Гавриловић оптужен за ратно профитерство!

УСКОК је након проведене истраге данас подигао оптужницу против Ђуре Гавриловића којега терети да је током протеклог рата купио више компанија из састава месне индустрије Гавриловић, за два милиона КМ намијењених одбрани Хрватске, чије му је кориштење омогућио тадашњи министар финансија Јозо Мартиновић.

Регион 08.07.2016 | 21:15
Гавриловић оптужен за ратно профитерство!
Не откривајући идентитет, УСКОК је на интернет страници објавио да Гавриловића, који је аустријски држављанин, сумњичи за подстицање на злоупотребу положаја. Иако се наведена злоупотреба догодила од 11. новембра 1991. до краја октобра 1992. године, терете га по одредбама Закона о незастаријевању казнених дјела ратног профитерства и казнених дјела из процеса приватизације.

У оптужници стоји да је Гавриловић искористио ратне околности и отежан рад државних тијела при набавци оружја и опреме за потребе одбране у циљу да себи прибави значајну неприпадајућу материјалну корист. То је наводно учинио кроз стјецање више компанија у стечају које су књиговодствено процијењене на скоро 68 милиона тадашњих њемачких марака.

Гавриловић је потом преузео обавезу плаћања нешто више од 3,3 милиона марака за те твртке у року од 90 дана, иако за такво плаћање, по тврдњи Ускока, није имао новца нити накану осигурања из приватне имовине.

Након покретање истраге крајем новембра 2014. године Гавриловић је тврдио да је ријеч о хајки државе и да је куповина Месне индустрије Гавриловић у стечају проведена законски."

На рјешење о истрази Гавриловић адвокат је поднио жалбу која је одбијена, иако је одбрана тврдила да су инкриминације контрадикторне.

Извор: Агенције

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Логика

08.07.2016 20:07

Како код нас застари након три дана..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посматрац

09.07.2016 00:52

Није Гавриловиц једини, има њих ту доста ткз. ратних профитера или оних који су цинили кривицна дела. Једно по једно, доци це сви на ред, кад тад.

ОДГОВОРИТЕ