Највећи митови о храни који су потпуна бесмислица

Да ли су јаја заиста штетна, колико дневно треба пити воде и да ли је здраво јести одмрзнуту храну?

Здравље 09.07.2016 | 11:58
Највећи митови о храни који су потпуна бесмислица
Нутриционисткиња Џулијет Келоу навела је у интервјуу за Миррор који су најчешћи митови о храни у које људи лако поверују.

1. Целер

Мит о негативним калоријама каже да наше тело троши више калорија на варење целера него што их целер садржи. Истина је да целер има само 6 до 10 калорија, што га чини симпатичном нискокалоричном грицкалицом, али од тога нећете смршати.

2. Замрзнута храна

Постоји мит да смрзнута храна замрзавањем губи хранљиве састојке. Свеже намирнице беру се и допремају у спермаркете данима пре куповине, док смрзнуте намирнице одмах пролазе кроз процес смрзавања. Свеже намирнице губе своје хранљиве састојке након неколико дана, док се код смрзнутих намирница нутријенти задржавају много дуже.

3. Шаргарепа

Многи верују да шаргарепу не би требало кувати јер на тај начин губи хранљиве састоје. Међутим, шаргарепа је здравија када је кувана јер се кувањем чувају сви важни нутријенти попут антиоксиданса и витамина А.

4. Правило од пет секунди

Постоји мит да вам се, кад вам храна испадне на под, неће ништа догодити ако је подигнете у року од неколико секунди. То, нажалост, није истина јер је научно доказано да храна која падне на под може да постане заражена салмонелом за само неколико секунди. Наравно, то зависи од количине бактерија на поду и врсте пода на који је храна пала.

5. Јаја

У свету је широко заступљено мишљење да јаја треба избегавати јер повишавају ниво холестерола у крви и повећавају ризик од инфаркта. На ово упозорење пажњу би требало да обрате само људи с генетским предиспозицијама за висок холестерол, што значи да би ову намирницу требало да уносе највише трипут недељно, али их нипошто не избацују из јеловника јер су богате бројним корисним материјама.

6. Кафа

Мишљење да кафа има негативно дејство за здравље јер неповољно утиче на метаболизам било је заступљено дуго . Данас знамо да је ова намирница много боља него глас који је прати.

7. Вода

Сигурно сте чули да дневно треба попити 8 чаша воде. Али, та бројка у стварности није универзална. Многи би се зачудили када би чули да научници тренутно покушавају да утврде да ли је та количина заправо много већа од оне која је телу заиста потребна.

Б 92
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар