Raonić preokretom preko Federera do finala Vimbldona!

Miloš Raonić plasirao se u prvo Gren slem finale u karijeri pobedom nad Rodžerom Federerom sa 6:3, 6:7, 4:6, 7:5, 6:3.

Tenis 08.07.2016 | 18:15
Raonić preokretom preko Federera do finala Vimbldona!
Kanađanain će se za trofej na Vimbldonu boriti sa boljim iz duela Endi Mari - Tomaš Berdih.

On je tako sprečio Švajcarca da dođe do 28. GS finala i 11. na Vimbldonu.

Kanađaninu je ovo bilo treće polufinale, ove godine izgubio je na Australijan openu, a pre dve godine na Vimbldonu.

Tok meča:

Meč je prema očekivanjima počeo servis vinerima i as udarcima, pa igrači na riternu nisu imali prevuiše šansi u prva četiri gema - 2:2. Prvi je zapretio Kanađanin u petom gemu, stigao je do prve brejk šanse i sačekao dvostruku servis grešku Švajcarca - 3:1.

U sledećem gemu Federer je stigao do 30:30, ali je Raonić tada odservirao najbrži servis na turniru (232km/h) i uspeo je da potvrdi brejk. Preživeo je Kanađanin peti, baš kao i sedmi gem. Federer je imao 0:30, ali je Raonić odservirao četiri vetzane 'bombe' i poveo je sa 5:2.

Nije Raonić servirao kako može. Prvi servis je retko ubacivao, pa je Federer imao priliku i u devetom gemu. Stigao je do 30:30, imao je i drugi servis rivala, ali izgubio poen posle razmene i Raonić je uspeo da privede prvi set kraju bez brejk prilike protiv sebe - 6:3.

Početak drugog seta bio je sličan početku meča. Teniseri su bez većih problema osvajali svoje servis gemove, pa je bilo jasno da će svaka greška na servisu biti skupa.

U drugom setu opasniji je na servis rivala bio Raonić. U sedmom i devetom gemu stizao je do 30:30, ali do brejk lopte nije mogao, pa je u desetom gemu servirao za ostanak u setu.

To je očigledno uticalo na njega. Promašio je skoro sve prve servise i dao je Federeru veliku šansu za set. Imao je Švajcarac prvo tri vezane brejk i set lopte, a potom još jednu, ali Raonić se izvukao i izjednačio je na 5:5.

U naredna dva gema nije bilo previše drame, pa je o pobedniku drugog seta odlučio taj-brejk. Prvi mini-brejk napravio je Federer i ispostavilo se da mu je to bilo dovoljno da osvoji i set. Poveo je sa 4:3, dobio je svoja naredna dva servisa, a onda sačekao i grešku rivala - 7:6(7:3).

Treći set su otvorile manje-više sigurne razmene, sve do sedmog gema, kada je Raonić još jednom pao, odigrao veoma stegnuto i otvorio prostor Rodžeru Federeru. Ovog puta razlika u klasi, pre svega na mentalnom planu, rezultirala je sa dve nove brejk lopte.

Na drugoj je Rodžer odigrao sigurno, a Miloš ponovo dosta loše za 4:3, brejk prednosti i totalnu kontrolu na terenu. Od tog trenutka nije izgubio nijedan poen na svoj servis, Raonić je osvojio sam jedan gem, pa Švajcarac rutinski privodi set kraju – 6:4, za vođstvo 2-1.

Nije bilo previše uzbuđenja na startu trećeg seta, a Federer u petom gemu stiže do dve brejk lopte greškama Raonića. Kanađanin je prvu spasao, a dobrim forhendom isto je učinio i na drugu, pa nešto kasnije i osvaja taj gem – 3:2.

Imao je malo problema Raonić u sedmom gemu, morao je da rizikuje kako bi sprečio Federera da napravi brejk, a rizik mu se na kraju i isplatio - 4:3.

Dobrom igrom i pametnim izlaskom na mrežu Federer stiže do nove brejk prilike, ali Raonić uzvraća dobrim servisom u telo. Federer je servirao za ostanak u setu, Raonić je odlično riternirao, zapretio, ipak nedovoljno, pa Švajcarac 11. asom poravnava na 5:5.

Još jednom se Raonić mučio na svoj servis, ali osvaja 11. gem, pa Federer ponovo servira za oostanak u setu. Ispustio je 40:0, slab je bio na prvom servisu, napravio i jednu duplu grešku i tako Kanađanin dolazi do set lopte. Servisom na liniju Federer poravnava rezultat, ali dobrim riternom još jednom ima priliku za set. Švajcarac izlazi na mrežu i osvaja novi poen, a asom stiže do prednosti. Borbeni Raonić sjajno je odigrao bekhend ritern, a potom još jedna set prilika za njega, posle koje je konačno uspeo da izbori peti set - 7:5.

Federer je pao kada je pokušao da spase poen, lopta je išla na suprotnu stranu, on se okrenuo kako bi je stigao, ali je iskrenuo stopalo i pao na koleno. Na brejk loptu Raonića seo je, stigao je fizioterapeut, pogledao mu koleno, a ubrzo potom meč je nastavljen. Švajcarac je potom spasao brejk loptu i stigao do prednosti. Novu šansu imao je Raonić posle duple greške Federera, a u narednom poenu posle nekoliko razmena na mreži Kanađanin pravi brejk, a zatim ga i potvrđuje - 4:1.

Posle pada na terenu, Federer je pao i u igri, Raonić je imao dve nove prilike za brejk, oba puta uspešniji je bio Švajcarac. Nije imao mnogo rešenja na Milošev servis, poveo je Kanađanin sa 40:0, prepustio je Rodžeru samo jedan poen i poveo sa 5:2. Raonić je mislima već bio na svom servisu, Rodžer je lako smanjio na 5:3, ali onda Miloš stiže do trijumfa bez izgubljenog poena za veliko slavlje.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar