Most u Gradišci upitan, Svilaj čeka potpis

Uprkos nedavnim najavama da počinje gradnja mosta u Gradišci, neizvjesno je da li će do realizacije ovog projekta doći u skorijoj budućnosti.

Bosna i Hercegovina 09.07.2016 | 14:40
Most u Gradišci upitan, Svilaj čeka potpis
Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske, za "Nezavisne" kaže da odgovornost za to leži na Hrvatskoj.

"Republika Srpska je uradila sve potrebno da bi došlo do realizacije ovog projekta, a Hrvatska je to obustavila, iako je 2013. godine potpisala sporazum sa BiH o izgradnji ovog mosta", kaže Trninić, koji podsjeća da su još na samitu u Beču obezbijeđena sredstva za most u Gradišci u iznosu od 6,8 miliona eura.

"Sredstva su obezbijeđena od strane Evropske komisije, koja je obezbijedila i 20 miliona eura grant sredstava za most kod Svilaja na Savi", rekao je Trninić, te podvukao da je realizacija ovih projekata davno mogla početi.

"Republika Srpska je sredstva za most u Gradišci davno obezbijedila. Međutim, ovo je međudržavni projekat i u saradnji s Ministarstvom transporta i komunikacija BiH pokušavamo to realizovati, pogotovo što bi puno značilo za cijelu BiH. To bi bio najkraći put iz Zagreba, a preko Banjaluke, dolje do Sarajeva. Bio bi uvezan s autoputem koji smo napravili od Gradiške do Banjaluke i projektom kojim je planiran put AVNOJ-a, te projektom iz FBiH kojim se planira graditi autoput dolinom Lašve. Sve bi se to uklopilo i ne bi smetalo ni koridoru 5c, koji jednim dijelom ide i kroz Republiku Srpsku", rekao je Trninić.

Ističe da ne postoji nijedan razlog za opstrukciju. "Sva dokumentacija je urađena. Sa hrvatske strane su pričali da ne postoji studija uticaja na okolinu i ta studija je urađena i dostavljena Ministarstvu transporta i komunikacija BiH. Dakle, ne postoji prepreka.

Nadam se da će Evropska komisija i svi učesnici u ovom projektu 'pritisnuti' Hrvatsku i da će definitivno krenuti realizacija tog projekta", rekao je Trninić.

Ovim nadama u prilog bi mogla ići izjava Johanesa Hana, komesara za proširenje EU, koji je najavio da će uskoro početi izgradnja mostova kod Svilaja i Gradiške.

Ismir Jusko, ministar saobraćaja i komunikacija BiH, najavio je da će naredne sedmice u Neumu potpisati sporazum koji će označiti početak gradnje mosta kod Svilaja na Savi.

Trninić ističe da je od Juska dobio uvjeravanja da će pokrenuti i pitanje početka realizacije projekta mosta u Gradišci. "Jusko je optimista kada je riječ o ovom projektu. Međutim, ne znam koliko je taj optimizam realan ako znamo da je ovaj projekat započeo prije trinaest godina i još nije realizovan", rekao je Trninić, koji kada je u pitanju gradnja pristupnih puteva koje će uvezati FBiH i Republiku Srpsku, nije zadovoljan kako to teče.

"Bio sam prije petnaestak dana u Sarajevu i razgovarao o transportnoj strategiji s Juskom i Denisom Lasićem, federalnim resornim ministrom. Nezadovoljni smo mi iz entiteta jer se u Savjetu ministara BiH prečesto promovišu neke stvari, a da mi sa entitetskog nivoa nismo uključeni u to, pa makar kada je u pitanju određivanje prioriteta", rekao je Trninić.

Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, prije nekoliko dana potvrdio je da je BiH na samitu u Parizu kandidovala četiri projekta iz oblasti transporta i nekoliko iz energetike. "Međutim, svi naši projekti su na čekanju dok ne usvojimo potrebne strategije", kazao je on.

Nakon njihovog usvajanja BiH bi mogla koristiti fondove EU. Ismir Jusko u Parizu je rekao kako su entiteti i distrikt Brčko u prethodnih 15 dana usvojili svoje transportne strategije te je napravljen nacrt za državnu strategiju.

U BiH prije ovih ratnih sukoba nije bio nijedan kilometar autoputa, sada je to drugačije. Republika Srpska je izgradila već 71 kilometar autoputa i u FBiH se gradi. Kad se sve to uveže, onda će BiH ličiti na državu i privući će investitore, ocijenio je Neđo Trninić, ministar saobraćaja Republike Srpske.

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Kiki

09.07.2016 13:13

Ostaje sve isto. Na Savi cuprija.

ODGOVORITE
Name

g55g

09.07.2016 14:30

Kako da prave novi most kad Gradiska naplacuje 10 km po kamionu koji udje i koji izadje iz RS.napravili su legalno drumsko razbojnistvo. I naravno da ce se otezati gradnja pod izgovorima.cista racunica.

ODGOVORITE
Name

Ssss

09.07.2016 14:37

Ovaj Nedjo naivan

ODGOVORITE
Name

ACHTUNG DICHTUNG

09.07.2016 17:17

Što bi rekao moj brat pri dolasku iz inostranstva, kad je ugledao sadašnji most : Evo ga, ulazak u Tamni Vilajet.

ODGOVORITE
Name

Re

09.07.2016 19:54

Reci bratu da zaobiđe Vilajet pa nek uđe u Federaciju preko Bihaća ili Dinare.

Name

ACHTUNG DICHTUNG

10.07.2016 09:10

Re: On je mislio na kvalitet života kod nas, a izrazio se po davno sročenom izrazu. I živi u RS, Srbin je...zato odskakutaj od komentara...malo pročitaj šta u životu, proputuj, malo šireg obrazovanja...

Name

Mali Jurica

09.07.2016 17:31

Pa čekajte malo, nije li velika Baja izjavio ako nema mosta kod Gradiške nećemo mi ovo i ono .. uslov na nazovi uslov, nije li se RS malo zaigrala...

ODGOVORITE
Name

PITAM

11.07.2016 15:45

Gdje je 71 km puta ?? NEKA MI NEKO TO POJASNI.

ODGOVORITE