Šta se krije u pismu namjere MMF-u?!

Potpis predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Denisa Zvizdića i premijera Federacije BiH Fadila Novalića na “Pismo namjere” uslov je da BiH od MMF dobije oko milijardu maraka kredita.

Bosna i Hercegovina 09.07.2016 | 12:19
Šta se krije u pismu namjere MMF-u?!
„EuroBlic“ objavio je kompletan dokument Pisma namjere, iz koga se vidi da su vlasti, osim na poznate, pristale i na neke nepoznate i bolne reforme.

Primjera radi, u cilju kontrole naplate poreza i doprinosa bila bi formirana jedinstvena baza poreskih obveznika u cijeloj BiH, kojoj će se moći pristupiti iz bilo koje poreske uprave.

Vlade Republike Srpske, FBiH i Savjet ministara su se obavezale da će postepeno smanjivati broj zaposlenih u javnoj upravi, uz zabranu povećanja plata.

Savjet ministara BiH i vlade Vlade Republike Srpske, FBiH u pismu namjere koje su poslali MMF-u između ostalog su se obavezale da će do kraja jula ove godine prodati državni udjeli u preduzećima Bosnalijek i Sarajevo osiguranje, dok se Fabrika duvana Sarajevo i Aluminij Mostar planiraju prodati do kraja marta 2017. godine.

Druga preduzeća kao što su Energoinvest i Energopetrol planiraju se prodati do kraja 2017.godine. Za BH Telecom i HT Mostar će se još razgovarati da li će se dionice prodavati.

Do kraja godine trebalo je da bude poznat plan za restrukturisanje „Željeznica Republike Srpske“, a bio bi ukinut i porez za poplavljene koga plaćaju radnici i poslodavci u Republici Srpskoj. Morala bi da bude usvojena strategije za rješavanje problema svih preduzeća u državnom vlasništvu koja proizvode gubitke. Njihova sudbina će biti riješena restrukturisanjem ili likvidacijom.

Takođe, vlasti računaju da će Parlament BiH usvojiti zakone kojima povećavaju akcize na gorivo, lož ulje i alkohol.

Istovremeno, stopa obaveznih doprinosa u cijeloj BiH trebalo bi da bude manja od 2017. godine. Novac koji socijalni fondovi izgube na taj način biće nadomješten oporezivanjem svih izvora prihoda po osnovu rada, uključujući naknade.

Konverzija kredita iz švajcarskog franka u konvertibilnu marku u budućnosti neće biti moguća. U Pismu namjere vlast se obavezuje da ničim neće ugrožavati fiskalnu stabilnost, što znači i to da neće biti nametanja obaveze konverzije zajma iz bilo koje strane valute u domaću.

Između ostalog, novim zakonima o bankama biće povećana ovlaštenja supervizora i ukinute posebne obavezne rezerve za depozite javnog sektora. Zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj prelaze na trezorsko poslovanje, a privredu očekuje novo smanjenje parafiskalnih nameta. Podsticaje će moći da dobiju samo registrovana poljoprivreda gazdinstva koja redovno plaćaju doprinose.

''Treba angažovati renomirane revizore da obave detaljnu reviziju kvalitete aktive banaka koje su u periodu 2012-2014. godine doživjele veliku kreditnu ekspanziju i imale stopu rasta kredita veću od deset odsto'' – navodi se u pismu.

Izvor: Blic/Buka

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Kumic

09.07.2016 10:25

U pismu namjere pise dobicete para samo jedna vlada i cjelovita Bosna i Hercegovina pristup NATO-u.

ODGOVORITE
Name

Ре

09.07.2016 11:16

Сви то већ одавно знају и тако нешто мора да буде, само нека крене као у нормалном свијету.

Name

Saša

09.07.2016 11:25

Lično na to ne bih pristao kad bih umro od gladi. Bolje grob nego rob.

Name

Milojko

09.07.2016 11:33

Sasa imas potpuno pravo i svaka ti čast ali molim te nemoj svoj izbor nametati meni i mojoj djeci

Name

lazar

09.07.2016 11:38

Bolje i glad nego ISIL serijatska Bosna i njen ISIL teror razlaz za sva vremena.

Name

Kiki

09.07.2016 13:16

Lazare, idi brate ,niko te ne drzi. Referendum i policiju na granice i etoo

Name

Dragan

10.07.2016 09:13

Milojko, nemoj ni ti meni i mojoj djeci nametati svoj stav. Šta ćemo?

Name

DUH

09.07.2016 10:32

Postalo je dosadno para nema i gotovo zivot ide dalje nece niko umrjeti zbog MMF.

ODGOVORITE
Name

re Lazar

09.07.2016 13:20

Bas si pametan Lazo.Mozda je radi tebe i takvih kao ti nastalo ovo sr... sa mudzehidinima,ali moras znati da kod razlaza pases travu

Name

Gavrilo

09.07.2016 13:59

Ovo znači da MMF, na bazi provjere kreditne sposobnosti klijentele iz RS, nema povjerenja. Državna administracija troši mnogo više no što bi i jaka privreda mogla da finansira. Po svoj prilici se razmišlja o potrebi starateljstva nad boljim Entitetom.

Name

Ne znam sta reci

09.07.2016 16:24

Ja u Bosni nemam nigdje nista, ali duboko zalim one koji imaju. S tim pismom daje se dostup svim clanicama MMF uvid u imovinsko stanje gradjana. Poreske sluzbe Globalno ce okrenuti taj kredit za par mjeseci.

ODGOVORITE
Name

MMF tera u dužničko ropstvo

09.07.2016 16:29

- Nema zemlje koja je oporavila svoju ekonomiju oslanjajući se na MMF. Češka je 2004. godine dugovala 28 milijardi dolara, a 2014. taj dug je povećan na 102 milijarde. Poljska je pre 10 godina dugovala 86, a danas duguje 365 milijardi dolara. MMF-u glavnica više nije ni bitna već kamate - kazao je lider radikala. - Dodajem. Kamata i totalna kontrola duznika.

ODGOVORITE