БиХ и Србија размјене 1,5 милијарди евра

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић и потпредсједник Владе Србије Расим Љајић разговарали су данас у Сарајеву о нецаринским баријерама са којима се суочавају привредници из БиХ приликом трговине, односно размјене са компанијама из Србије.

Босна и Херцеговина 07.07.2016 | 18:10
БиХ и Србија размјене 1,5 милијарди евра
Шаровић је као примјер навео извоз производа "Митала" из Зенице, односно њено суочавање са новом уредбом Владе Србије која се односи на производе ове компаније.

"Разговарали смо и о проблемима са којима се суочавају наши привредници, односно прерађиваћи бијелог пилећег меса приликом извоза у Србију и неким баријерама када је ријеч о лабораторијским налазима на салмонелу гдје Србија није ускладила своје законодавство са европским, а БиХ јесте због чега произилазе одређени проблеми", истакао је Шаровић на конференцији за новинаре послије састанка са Љајићем.

Шаровић је нагласио да је о овим проблемима разговарано и раније, да су направљени одређени помаци, али да је заједнички оцијењено да је потребно да буду уложени додатни напори како би били превазиђени.

Саговорници су констатовали да је тренд раста, односно спољнотрговински биланс двије земље, у узлазној линији.

Љајић је рекао да још постоје нецаринске баријере и да надлежне институције раде на томе да оне буду отклоњене.

Он сматра да би економска сарадња двије земље, која је до сада на одличном нивоу, могла да буде још боља и успјешнија.

"Садашњи обим размене од 1,5 милијарди евра може да буде значајно већи. Мислим да ће ова година у том погледу да буде рекордна и да ће робна размена у оба смера бити већа него што је била у 2015. години", истакао је Љајић.

Он је нагласио да је БиХ треће извозно тржиште за Србију и важан спољнотрговински партнер, одмах послије Италије, Њемачке и Русије.

"Сувише смо мала тржишта и морамо да удружујемо капацитете и потенцијале уколико мислимо да привлачимо инвеститоре и заједнички наступамо на трећим тржиштима", сматра Љајић који је најавио да ће у септембру, вјероватно, бити отворено заједничко трговинско и туристичко представништво Србије и БиХ у Истамбулу.

Он је навео да су предложени и неки заједнички пројекти из области туризма, прије свега бициклистичка тура Београд–Сарајево–Дубровник.

"Желимо да привучемо што већи број кинеских туриста, јер годишње путује 100 милиона Кинеза. Дошли смо на идеју да кинеским тур оператерима понудимо пројекат жПутевима Валтераж, односно да кинески туристи посете локације у Србији и БиХ где је сниман филм жВалтер брани Сарајевож", рекао је Љајић.

Коментаришући тврдње неких челника у БиХ да су дешавања око прилагођавања Споразума о стабилизацији и придруживању иницирана из Србије, он је одговорио да то са Србијом апсолутно нема никаве везе.

"Што се Србије тиче, никакав утицај нити вршимо, нити можемо да вршимо", рекао је Љајић.

Извор: Срна

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

горан

07.07.2016 17:20

Мени је најзанимљивије да и данас Љајица представљају као министра без онога 'у техноцкој влади' А знамо да министри у техницким владама не могу ниста потписивати - ставарати обавезе за владу коија долази послије њих, а да је њихова посјета обицно опристајна

ОДГОВОРИТЕ