BiH i Srbija razmjene 1,5 milijardi evra

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i potpredsjednik Vlade Srbije Rasim Ljajić razgovarali su danas u Sarajevu o necarinskim barijerama sa kojima se suočavaju privrednici iz BiH prilikom trgovine, odnosno razmjene sa kompanijama iz Srbije.

Bosna i Hercegovina 07.07.2016 | 18:10
BiH i Srbija razmjene 1,5 milijardi evra
Šarović je kao primjer naveo izvoz proizvoda "Mitala" iz Zenice, odnosno njeno suočavanje sa novom uredbom Vlade Srbije koja se odnosi na proizvode ove kompanije.

"Razgovarali smo i o problemima sa kojima se suočavaju naši privrednici, odnosno prerađivaći bijelog pilećeg mesa prilikom izvoza u Srbiju i nekim barijerama kada je riječ o laboratorijskim nalazima na salmonelu gdje Srbija nije uskladila svoje zakonodavstvo sa evropskim, a BiH jeste zbog čega proizilaze određeni problemi", istakao je Šarović na konferenciji za novinare poslije sastanka sa Ljajićem.

Šarović je naglasio da je o ovim problemima razgovarano i ranije, da su napravljeni određeni pomaci, ali da je zajednički ocijenjeno da je potrebno da budu uloženi dodatni napori kako bi bili prevaziđeni.

Sagovornici su konstatovali da je trend rasta, odnosno spoljnotrgovinski bilans dvije zemlje, u uzlaznoj liniji.

Ljajić je rekao da još postoje necarinske barijere i da nadležne institucije rade na tome da one budu otklonjene.

On smatra da bi ekonomska saradnja dvije zemlje, koja je do sada na odličnom nivou, mogla da bude još bolja i uspješnija.

"Sadašnji obim razmene od 1,5 milijardi evra može da bude značajno veći. Mislim da će ova godina u tom pogledu da bude rekordna i da će robna razmena u oba smera biti veća nego što je bila u 2015. godini", istakao je Ljajić.

On je naglasio da je BiH treće izvozno tržište za Srbiju i važan spoljnotrgovinski partner, odmah poslije Italije, Njemačke i Rusije.

"Suviše smo mala tržišta i moramo da udružujemo kapacitete i potencijale ukoliko mislimo da privlačimo investitore i zajednički nastupamo na trećim tržištima", smatra Ljajić koji je najavio da će u septembru, vjerovatno, biti otvoreno zajedničko trgovinsko i turističko predstavništvo Srbije i BiH u Istambulu.

On je naveo da su predloženi i neki zajednički projekti iz oblasti turizma, prije svega biciklistička tura Beograd–Sarajevo–Dubrovnik.

"Želimo da privučemo što veći broj kineskih turista, jer godišnje putuje 100 miliona Kineza. Došli smo na ideju da kineskim tur operaterima ponudimo projekat žPutevima Valteraž, odnosno da kineski turisti posete lokacije u Srbiji i BiH gde je sniman film žValter brani Sarajevož", rekao je Ljajić.

Komentarišući tvrdnje nekih čelnika u BiH da su dešavanja oko prilagođavanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju inicirana iz Srbije, on je odgovorio da to sa Srbijom apsolutno nema nikave veze.

"Što se Srbije tiče, nikakav uticaj niti vršimo, niti možemo da vršimo", rekao je Ljajić.

Izvor: Srna

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

goran

07.07.2016 17:20

Meni je najzanimljivije da i danas Ljajica predstavljaju kao ministra bez onoga 'u tehnockoj vladi' A znamo da ministri u tehnickim vladama ne mogu nista potpisivati - stavarati obaveze za vladu koija dolazi poslije njih, a da je njihova posjeta obicno opristajna

ODGOVORITE