Анализа: Боби Марјановић у Детроиту...!

Тренер ће га обожавати, имаће добар тим, уговор гарантује минуте... Једино Бејнс плаши! На први поглед српски центар направио је савршен потез за даљу каријеру...

Кошарка 09.07.2016 | 23:15
Анализа: Боби Марјановић у Детроиту...!
Готово ниоткуда, без претходних најава, кошаркашким светом одјекнула је информација да су Детроит Пистонси капарисали Бобана Марјановића трогодишњом сарадњом вредном 21.000.000 долара. После одлуке Сан Антонија да српском горостасу понуди само квалификациони уговор од 1.500.000 долара мало ко могао је да се нада да би некадашњем центру Црвене звезде могла да упадне секира у мед и убоде премију. У финансијском смислу апсолутно, а изгледа и у погледу екипе чију ће опрему носити наредне три сезоне, бар на папиру. 

Мада је постојао минимални простор да се трансфер у чувени Град мотора и не догоди због могућности да Сан Антонио изједначи понуду Пистонса и Марјановића задржи у Тексасу, врло брзо су све дилеме отклоњене доласком Двејна Дедмона у АТ&Т Центар за знатно мање пара.

Бобан Марјановић се сада налази пред новим изазовом. Његова епизода у Спарсима завршена је уз не тако лошу дебитантску сезону. Али поједине одлуке Грега Поповича које су директно утицале на игре 222 центиметара високог аса оставиле су помало чудан укус у устима, али и досад неразјашњено питање - да ли је Марјановић могао да добије већи простор на паркету?

Одговор би могли да добијемо већ у сезони која следи, али све зависи од тога може лиМарјановићево тело да издржи континуитет суровог, спартанског ритма НБА лиге. Јасно је да 28-годишњи центар има специфичну конструкцију, која захтева посебан режим загревања и истезања, на чему су огромну пажњу посвећивали Дејан Милојевић и Дејан Радоњић са својим сарадницима у Меги и Црвеној звезди. Далеко од тога да се у најјачој лиги света не обраћа пажња на такве ствари, напротив! Али, темпо живота, тренинга и утакмица са „оне стране баре“ умногоме су изазовнији од европског стила. Али, ако је неко показао да може да се носи са највећим оптерећењима онда је то управо Бобан Марјановић.

СТЕН ВАН ГАНДИ - САВРШЕН ТРЕНЕР

Шта дојучерашњег кошаркаша Сан Антонија чека у Детроиту? Пре свега - стручни штаб вођен чувеним Стеном ван Гандијем. Несумњиво један од најбољих стратега у НБА лиги, са преко 35 година тренерског искуства, а више од 21 сезону провео је међу најбољима. А оно што је најважније за Марјановића - Ван Ганди обожава да у свом саставу има доминантну фигуру на центарској позицији. Тако је успео да скакачку машину Андреа Драмонда подигне на један потпуно нови ниво од доласка у клубу 2014. године и усади му мало више разноврсности у самом рекету. 

О томе да би Ван Ганди могао да прибегне одлуци да Марјановића постави на петицу, аДрамонда форсира на четворку готово је немогуће замислити, посебно јер 56-годишњи стручњак игру гради тако што има једног центра у пољу и четири шутера изван рекета. То значи да је крилни центар практично „стреч“ четворка, која шири противничку одбрану и уме да припали за три поена. Примери су Маркус Морис и Тобијас Харис. Ван тога Детроит већ има добре ниске скорере у виду Реџија Џексона и Кентавијуса Калдвел Поупа.

То би могло да остави довољно простора за маневар Марјановићу, који је током времена у Европи навикао да буде играч на којег противничке одбране обраћају посебну пажњу. 

Велика ствар за Марјановића је та да Ван Ганди обожава да ради са центрима, као и комплетан његов тренерски штаб. Чињеница да је клуб српском играчу понудио трогодишњи уговор значи да Стен Ван Ганди има планове са својом новом аквизицијом, те очекујемо да се квалитетан рад у сали исплати и на терену. 

Уосталом, када од Драмонда добијеш поздрав следеће садржине:

"Хвала Богу што си сада с нама. Дојадило ми је да и без скока стално закуцаваш преко мене. Добро дошао у породицу момак", јасно је да те у клубу чекају раширених руку. 

КОШАРКАШКА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА - ВЕЛИКИ ПЛУС

Биће интересантно видети како ће се Марјановић снаћи у систему који практикује искусни стручњак - мада Србину помало недостаје брзина како би испратио замисли тренера Стена, али оно што Бобана одваја од многих центара јесте висока кошаркашка интелигенција. Осим тога што уме да ухвати лопту и снажно је закуца, Марјановић уме и те како да искористи грађу којом је надарен.

Осим тога што добро чита противничке акције на обе половине терена, јако важна ствар је та што има врло добар преглед терена, па уме да подели квалитетну повратну асистенцију саиграчима у ситуацијама када се око њега налазе по двојица, па чак и тројица кошаркаша. А с обзиром на то да је Детроит гради респектабилан тим за наредну годину, биће му потребно да разигра колеге око периметра.

То је, уосталом, јако добро користио кад год је добијао прилику код Грега Поповича и зато га је један од најбољих светских стручњака посебно поштовао. 

РАД СА ПОПОВИЧЕМ И ДАНКАНОМ ОД ПОСЕБНЕ ВРЕДНОСТИ

Није тајна да је Бобан Марјановић велики радник, да је врло дисциплинован играч, а и да је такав ван терена. Искуство које у Детроит доноси после рада са Поповичем, али иЛамаркусом Олдриџом и Тимом Данканом, који му је практично био ментор на сваком кораку, биће од великог значаја за даљи рад и развој у НБА лиги. 

Ван Ганди имаће прилику да изгради два система у којој ће и даље централну ролу иматиДрамонд са својим атлетским способностима, док ће Марјановић унети шмек „старе школе“, на коју многи играчи данас нису навикли. Зато је рад који је протеклих годину дана имао саПоповичем и Данканом од посебног значаја. Марјановић је учио од најбољих, надоградио свој играчки портфолио и покупио „цаке“ које ће му донети шири избор решења. Марјановић је очврснуо као играч, а публика у Детроиту воли момке који знају да покажу карактер. Научио је како да се носи са доминантнијим од себе, али и како да свој дар претвори у позитиван резултат за тим. 

А ШТА ЋЕМО СА АРОНОМ БЕЈНСОМ?

Проблематика која се некако сама наметнула оног тренутка када је постало јасно да ћеБобан Марјановић обући дрес Пистонса била је - а шта ћемо са Ароном Бејнсом? Илити - ко ће сада да буде прва резерва Драмонду? О положају америчког репрезентативца у саставу Детроита излишно је коментарисати. Али, сада се Ван Ганди нашао у незгодној ситуацији. Јер, досадашњи резервни центар Бејнс имао је сасвим пристојну сезону - одиграо је 81 меч и просечно имао по шест поена и пет скокова. Пистонси ни у једном тренутку нису показали незадовољство оним што Бејнс пружа, што оставља велики простор за дебату. 

Некадашњи играч љубљанске Олимпије и Лијетувос Ритаса има уговор на још две године и слична сезонска примања (6.500.000 долара) као Марјановић (7.000.000 долара). Али, Бејнстакође на крају следеће сезоне има опцију изласка из уговора са Детроитом, па је то можда и најважнија ствар на коју Стен ван Ганди обраћа пажњу тренутно. 

Међутим, трејд би требало да буде једина логична последица Марјановићевог доласка. Јер, када имате двојицу играча са идентичним статусом који се боре за једну позицију може да буде контрапродуктивно. Притом, нелогично је да екипа има двојицу високих, резетвних играча који заједно наплаћују готово 14.000.000 долара, а притом у тиму постоје Џоел Ентони и Камерон Берстоу, који имају минималне, негарантоване уговоре, а покривају исте позиције и један од њих могао би да се уклопи као трећа опција.

С друге стране, природа кошаркаша на центарским позицијама таква је да са њима увек долази ризик од повреде, на шта ће Ван Ганди сигурно да обрати пажњу. Марјановићевапредност је та што је несумњиво квалитетнији играч од Бејнса, али је 30-годишњи дугајлија са Новог Зеланда већ има једногодишњи период рада са шефом струке. 

Марјановићев пут у непознато могао би да буде остварење сна. Али, не нужно. У теорији Србин је добио одличну средину за даљи напредак у каријери, али терен ће бити једино мерило квалитета. Зато Марјановић сада мора да покаже класу, која је неспорна. И остави далеко бољи, лепши и јачи утисак од Дарка Миличића, од којег су се очекивале велике ствари, али то никада на терену није показао. Има све предиспозиције да направи лепу причу и заиста постане миљеник навијача.

Извор: моззартспорт

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

заба потковица коњ

10.07.2016 07:15

Оцит пример је он како луксуз новац и несто треце промене цовека да висе не зна ни одакле је досо ни гдје је посо,сто би рекли кад додје из д у г буде касно

ОДГОВОРИТЕ