ЛЕ: Заглембје противник Партизана у другом колу!

Фудбалери Заглембја играће против Партизана у другом колу квалификација за Лигу Европе.

Фудбал 07.07.2016 | 22:30
ЛЕ: Заглембје противник Партизана у другом колу!
Црно-бели ће такмичење у квалификацијама за Лигу Европе почети против Заглембјеа. После победе Славије у првом мечу, пољски представник био убедљив у Лубину - 3:0.

У четвртак, 14. јула, од 20.15 сати, Партизан ће на свом стадиону угостити Заглембје и тако званично отворити нову сезону.

На дан када су се црно-бели вратили из Пољске, где су претходних 16 дана боравили на припремама, из Лубина је стигла вест - Партизан ће за две недеље поново пут ове државе, на реванш меч 2. кола квалификација за Лигу Европе.

Заглембје је у Лубину успело да надокнади минус из првог меча против софијске Славије и да победом 3:0 пред својим навијачима обезбеди место у другом кругу квалификација.

Пољаци су предност Бугара анулирали већ у 20. минуту.

Стрелац је био Словак Лубомир Гулдак. Резултат који је меч водио у продужетке на снази је био до 64. минута, а онда је Лукаш Пјатек дуплирао предност пољског састава.

С обзиром на то да су гости од тог момента кренули на све или ништа, офанзива Славије се није исплатила. Напротив. Заглембје је у финишу утакмице, преко Маћеја Дамбровског, и трећи пут затресло противничку мрежу и тако дефинитивно "оверило" двомеч са Партизаном.

ЗАГЛЕМБЈЕ: Полачек – Тодоровски, Гулдан, Дамбровски, Чотра – Л. Пјатек, Кубицки – Јаношка, Власко (од 61' Раковски), Вонијак – К. Пјатек (од 77' Пападопулос).

СЛАВИЈА: Кирев – Пашов, Велков, Сергејев, Омар – Мартинов (од 82' Крастев), Карабељов (од 46' Јомов) – Васев, Балдиски, Димитров (од 76' Станкев) – Сердеров.

ЗАГЛЕМБЈЕ ЛУБИН

"Да знате, изговара се Заглембје", било је прво што нам је рекао колега Рафал Томковијак из Виртуална Полска о могућем ривалу Партизана у другом колу квалификација за Лигу Европе.

Затекли смо га у Марсеју, где се спрема да данас гледа меч између Пољске и Украјине, велики словенски дерби.

Реч је о пољском клубу, које је основан 10. септембра 1945. године, тек нешто мање од месец дана пре Партизана.

За разлику од црно-белих, Заглембје је освојило само две титуле државног првака (1990/91 и 2006/2007), једном је били друго и два пута треће, 2006. и прошле сезоне.

У Европи клуб никада није стигао до групне фазе такмичења...

"Уз клуб стоји компанија КГХМ из Лубина, једна од највећих светских фирми за производњу бакра и сребра. Извозе бакар за цео свет, па је и надимак клуба 'бакарни'. Самом том чињеницом, Заглембје је веома стабилан клуб и има више секција, рукометну, одбојкашку...", каже Рафал.

"Заглембије је међу првима добило модеран стадион у Пољској. Капацитет је око 16.000 места, али је објекат заиста леп и испуњава стандарде УЕФА", додаје он.

Али, иако је много улагано, Заглембје је ранијих сезона, до последње, имало доста проблема.

"Дуго година их је мучио проблем лоших инвестиција у тим. Доводили су играче из Чешке и Словачке, много се новца трошило, а они су мало показивали на терену. Коначно, у прошлој сезони су успели да превазиђу тај проблем, а екипа је базирана на домаћим фудбалерима", наглашава Томковијак.

Екипу су прошле сезоне чинила три Словака и по један Чех, Македонац и Србин Ђорђе Чотра, искусни 31-годишњи бивши играч Војводине, БСК Батајнице, БСК Борче, Рада, кулског Хајдука...

"Екипу са клупе предводи амбициозни тренер Пијотр Стоковијец, док је најбољи играч Филип Стажињски. Он је дошао из белгијског Локерена на позајмицу и реч је о јако квалитетном везном фудбалеру. Са репрезентацијом је на Европском првенству, али није улазио у игру на прве две утакмице. Питање је, међутим, да ли ће остати у Заглембјеу или ће се вратити у Локерен, а можда отићи и у неки други клуб", истиче Томковијак најјаче снаге клуба из Лубина и наставља:

"Одличан је и Маћеј Домбровски, снажан 195 центиметара високи штопер. Јак је као камен."

Занимљиво да као и Славија и Заглембје има одличну школу фудбала.

"Желе да је усаврше, па су чак довели и Холанђане да помогну у стварању фабрике талентованих играча. Заглембје је добар клуб, али не верујем да ће, ако прођу прво коло, бити велики проблем за Партизан. У Пољској једва чекају да виде Мирослава Радовића", каже Рафал Томковијак.

ТАБЕЛА: Легија 43, Пјаст 40, Заглембје 38...

Извор: Мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар