Gavrilović optužen za ratno profiterstvo!

USKOK je nakon provedene istrage danas podigao optužnicu protiv Đure Gavrilovića kojega tereti da je tokom proteklog rata kupio više kompanija iz sastava mesne industrije Gavrilović, za dva miliona KM namijenjenih odbrani Hrvatske, čije mu je korištenje omogućio tadašnji ministar finansija Јozo Martinović.

Region 08.07.2016 | 21:15
Gavrilović optužen za ratno profiterstvo!
Ne otkrivajući identitet, USKOK je na internet stranici objavio da Gavrilovića, koji je austrijski državljanin, sumnjiči za podsticanje na zloupotrebu položaja. Iako se navedena zloupotreba dogodila od 11. novembra 1991. do kraja oktobra 1992. godine, terete ga po odredbama Zakona o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva i kaznenih djela iz procesa privatizacije.

U optužnici stoji da je Gavrilović iskoristio ratne okolnosti i otežan rad državnih tijela pri nabavci oružja i opreme za potrebe odbrane u cilju da sebi pribavi značajnu nepripadajuću materijalnu korist. To je navodno učinio kroz stjecanje više kompanija u stečaju koje su knjigovodstveno procijenjene na skoro 68 miliona tadašnjih njemačkih maraka.

Gavrilović je potom preuzeo obavezu plaćanja nešto više od 3,3 miliona maraka za te tvrtke u roku od 90 dana, iako za takvo plaćanje, po tvrdnji Uskoka, nije imao novca niti nakanu osiguranja iz privatne imovine.

Nakon pokretanje istrage krajem novembra 2014. godine Gavrilović je tvrdio da je riječ o hajki države i da je kupovina Mesne industrije Gavrilović u stečaju provedena zakonski."

Na rješenje o istrazi Gavrilović advokat je podnio žalbu koja je odbijena, iako je odbrana tvrdila da su inkriminacije kontradiktorne.

Izvor: Agencije

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Logika

08.07.2016 20:07

Kako kod nas zastari nakon tri dana..

ODGOVORITE
Name

Posmatrac

09.07.2016 00:52

Nije Gavrilovic jedini, ima njih tu dosta tkz. ratnih profitera ili onih koji su cinili krivicna dela. Jedno po jedno, doci ce svi na red, kad tad.

ODGOVORITE