Изгубљено земљиште Пољопривредне школе!

Град Бањалука није успио да покрене нови судски спор којим би оспорио право трговачком ланцу „Бинго“ да изгради тржни центар на земљишту Пољопривредне школе које им је продао Будимир Станковић, сазнаје портал ЦАПИТАЛ.ба.

Република Српска 07.07.2016 | 22:21
Изгубљено земљиште Пољопривредне школе!
Град је покушао да обнови суђење јер се претходно замјеник правобраниоца Републике Српске без сагласности и знања града Бањалуке нагодило са „Бингом“ у овом спору тешком 20 милиона КМ.

Окружни суд у Бањалуци одбио је као неосновану жалбу Правобранилаштва Републике Српске на правоснажну пресуду Основног суда о поравнању са тржним центром „Бинго“ који је од града захтијевао одштету од 20 милиона КМ плус камате због спорова у вези са земљиштем бањалучке Пољопривредне школе.

До спора града Бањалука са „Бингом“ дошло је након што је земљиште Пољопривредне школе, за које град тврди да је његово, продато овом трговачком ланцу. Град је након тога тужио Пољопривредну школу, Перицу Репајића из Лакташа, фирму „Октан промет“ из Бијељине и „Бинго“.

„Бинго“ је, међутим, узвратио контратужбом и од града захтијевао одштету од 20 милиона марака плус камате.

Нагодба без знања клијента

Одлуком о поравнању, коју је у име, али без знања, града донијело Правобранилаштво Републике Српске, Сједиште замјеника Бањалука, као њихов законски заступник, град се одрекао права на жалбу, а „Бинго“ на тражених 20 милиона КМ.

На припремном рочишту по овим тужбама, које је одржано 5. априла ове године, Основни суд у Бањалуци је прихватио захтјев Правобранилаштва Републике Српске за поравнање са „Бингом“, а пресуда је истог дана постала правоснажна јер су се обје стране одрекле права на жалбу.

Овакво поступање Правобранилаштва РС изазвало је оштру реакцију градоначелника Бањалуке Слободана Гаврановића који тврди да је њихов законски заступник поступио незаконито и мимо њиховог знања. Од Правобранилаштва је тражио хитно подношење захтјева за понављање поступка, што су у Сједишту замјеника и урадили, али је одлуком суда тај захтјев одбијен.

Правобранилаштво има могућност жалбе на ову одлуку у року од 30 дана, а замјеник правобраниоца Мирко Стојчиновић је рекао за ЦАПИТАЛ да још нису донијели одлуку да ли се жалити или не.

Гаврановић оптужио замјеника првобраниоца да крши закон

На питања ЦАПИТАЛ-а у вези са овим спором из Административне службе града Бањалука су одговорили да је након сазнања о пресуди град поднио Основном суду у Бањалуци захтјев за укидање клаузуле правоснажности, као и иницијативу Правобранилаштву РС за понављање парничног поступка, с обзиром на то да Правобранилаштво није имало сагласност града за одрицање од тужбеног захтјева ни за одрицање од права на жалбу.

„До данас град није обавјештен о радњама које је Суд предузео нити о току и окончању поступка“, казали су у Градској управи.

У допису који је након пресуде Основног суда упутио Правобранилаштву, Гаврановић је навео да је за пресуду сазнао тек осам дана након што је донесена, 13. априла и то тако што им је „Бинго“ доставио пресуду „ради обрачуна трошкова ренте и уређења грађевинског земмљишта који претходе издавању грађевинске дозволе“.

„Посебно указујемо на то да град Бањалука није имао никаква сазнања о томе да ли је и за када заказано припремно рочиште, о правним радњама које је Правобранилаштво предузело, нити је од Града затражило сагласност за одрицање од тужбеног захтјева за шта је било обавезно“, наводи се у допису Гаврановића.


Он је истакао и да им је Правобранилаштво претходно, 25. фебруара ове године доставило поднесак у којем су изнијели своје правно мишљење и уз који им је доставило противтужбени захтјев „Бинга“, не тражећи од Града сагласност за одрицање од тужбеног захтјева. Додаје да је након тога, 3. марта, Град доставио Правобранилаштву одговор да у цјелости остаје код тужбеног захтјева.

„С обзиром на то да законски заступник града није имо овлаштење за одрицање од тужбе, тражимо да код Основног суда поднесете приједлог за понављање поступка. Оваквим незаконитим поступањем Правобранилаштва РС, Сједиште замјеника Бањалука директно су повријеђена имовинска права и интереси града, нарочито ако се узме у обзир да је првотужена Пољопривредна школа незаконито уписана у јавне евиденције као носилац права својине на земљишту које је предмет спора, а из чега је проистекао и незаконит упис осталих лица обухваћених тужбом“, истакао је Гаврановић у допису од 21. априла.

Стојчиновић: Сачували смо граду Бањалука и Републици Српској више од 20 милиона КМ

У Правобранилаштву Републике Српске, Сједиште замјеника Бањалука, међутим, тврде да су све радили по закону.

„Да је Правобранилаштво било у праву потврдио је и Окружни суд у Бнајалуци пресудом од 15. јуна којом је одбацио наш приједлог за понављање поступка. Увјерени смо да смо поступили у складу са законом и да смо на овај начин заштитили Републике Српске и град Бањалуку од тужбе „Бинга“ као савјесног купца у износу од 20 милиона КМ плус камате, као и од могућих тужби осталих савјесних купаца у истом спору – „Октан промета“ и Перице Репајића“, рекао је Стојчиновић.

Казао је и да је град Бањалука пропустио законски рок од седам дана да им достави правно мишљење у вези са овим предметом.

„ И без тога, Правобранилаштво, као законски заступник, а не адвокат града, је имало овлаштења за поступање што је потврдио и Окружни суд својим рјешењем којим је одбио захтјев за понављање поступка“, казао је Стојчиновић.

Из „Бинга“ нисмо добили одговор на питања у вези са овим спором.

Земљиште Пољопривредне школе предмет је бројних судских процеса и бројних афера. Како су раније пренијели медији, највећи дио колача на земљишту Пољопривредне школе уграбио је Будимир Станковић у сарадњи са Едијем Ханешом, директором ове школе, и уз подршку неких људи из Градске управе и Правобранилаштва Републике Српске.

Њих двојица су атрактивно земљиште Пољопривредне школе вриједно десетине милиона марака, замијенили за безвриједне парцеле у околини Бањалуке и Лакташа које су формално у власништву Перице Репајића.

Међутим, ствари су се закомпликовале када је Градска управа Бањалуке поднијела тужбу против Ханеша због прометовања градског земљишта. Земљиште је било у власништву Града Бањалуке, а Пољопривредна школа имала је право кориштења тог земљишта.

У међувремену, Репајић је дио замијењеног земљишта продао фирмама „Бинго“ Тузла и „Октан промет“ Бијељина, од којих је требало наплатити укупно 8,3 милиона КМ.

Извор: ЦАПИТАЛ

Коментари / 26

Оставите коментар
Name

ТРН

07.07.2016 20:38

Па није то новцаник дасе изгуби ваљда продано није бинго украо ту земљу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нискоуградња

07.07.2016 20:46

Цекај, ко је Станковиц?

ОДГОВОРИТЕ
Name

неће

07.07.2016 20:47

Постоји жалбени рок.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бл

07.07.2016 21:00

О овом криминалу је упорно говорио Драган Цавиц и Тихомир Глигориц и били су у праву.Ста вриједи осим да интервенисе СИПА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

07.07.2016 21:02

Па тај Мирко Стојциновиц је највеци бандит и лопов са дна каце.Узео је паре у тој нагодби.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дел Боy

07.07.2016 21:02

Видјећемо како ће Будо Станковић проћи кад његови изгубе власт. Сад му се може све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Управа

07.07.2016 21:03

Ацо Деуриц је све прокњизио на Буду Станковица то је бар лако доказати.И хапсана обојице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

трн

07.07.2016 21:10

Све по налогу Милокрада.Стијциновиц це због тога на робију.Будала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реално

07.07.2016 21:18

Друство у којем најгори сљам плива по поврсини - једноставно не мозе опстати. Пласимо се да је то управо код нас слуцај!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

xx

07.07.2016 23:54

Ништа се не плаши. Биће то и богу мило. Ко још потед свега што се дешава има храбрости да прича о праву, нацији, српству? Значи они једном узму то земљиште које вреди 10 милиона, ал ни то није довољно те наговоре своје папке на тужбу и тако планирају још 20 милиона. Све је то иста банда.

Name

Цезар

07.07.2016 21:28

Контратужба и траже 20 милиона и град с одрекне своје тужбе и бла бла бла, ударају нам на интелигенцију већ 20 година. Све то је само организовани криминал, а кад неки нови комунисти додју на власт биће стрељања и вјешања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ал капоне

07.07.2016 21:47

Када нам кумови воде дрзаву могу да раде тј. краду до миле воље.И тај Гаврановиц као фол несто се буни када је ствар готова и он је у игри треба га ухапсити па да проговори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

07.07.2016 21:55

Народе ко вас ј..е Велики поздрав Ваш Милокрад

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сипак цу реци име

17.07.2016 20:49

Свака цаст за коментар, заиста!!!

Name

ДЕ ГОТХИА

07.07.2016 22:18

КАКО ДОБРО УПЛЕТЕНА ПРАВНА "ЗАВРЗЛАМА"... ОРГАНИЗОВАНА ДУГОГОДИШЊА КРИМИНАЛНА ОПЕРАЦИЈА СПРОВЕДЕНА У ФАЗАМА КОРАК ПО КОРАК, НА ЧИЈЕМ СПРОВОЂЕЊУ ЈЕ РАДИЛО ВИШЕ ОД 70 ОСОБА. ОНИ КОЈИ СУ ТО СВЕ ДОПУСТИЛИ, БЕЗ ОБЗИРА КО ЈЕ СВЕ ТРАЖИО ДА СЕ ТО СВЕ УРАДИ, ПРИЈЕ СВИХ СУ ТАДАШЊИ НАВОДНО СРЕЋНО НЕСРЕТНИ ДИРЕКТОР ПОЉОПРИВРЕДНЕ ШКОЛЕ И ПРЕПОДОБНИ МИНИСТАР ОБРАЗОВАЊА, А САДА ПРАВОСУЂА, КОЈИ ЈЕ СВЕ ТО МИРНО И ХЛАДНО ПОСМАТРАО ИЗ НЕУТРАЛНОГ УГЛА И СА СИГУРНЕ ДАЉИНЕ... ДЕФИНИТИВНО - "УЈЕО ЈЕ ВУК МАГАРЦА", А ГРАД ЈЕ ИЗГУБИО ЧИСТОГ ПРИХОДА У ВРИЈЕДНОСТИ КОМПЛЕТНОГ СИСТЕМА ОТПАДНИХ ВОДА ЗА 200 ХИЉАДА СТАНОВНИКА. Е САДА БАЊАЛУЧАНИ ГЛАСАЈТЕ СЛОБОДНО ЗА ИГОРА РАДОЈЧИЋА, А ОН ЋЕ ВАМ ПРЕСЈЕЋИ ВРПЦУ НОВОГ ШОПИНГ ЦЕНТРА НА БИВШИМ ОГЛЕДИМА ПОЉОПРИВРЕДНЕ ШКОЛЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

анонимни

08.07.2016 05:39

Свака цаст за коментар

Name

Револт

08.07.2016 06:49

Наравно да нећемо гласати за доказане хохстаплере

Name

БУДО

07.07.2016 22:48

Ста хоцете то је моја Дједовина да је неце Гаврановиц продавати сад је Град на потезу нема комуналија и Цао Бинго у Тузлу ста це у Бањалуци доста их је висе

ОДГОВОРИТЕ
Name

анонимни

07.07.2016 23:04

Стојциновицу ово није први пут да ради на стету оних које ПРС заступа, Све це изаци на видјело кад тад,Додик би се требао запитати кога то кум Будо поставаља за замјеника правобраниоца и због којих разлога. Тек це се цути за криминал Стојциновица и банде из РУГИПа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

08.07.2016 03:07

Бинго је домаћа фирма, и за разлику од фиктивних нешто и ради. Људи ће запослити пар стотина Бањалучана, плус кооперанти за сезонско воће и поврће. А на крају свега, плаћа порез Босни, не плаћа Украјини и Некаквим острвима. Да су паметни подијелили би бесплатно земљиште свим домаћим фирмама, а странцима ала Конзум и компанија продавали по дуплој цијени. Нико не продаје више домаћих производа од Бинга. Све што се производи од Саве до мора људи нуде (и Македонски Ајвар наравно).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србац

08.07.2016 06:44

Није проблем Бинго, он је ок. Проблем су ови наши Станковић, Репајић и ови у ПРС што су скинули кајмак. Могао је и град да прода земљиште или да га поклони, ако треба, али докле више ови мафијаши да се богате. Гдје им је крај?

Name

Топ

08.07.2016 04:19

Још један "бриљантан потез" Милиног судства.

ОДГОВОРИТЕ
Name

о чему ви

08.07.2016 05:27

Дабогда никад не имали мира стоко проклета. .ебо вас онај што вам је то омогућио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Превод

08.07.2016 06:52

На крају све приче и правних заврзлама, кум Будо ће смотати кеш од градског земљишта, а ваљда ће почастити и кума Милета за добар посао у Бањалуци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борко

29.09.2016 11:09

Има ли ово Правобранилаштво главног правобраниоца или је то овај Стојчиновић ? Ако има брате нека оде , не служи за ништа, види се да је Мирко Јавни главни правобранилац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борко

29.09.2016 11:18

Има ли ово Правобранилаштво главног правобраниоца или је то овај Стојчиновић ? Ако има брате нека оде , не служи за ништа, види се да је Мирко Јавни главни правобранилац.

ОДГОВОРИТЕ