СДС: Катастрофални резултати рада ИРБ-а

Инвестиционо развојна банка Републике Српске, која је требала бити покретач развоја привреде и нових запошљавања, због лошег руковођења и нетранспарентих додјела кредита није испунила своју функцију, поручили су чланови Тима за Бањалуку Градског одбора Српске демократске странке.

Република Српска 07.07.2016 | 21:05
СДС: Катастрофални резултати рада ИРБ-а
Истичу да тренутно стање у ИРБ најбоље осликава рапидно смањење пласираних кредитних средстава чије је износ у првих шест мјесеци ове године износио 28 милиона КМ, што је огроман пад у односу на прошлу години када су пласирали 126 милиона.

Члан Тима за Бања Луку Градског одбора Српске демократске странке Јово Атељевић је као разлог овакво стања навео чињеницу да се средстава ИРБ нису пласирала намјенски и да је веома лоша наплата кредита.

„ Предузећа и фирме које су на нетранспарентан начин добијали кредите, које сада не враћају, имају сумњиве везе са политичким елитама. Нагли пад наплате кредита сада онемогућавају нормално пословање овој баници", казао је Атељевић, додајући да ИРБ биљежи и пад прихода.

Он је истакао де је ова банка, без стандардне процедуре и нетранспарентно, пласирала кредите у износу од 200 милиона КМ.

„Кредитирале су се фирме које нису имале намјеру улагати у развој и постизање конкурентности на тржишту, а није се инвестирало у фирме које би значајно могле повећати запосленост у Републици Српској", појаснио је Атељевић.

Он рекао је на смањење количине пласираних средстава утицала и акција СИПЕ која је зауставила неке нетранспарентне радње и додјеле кредита.

Члан Тима за Бања Луку Градског одбора Српске демократске странке је рекао је разлог лоше наплате кредита ИРБ чињеница да нису поштоване одлуке Одјељење за процјену ризика, на шта су указали и ранији ревизорски извјештаји.

„Једна од главних препорука ревизора је била да ИРБ приликом додјеле кредита поштују одлуке Одјељење за процјену ризика, а то није учињено и кредити су се наставили давати, а није испоштоване ни препоруке да се се предузећима лошег кредитног рејтинга не дају у толиком износу.

Чеко је истакао да се уредно враћају кредити које је ИРБ пласирао преко банка посредника, али да проблем представљају кредити које је банка директно пласирала.

Као разлог лошег пословања ИРБ Чеко је навео и чињеницу да ниједан директор ове банке није дочекао крај мандата јер Влада РС, која је и њен власник, врши притисак на руководство.

Према Чекиним ријечима штету ИРБ је донијела одлука да се откупљују хартије од вриједности и обвезнице од предузећа за које Одјељење за процјену ризика није дало позитивно мишљење.

„Упркос препорукама да се не откупљује хартије од вриједности и обвезнице предузећа као што су „Фармланд" и Боска руководство ИРБ је то учинило", наводи Чеко.

БН телевизија

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

мм

07.07.2016 19:14

Ма то је само шала...

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОЈА

07.07.2016 20:40

ЧЕКИ НЕМА КО ШТА ПРИГОВОРИТИ ЈЕР ЈЕ КАО ГЛАВНИ РЕВИЗОР БИО МАКСИМАЛНО ПРОФЕСИОНАЛАН .ОН ЈЕ КРИТИКЕ ИЗНОСИО И КАДА ЈЕ СДС БИО НА ВЛАСТИ , А И КАДА ЈЕ СНСД ДОШАО НА ВЛАСТ.

Name

БОРАЦ РС

07.07.2016 19:24

НАРАВНО КАД СУ СВЕ КРИМИНАЛЦИ ОД ПОЦЕТКА ,ОСНИВАЊА ИРБ СВИ ПУНИ КО БРОДОВИ СВИ УМЈЕСАНИ ОД НАЈМАЊЕГ ДО НАЈВЕЦЕГ ЛИЦА У ТОМ МИСТИЦНОМ ИРБ. САМО ИХ ПОВУКУ СА ПОЛАЗАЈА И ПРЕДЈУ ДАЉЕ БОГАТЕ СЕ СВЕ СТРУЦЊАЦИ.СРАМОТА..А НАРОД НЕМА ЈОС МАЛО ХЉЕБА.НАЈВЕЦИ ПРОМАСАЈ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

интерес

07.07.2016 19:41

Е чуј Чека шта изјављује. Кад је био ревизор све је било ок.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИКИ

07.07.2016 20:32

ИРБ ЈЕ КРИМИНАЛНА ОРГАНИЗАЦИЈА ТО СВИ ЗНАЈУ.КРЕНУТИ ОД ДИРЕКЦИЈЕ ЗА ПРИВАТИЗАЦИЈУ ОД КОЈЕ ЈЕ НАСТАЛА ФОНДОВА И ОСТАЛОГ. СВИ СУ УМЈЕСАНИ...КАТАСТРОФА....ПАРА НЕМА ПОЈЕЛА МАЦА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миса ба

07.07.2016 20:44

Цега се влада српске доцепа,то не траје дуго.Салу на страну али њима никад и није био интерес да народу буде боље,него њима.Типицни примјер примитивизма,дилетантизма и мањка људскости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛИЦА

07.07.2016 22:17

СТА РЕЦИ ЗА ИРБ СВЕ СТЕ УПРАВУ.ТО ЈЕ БАНКА ЛУПЕЗА. ОСЈЕТИЛИ СУ НЕКИ ЉУДИ .ДО КРЕДИТА ДА ДОДЗЕС ТРЕБА ПРЕМИЈА.УНУТАР БАНКЕ РАДЕ КОМЛЕТ ФАМИЛИЈЕ СВЕ РОДБИНА ПЛАТЕ БОГОВСКЕ .И СВИ СУ УМЕСАНИ. ЗАЛИ БОЗЕ ОВУ НАСУ ДРЗАВУ НОВЦА НЕМА. НАДАМ СЕ БОГ ПОГЛЕДАТИ И НАС ЈЕДНОМ-

ОДГОВОРИТЕ