Шта се крије у писму намјере ММФ-у?!

Потпис предсједавајућег Савјета министара БиХ Дениса Звиздића и премијера Федерације БиХ Фадила Новалића на “Писмо намјере” услов је да БиХ од ММФ добије око милијарду марака кредита.

Босна и Херцеговина 09.07.2016 | 12:19
Шта се крије у писму намјере ММФ-у?!
„ЕуроБлиц“ објавио је комплетан документ Писма намјере, из кога се види да су власти, осим на познате, пристале и на неке непознате и болне реформе.

Примјера ради, у циљу контроле наплате пореза и доприноса била би формирана јединствена база пореских обвезника у цијелој БиХ, којој ће се моћи приступити из било које пореске управе.

Владе Републике Српске, ФБиХ и Савјет министара су се обавезале да ће постепено смањивати број запослених у јавној управи, уз забрану повећања плата.

Савјет министара БиХ и владе Владе Републике Српске, ФБиХ у писму намјере које су послали ММФ-у између осталог су се обавезале да ће до краја јула ове године продати државни удјели у предузећима Босналијек и Сарајево осигурање, док се Фабрика дувана Сарајево и Алуминиј Мостар планирају продати до краја марта 2017. године.

Друга предузећа као што су Енергоинвест и Енергопетрол планирају се продати до краја 2017.године. За БХ Телецом и ХТ Мостар ће се још разговарати да ли ће се дионице продавати.

До краја године требало је да буде познат план за реструктурисање „Жељезница Републике Српске“, а био би укинут и порез за поплављене кога плаћају радници и послодавци у Републици Српској. Морала би да буде усвојена стратегије за рјешавање проблема свих предузећа у државном власништву која производе губитке. Њихова судбина ће бити ријешена реструктурисањем или ликвидацијом.

Такође, власти рачунају да ће Парламент БиХ усвојити законе којима повећавају акцизе на гориво, лож уље и алкохол.

Истовремено, стопа обавезних доприноса у цијелој БиХ требало би да буде мања од 2017. године. Новац који социјални фондови изгубе на тај начин биће надомјештен опорезивањем свих извора прихода по основу рада, укључујући накнаде.

Конверзија кредита из швајцарског франка у конвертибилну марку у будућности неће бити могућа. У Писму намјере власт се обавезује да ничим неће угрожавати фискалну стабилност, што значи и то да неће бити наметања обавезе конверзије зајма из било које стране валуте у домаћу.

Између осталог, новим законима о банкама биће повећана овлаштења супервизора и укинуте посебне обавезне резерве за депозите јавног сектора. Здравствене установе у Републици Српској прелазе на трезорско пословање, а привреду очекује ново смањење парафискалних намета. Подстицаје ће моћи да добију само регистрована пољопривреда газдинства која редовно плаћају доприносе.

''Треба ангажовати реномиране ревизоре да обаве детаљну ревизију квалитете активе банака које су у периоду 2012-2014. године доживјеле велику кредитну експанзију и имале стопу раста кредита већу од десет одсто'' – наводи се у писму.

Извор: Блиц/Бука

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Кумиц

09.07.2016 10:25

У писму намјере писе добицете пара само једна влада и цјеловита Босна и Херцеговина приступ НАТО-у.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.07.2016 11:16

Сви то већ одавно знају и тако нешто мора да буде, само нека крене као у нормалном свијету.

Name

Саша

09.07.2016 11:25

Лично на то не бих пристао кад бих умро од глади. Боље гроб него роб.

Name

Милојко

09.07.2016 11:33

Саса имас потпуно право и свака ти част али молим те немој свој избор наметати мени и мојој дјеци

Name

лазар

09.07.2016 11:38

Боље и глад него ИСИЛ серијатска Босна и њен ИСИЛ терор разлаз за сва времена.

Name

Кики

09.07.2016 13:16

Лазаре, иди брате ,нико те не дрзи. Референдум и полицију на границе и етоо

Name

Драган

10.07.2016 09:13

Милојко, немој ни ти мени и мојој дјеци наметати свој став. Шта ћемо?

Name

ДУХ

09.07.2016 10:32

Постало је досадно пара нема и готово зивот иде даље неце нико умрјети због ММФ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Лазар

09.07.2016 13:20

Бас си паметан Лазо.Мозда је ради тебе и таквих као ти настало ово ср... са мудзехидинима,али морас знати да код разлаза пасес траву

Name

Гаврило

09.07.2016 13:59

Ово значи да ММФ, на бази провјере кредитне способности клијентеле из РС, нема повјерења. Државна администрација троши много више но што би и јака привреда могла да финансира. По свој прилици се размишља о потреби старатељства над бољим Ентитетом.

Name

Не знам ста реци

09.07.2016 16:24

Ја у Босни немам нигдје ниста, али дубоко залим оне који имају. С тим писмом даје се доступ свим цланицама ММФ увид у имовинско стање градјана. Пореске слузбе Глобално це окренути тај кредит за пар мјесеци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ММФ тера у дужничко ропство

09.07.2016 16:29

- Нема земље која је опоравила своју економију ослањајући се на ММФ. Чешка је 2004. године дуговала 28 милијарди долара, а 2014. тај дуг је повећан на 102 милијарде. Пољска је пре 10 година дуговала 86, а данас дугује 365 милијарди долара. ММФ-у главница више није ни битна већ камате - казао је лидер радикала. - Додајем. Камата и тотална контрола дузника.

ОДГОВОРИТЕ