SDS: Katastrofalni rezultati rada IRB-a

Investiciono razvojna banka Republike Srpske, koja je trebala biti pokretač razvoja privrede i novih zapošljavanja, zbog lošeg rukovođenja i netransparentih dodjela kredita nije ispunila svoju funkciju, poručili su članovi Tima za Banjaluku Gradskog odbora Srpske demokratske stranke.

Republika Srpska 07.07.2016 | 21:05
SDS: Katastrofalni rezultati rada IRB-a
Ističu da trenutno stanje u IRB najbolje oslikava rapidno smanjenje plasiranih kreditnih sredstava čije je iznos u prvih šest mjeseci ove godine iznosio 28 miliona KM, što je ogroman pad u odnosu na prošlu godini kada su plasirali 126 miliona.

Član Tima za Banja Luku Gradskog odbora Srpske demokratske stranke Jovo Ateljević je kao razlog ovakvo stanja naveo činjenicu da se sredstava IRB nisu plasirala namjenski i da je veoma loša naplata kredita.

„ Preduzeća i firme koje su na netransparentan način dobijali kredite, koje sada ne vraćaju, imaju sumnjive veze sa političkim elitama. Nagli pad naplate kredita sada onemogućavaju normalno poslovanje ovoj banici", kazao je Ateljević, dodajući da IRB bilježi i pad prihoda.

On je istakao de je ova banka, bez standardne procedure i netransparentno, plasirala kredite u iznosu od 200 miliona KM.

„Kreditirale su se firme koje nisu imale namjeru ulagati u razvoj i postizanje konkurentnosti na tržištu, a nije se investiralo u firme koje bi značajno mogle povećati zaposlenost u Republici Srpskoj", pojasnio je Ateljević.

On rekao je na smanjenje količine plasiranih sredstava uticala i akcija SIPE koja je zaustavila neke netransparentne radnje i dodjele kredita.

Član Tima za Banja Luku Gradskog odbora Srpske demokratske stranke je rekao je razlog loše naplate kredita IRB činjenica da nisu poštovane odluke Odjeljenje za procjenu rizika, na šta su ukazali i raniji revizorski izvještaji.

„Jedna od glavnih preporuka revizora je bila da IRB prilikom dodjele kredita poštuju odluke Odjeljenje za procjenu rizika, a to nije učinjeno i krediti su se nastavili davati, a nije ispoštovane ni preporuke da se se preduzećima lošeg kreditnog rejtinga ne daju u tolikom iznosu.

Čeko je istakao da se uredno vraćaju krediti koje je IRB plasirao preko banka posrednika, ali da problem predstavljaju krediti koje je banka direktno plasirala.

Kao razlog lošeg poslovanja IRB Čeko je naveo i činjenicu da nijedan direktor ove banke nije dočekao kraj mandata jer Vlada RS, koja je i njen vlasnik, vrši pritisak na rukovodstvo.

Prema Čekinim riječima štetu IRB je donijela odluka da se otkupljuju hartije od vrijednosti i obveznice od preduzeća za koje Odjeljenje za procjenu rizika nije dalo pozitivno mišljenje.

„Uprkos preporukama da se ne otkupljuje hartije od vrijednosti i obveznice preduzeća kao što su „Farmland" i Boska rukovodstvo IRB je to učinilo", navodi Čeko.

BN televizija

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

mm

07.07.2016 19:14

Ma to je samo šala...

ODGOVORITE
Name

КОЈА

07.07.2016 20:40

ČEKI NEMA KO ŠTA PRIGOVORITI JER JE KAO GLAVNI REVIZOR BIO MAKSIMALNO PROFESIONALAN .ON JE KRITIKE IZNOSIO I KADA JE SDS BIO NA VLASTI , A I KADA JE SNSD DOŠAO NA VLAST.

Name

BORAC RS

07.07.2016 19:24

NARAVNO KAD SU SVE KRIMINALCI OD POCETKA ,OSNIVANJA IRB SVI PUNI KO BRODOVI SVI UMJESANI OD NAJMANJEG DO NAJVECEG LICA U TOM MISTICNOM IRB. SAMO IH POVUKU SA POLAZAJA I PREDJU DALJE BOGATE SE SVE STRUCNJACI.SRAMOTA..A NAROD NEMA JOS MALO HLJEBA.NAJVECI PROMASAJ.

ODGOVORITE
Name

interes

07.07.2016 19:41

E čuj Čeka šta izjavljuje. Kad je bio revizor sve je bilo ok.

ODGOVORITE
Name

MIKI

07.07.2016 20:32

IRB JE KRIMINALNA ORGANIZACIJA TO SVI ZNAJU.KRENUTI OD DIREKCIJE ZA PRIVATIZACIJU OD KOJE JE NASTALA FONDOVA I OSTALOG. SVI SU UMJESANI...KATASTROFA....PARA NEMA POJELA MACA.

ODGOVORITE
Name

Misa ba

07.07.2016 20:44

Cega se vlada srpske docepa,to ne traje dugo.Salu na stranu ali njima nikad i nije bio interes da narodu bude bolje,nego njima.Tipicni primjer primitivizma,diletantizma i manjka ljudskosti.

ODGOVORITE
Name

MILICA

07.07.2016 22:17

STA RECI ZA IRB SVE STE UPRAVU.TO JE BANKA LUPEZA. OSJETILI SU NEKI LJUDI .DO KREDITA DA DODZES TREBA PREMIJA.UNUTAR BANKE RADE KOMLET FAMILIJE SVE RODBINA PLATE BOGOVSKE .I SVI SU UMESANI. ZALI BOZE OVU NASU DRZAVU NOVCA NEMA. NADAM SE BOG POGLEDATI I NAS JEDNOM-

ODGOVORITE