LE: Zaglembje protivnik Partizana u drugom kolu!

Fudbaleri Zaglembja igraće protiv Partizana u drugom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope.

Fudbal 07.07.2016 | 22:30
LE: Zaglembje protivnik Partizana u drugom kolu!
Crno-beli će takmičenje u kvalifikacijama za Ligu Evrope početi protiv Zaglembjea. Posle pobede Slavije u prvom meču, poljski predstavnik bio ubedljiv u Lubinu - 3:0.

U četvrtak, 14. jula, od 20.15 sati, Partizan će na svom stadionu ugostiti Zaglembje i tako zvanično otvoriti novu sezonu.

Na dan kada su se crno-beli vratili iz Poljske, gde su prethodnih 16 dana boravili na pripremama, iz Lubina je stigla vest - Partizan će za dve nedelje ponovo put ove države, na revanš meč 2. kola kvalifikacija za Ligu Evrope.

Zaglembje je u Lubinu uspelo da nadoknadi minus iz prvog meča protiv sofijske Slavije i da pobedom 3:0 pred svojim navijačima obezbedi mesto u drugom krugu kvalifikacija.

Poljaci su prednost Bugara anulirali već u 20. minutu.

Strelac je bio Slovak Lubomir Guldak. Rezultat koji je meč vodio u produžetke na snazi je bio do 64. minuta, a onda je Lukaš Pjatek duplirao prednost poljskog sastava.

S obzirom na to da su gosti od tog momenta krenuli na sve ili ništa, ofanziva Slavije se nije isplatila. Naprotiv. Zaglembje je u finišu utakmice, preko Maćeja Dambrovskog, i treći put zatreslo protivničku mrežu i tako definitivno "overilo" dvomeč sa Partizanom.

ZAGLEMBJE: Polaček – Todorovski, Guldan, Dambrovski, Čotra – L. Pjatek, Kubicki – Janoška, Vlasko (od 61' Rakovski), Vonijak – K. Pjatek (od 77' Papadopulos).

SLAVIJA: Kirev – Pašov, Velkov, Sergejev, Omar – Martinov (od 82' Krastev), Karabeljov (od 46' Jomov) – Vasev, Baldiski, Dimitrov (od 76' Stankev) – Serderov.

ZAGLEMBJE LUBIN

"Da znate, izgovara se Zaglembje", bilo je prvo što nam je rekao kolega Rafal Tomkovijak iz Virtualna Polska o mogućem rivalu Partizana u drugom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope.

Zatekli smo ga u Marseju, gde se sprema da danas gleda meč između Poljske i Ukrajine, veliki slovenski derbi.

Reč je o poljskom klubu, koje je osnovan 10. septembra 1945. godine, tek nešto manje od mesec dana pre Partizana.

Za razliku od crno-belih, Zaglembje je osvojilo samo dve titule državnog prvaka (1990/91 i 2006/2007), jednom je bili drugo i dva puta treće, 2006. i prošle sezone.

U Evropi klub nikada nije stigao do grupne faze takmičenja...

"Uz klub stoji kompanija KGHM iz Lubina, jedna od najvećih svetskih firmi za proizvodnju bakra i srebra. Izvoze bakar za ceo svet, pa je i nadimak kluba 'bakarni'. Samom tom činjenicom, Zaglembje je veoma stabilan klub i ima više sekcija, rukometnu, odbojkašku...", kaže Rafal.

"Zaglembije je među prvima dobilo moderan stadion u Poljskoj. Kapacitet je oko 16.000 mesta, ali je objekat zaista lep i ispunjava standarde UEFA", dodaje on.

Ali, iako je mnogo ulagano, Zaglembje je ranijih sezona, do poslednje, imalo dosta problema.

"Dugo godina ih je mučio problem loših investicija u tim. Dovodili su igrače iz Češke i Slovačke, mnogo se novca trošilo, a oni su malo pokazivali na terenu. Konačno, u prošloj sezoni su uspeli da prevaziđu taj problem, a ekipa je bazirana na domaćim fudbalerima", naglašava Tomkovijak.

Ekipu su prošle sezone činila tri Slovaka i po jedan Čeh, Makedonac i Srbin Đorđe Čotra, iskusni 31-godišnji bivši igrač Vojvodine, BSK Batajnice, BSK Borče, Rada, kulskog Hajduka...

"Ekipu sa klupe predvodi ambiciozni trener Pijotr Stokovijec, dok je najbolji igrač Filip Stažinjski. On je došao iz belgijskog Lokerena na pozajmicu i reč je o jako kvalitetnom veznom fudbaleru. Sa reprezentacijom je na Evropskom prvenstvu, ali nije ulazio u igru na prve dve utakmice. Pitanje je, međutim, da li će ostati u Zaglembjeu ili će se vratiti u Lokeren, a možda otići i u neki drugi klub", ističe Tomkovijak najjače snage kluba iz Lubina i nastavlja:

"Odličan je i Maćej Dombrovski, snažan 195 centimetara visoki štoper. Jak je kao kamen."

Zanimljivo da kao i Slavija i Zaglembje ima odličnu školu fudbala.

"Žele da je usavrše, pa su čak doveli i Holanđane da pomognu u stvaranju fabrike talentovanih igrača. Zaglembje je dobar klub, ali ne verujem da će, ako prođu prvo kolo, biti veliki problem za Partizan. U Poljskoj jedva čekaju da vide Miroslava Radovića", kaže Rafal Tomkovijak.

TABELA: Legija 43, Pjast 40, Zaglembje 38...

Izvor: Mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar