Analiza: Bobi Marjanović u Detroitu...!

Trener će ga obožavati, imaće dobar tim, ugovor garantuje minute... Jedino Bejns plaši! Na prvi pogled srpski centar napravio je savršen potez za dalju karijeru...

Košarka 09.07.2016 | 23:15
Analiza: Bobi Marjanović u Detroitu...!
Gotovo niotkuda, bez prethodnih najava, košarkaškim svetom odjeknula je informacija da su Detroit Pistonsi kaparisali Bobana Marjanovića trogodišnjom saradnjom vrednom 21.000.000 dolara. Posle odluke San Antonija da srpskom gorostasu ponudi samo kvalifikacioni ugovor od 1.500.000 dolara malo ko mogao je da se nada da bi nekadašnjem centru Crvene zvezde mogla da upadne sekira u med i ubode premiju. U finansijskom smislu apsolutno, a izgleda i u pogledu ekipe čiju će opremu nositi naredne tri sezone, bar na papiru. 

Mada je postojao minimalni prostor da se transfer u čuveni Grad motora i ne dogodi zbog mogućnosti da San Antonio izjednači ponudu Pistonsa i Marjanovića zadrži u Teksasu, vrlo brzo su sve dileme otklonjene dolaskom Dvejna Dedmona u AT&T Centar za znatno manje para.

Boban Marjanović se sada nalazi pred novim izazovom. Njegova epizoda u Sparsima završena je uz ne tako lošu debitantsku sezonu. Ali pojedine odluke Grega Popoviča koje su direktno uticale na igre 222 centimetara visokog asa ostavile su pomalo čudan ukus u ustima, ali i dosad nerazjašnjeno pitanje - da li je Marjanović mogao da dobije veći prostor na parketu?

Odgovor bi mogli da dobijemo već u sezoni koja sledi, ali sve zavisi od toga može liMarjanovićevo telo da izdrži kontinuitet surovog, spartanskog ritma NBA lige. Jasno je da 28-godišnji centar ima specifičnu konstrukciju, koja zahteva poseban režim zagrevanja i istezanja, na čemu su ogromnu pažnju posvećivali Dejan Milojević i Dejan Radonjić sa svojim saradnicima u Megi i Crvenoj zvezdi. Daleko od toga da se u najjačoj ligi sveta ne obraća pažnja na takve stvari, naprotiv! Ali, tempo života, treninga i utakmica sa „one strane bare“ umnogome su izazovniji od evropskog stila. Ali, ako je neko pokazao da može da se nosi sa najvećim opterećenjima onda je to upravo Boban Marjanović.

STEN VAN GANDI - SAVRŠEN TRENER

Šta dojučerašnjeg košarkaša San Antonija čeka u Detroitu? Pre svega - stručni štab vođen čuvenim Stenom van Gandijem. Nesumnjivo jedan od najboljih stratega u NBA ligi, sa preko 35 godina trenerskog iskustva, a više od 21 sezonu proveo je među najboljima. A ono što je najvažnije za Marjanovića - Van Gandi obožava da u svom sastavu ima dominantnu figuru na centarskoj poziciji. Tako je uspeo da skakačku mašinu Andrea Dramonda podigne na jedan potpuno novi nivo od dolaska u klubu 2014. godine i usadi mu malo više raznovrsnosti u samom reketu. 

O tome da bi Van Gandi mogao da pribegne odluci da Marjanovića postavi na peticu, aDramonda forsira na četvorku gotovo je nemoguće zamisliti, posebno jer 56-godišnji stručnjak igru gradi tako što ima jednog centra u polju i četiri šutera izvan reketa. To znači da je krilni centar praktično „streč“ četvorka, koja širi protivničku odbranu i ume da pripali za tri poena. Primeri su Markus Moris i Tobijas Haris. Van toga Detroit već ima dobre niske skorere u vidu Redžija Džeksona i Kentavijusa Kaldvel Poupa.

To bi moglo da ostavi dovoljno prostora za manevar Marjanoviću, koji je tokom vremena u Evropi navikao da bude igrač na kojeg protivničke odbrane obraćaju posebnu pažnju. 

Velika stvar za Marjanovića je ta da Van Gandi obožava da radi sa centrima, kao i kompletan njegov trenerski štab. Činjenica da je klub srpskom igraču ponudio trogodišnji ugovor znači da Sten Van Gandi ima planove sa svojom novom akvizicijom, te očekujemo da se kvalitetan rad u sali isplati i na terenu. 

Uostalom, kada od Dramonda dobiješ pozdrav sledeće sadržine:

"Hvala Bogu što si sada s nama. Dojadilo mi je da i bez skoka stalno zakucavaš preko mene. Dobro došao u porodicu momak", jasno je da te u klubu čekaju raširenih ruku. 

KOŠARKAŠKA INTELIGENCIJA - VELIKI PLUS

Biće interesantno videti kako će se Marjanović snaći u sistemu koji praktikuje iskusni stručnjak - mada Srbinu pomalo nedostaje brzina kako bi ispratio zamisli trenera Stena, ali ono što Bobana odvaja od mnogih centara jeste visoka košarkaška inteligencija. Osim toga što ume da uhvati loptu i snažno je zakuca, Marjanović ume i te kako da iskoristi građu kojom je nadaren.

Osim toga što dobro čita protivničke akcije na obe polovine terena, jako važna stvar je ta što ima vrlo dobar pregled terena, pa ume da podeli kvalitetnu povratnu asistenciju saigračima u situacijama kada se oko njega nalaze po dvojica, pa čak i trojica košarkaša. A s obzirom na to da je Detroit gradi respektabilan tim za narednu godinu, biće mu potrebno da razigra kolege oko perimetra.

To je, uostalom, jako dobro koristio kad god je dobijao priliku kod Grega Popoviča i zato ga je jedan od najboljih svetskih stručnjaka posebno poštovao. 

RAD SA POPOVIČEM I DANKANOM OD POSEBNE VREDNOSTI

Nije tajna da je Boban Marjanović veliki radnik, da je vrlo disciplinovan igrač, a i da je takav van terena. Iskustvo koje u Detroit donosi posle rada sa Popovičem, ali iLamarkusom Oldridžom i Timom Dankanom, koji mu je praktično bio mentor na svakom koraku, biće od velikog značaja za dalji rad i razvoj u NBA ligi. 

Van Gandi imaće priliku da izgradi dva sistema u kojoj će i dalje centralnu rolu imatiDramond sa svojim atletskim sposobnostima, dok će Marjanović uneti šmek „stare škole“, na koju mnogi igrači danas nisu navikli. Zato je rad koji je proteklih godinu dana imao saPopovičem i Dankanom od posebnog značaja. Marjanović je učio od najboljih, nadogradio svoj igrački portfolio i pokupio „cake“ koje će mu doneti širi izbor rešenja. Marjanović je očvrsnuo kao igrač, a publika u Detroitu voli momke koji znaju da pokažu karakter. Naučio je kako da se nosi sa dominantnijim od sebe, ali i kako da svoj dar pretvori u pozitivan rezultat za tim. 

A ŠTA ĆEMO SA ARONOM BEJNSOM?

Problematika koja se nekako sama nametnula onog trenutka kada je postalo jasno da ćeBoban Marjanović obući dres Pistonsa bila je - a šta ćemo sa Aronom Bejnsom? Iliti - ko će sada da bude prva rezerva Dramondu? O položaju američkog reprezentativca u sastavu Detroita izlišno je komentarisati. Ali, sada se Van Gandi našao u nezgodnoj situaciji. Jer, dosadašnji rezervni centar Bejns imao je sasvim pristojnu sezonu - odigrao je 81 meč i prosečno imao po šest poena i pet skokova. Pistonsi ni u jednom trenutku nisu pokazali nezadovoljstvo onim što Bejns pruža, što ostavlja veliki prostor za debatu. 

Nekadašnji igrač ljubljanske Olimpije i Lijetuvos Ritasa ima ugovor na još dve godine i slična sezonska primanja (6.500.000 dolara) kao Marjanović (7.000.000 dolara). Ali, Bejnstakođe na kraju sledeće sezone ima opciju izlaska iz ugovora sa Detroitom, pa je to možda i najvažnija stvar na koju Sten van Gandi obraća pažnju trenutno. 

Međutim, trejd bi trebalo da bude jedina logična posledica Marjanovićevog dolaska. Jer, kada imate dvojicu igrača sa identičnim statusom koji se bore za jednu poziciju može da bude kontraproduktivno. Pritom, nelogično je da ekipa ima dvojicu visokih, rezetvnih igrača koji zajedno naplaćuju gotovo 14.000.000 dolara, a pritom u timu postoje Džoel Entoni i Kameron Berstou, koji imaju minimalne, negarantovane ugovore, a pokrivaju iste pozicije i jedan od njih mogao bi da se uklopi kao treća opcija.

S druge strane, priroda košarkaša na centarskim pozicijama takva je da sa njima uvek dolazi rizik od povrede, na šta će Van Gandi sigurno da obrati pažnju. Marjanovićevaprednost je ta što je nesumnjivo kvalitetniji igrač od Bejnsa, ali je 30-godišnji dugajlija sa Novog Zelanda već ima jednogodišnji period rada sa šefom struke. 

Marjanovićev put u nepoznato mogao bi da bude ostvarenje sna. Ali, ne nužno. U teoriji Srbin je dobio odličnu sredinu za dalji napredak u karijeri, ali teren će biti jedino merilo kvaliteta. Zato Marjanović sada mora da pokaže klasu, koja je nesporna. I ostavi daleko bolji, lepši i jači utisak od Darka Miličića, od kojeg su se očekivale velike stvari, ali to nikada na terenu nije pokazao. Ima sve predispozicije da napravi lepu priču i zaista postane miljenik navijača.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

zaba potkovica konj

10.07.2016 07:15

Ocit primer je on kako luksuz novac i nesto trece promene coveka da vise ne zna ni odakle je doso ni gdje je poso,sto bi rekli kad dodje iz d u g bude kasno

ODGOVORITE