Раонић преокретом преко Федерера до финала Вимблдона!

Милош Раонић пласирао се у прво Грен слем финале у каријери победом над Роџером Федерером са 6:3, 6:7, 4:6, 7:5, 6:3.

Тенис 08.07.2016 | 18:15
Раонић преокретом преко Федерера до финала Вимблдона!
Канађанаин ће се за трофеј на Вимблдону борити са бољим из дуела Енди Мари - Томаш Бердих.

Он је тако спречио Швајцарца да дође до 28. ГС финала и 11. на Вимблдону.

Канађанину је ово било треће полуфинале, ове године изгубио је на Аустралијан опену, а пре две године на Вимблдону.

Ток меча:

Меч је према очекивањима почео сервис винерима и ас ударцима, па играчи на ритерну нису имали превуише шанси у прва четири гема - 2:2. Први је запретио Канађанин у петом гему, стигао је до прве брејк шансе и сачекао двоструку сервис грешку Швајцарца - 3:1.

У следећем гему Федерер је стигао до 30:30, али је Раонић тада одсервирао најбржи сервис на турниру (232км/х) и успео је да потврди брејк. Преживео је Канађанин пети, баш као и седми гем. Федерер је имао 0:30, али је Раонић одсервирао четири ветзане 'бомбе' и повео је са 5:2.

Није Раонић сервирао како може. Први сервис је ретко убацивао, па је Федерер имао прилику и у деветом гему. Стигао је до 30:30, имао је и други сервис ривала, али изгубио поен после размене и Раонић је успео да приведе први сет крају без брејк прилике против себе - 6:3.

Почетак другог сета био је сличан почетку меча. Тенисери су без већих проблема освајали своје сервис гемове, па је било јасно да ће свака грешка на сервису бити скупа.

У другом сету опаснији је на сервис ривала био Раонић. У седмом и деветом гему стизао је до 30:30, али до брејк лопте није могао, па је у десетом гему сервирао за останак у сету.

То је очигледно утицало на њега. Промашио је скоро све прве сервисе и дао је Федереру велику шансу за сет. Имао је Швајцарац прво три везане брејк и сет лопте, а потом још једну, али Раонић се извукао и изједначио је на 5:5.

У наредна два гема није било превише драме, па је о победнику другог сета одлучио тај-брејк. Први мини-брејк направио је Федерер и испоставило се да му је то било довољно да освоји и сет. Повео је са 4:3, добио је своја наредна два сервиса, а онда сачекао и грешку ривала - 7:6(7:3).

Трећи сет су отвориле мање-више сигурне размене, све до седмог гема, када је Раонић још једном пао, одиграо веома стегнуто и отворио простор Роџеру Федереру. Овог пута разлика у класи, пре свега на менталном плану, резултирала је са две нове брејк лопте.

На другој је Роџер одиграо сигурно, а Милош поново доста лоше за 4:3, брејк предности и тоталну контролу на терену. Од тог тренутка није изгубио ниједан поен на свој сервис, Раонић је освојио сам један гем, па Швајцарац рутински приводи сет крају – 6:4, за вођство 2-1.

Није било превише узбуђења на старту трећег сета, а Федерер у петом гему стиже до две брејк лопте грешкама Раонића. Канађанин је прву спасао, а добрим форхендом исто је учинио и на другу, па нешто касније и осваја тај гем – 3:2.

Имао је мало проблема Раонић у седмом гему, морао је да ризикује како би спречио Федерера да направи брејк, а ризик му се на крају и исплатио - 4:3.

Добром игром и паметним изласком на мрежу Федерер стиже до нове брејк прилике, али Раонић узвраћа добрим сервисом у тело. Федерер је сервирао за останак у сету, Раонић је одлично ритернирао, запретио, ипак недовољно, па Швајцарац 11. асом поравнава на 5:5.

Још једном се Раонић мучио на свој сервис, али осваја 11. гем, па Федерер поново сервира за оостанак у сету. Испустио је 40:0, слаб је био на првом сервису, направио и једну дуплу грешку и тако Канађанин долази до сет лопте. Сервисом на линију Федерер поравнава резултат, али добрим ритерном још једном има прилику за сет. Швајцарац излази на мрежу и осваја нови поен, а асом стиже до предности. Борбени Раонић сјајно је одиграо бекхенд ритерн, а потом још једна сет прилика за њега, после које је коначно успео да избори пети сет - 7:5.

Федерер је пао када је покушао да спасе поен, лопта је ишла на супротну страну, он се окренуо како би је стигао, али је искренуо стопало и пао на колено. На брејк лопту Раонића сео је, стигао је физиотерапеут, погледао му колено, а убрзо потом меч је настављен. Швајцарац је потом спасао брејк лопту и стигао до предности. Нову шансу имао је Раонић после дупле грешке Федерера, а у наредном поену после неколико размена на мрежи Канађанин прави брејк, а затим га и потврђује - 4:1.

После пада на терену, Федерер је пао и у игри, Раонић је имао две нове прилике за брејк, оба пута успешнији је био Швајцарац. Није имао много решења на Милошев сервис, повео је Канађанин са 40:0, препустио је Роџеру само један поен и повео са 5:2. Раонић је мислима већ био на свом сервису, Роџер је лако смањио на 5:3, али онда Милош стиже до тријумфа без изгубљеног поена за велико славље.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар