИТАМ

11.07.2016 15:45

Гдје је 71 км пута ?? НЕКА МИ НЕКО ТО ПОЈАСНИ.

ОДГОВОРИТЕ