Ивањданске свечаности у српским селима

Поводом Ивањдана, крсне славе села Кукуље, полагањем цвијећа и служењем годишњег парастоса у присуству чланова породица, сабораца и мјештана, данас је у овом селу одата дужна пошта шесторици погинулих бораца Војске Републике Српске у посљедњем одбрамбено- отаџбинском рату из овог краја.

Република Српска 07.07.2016 | 17:30
Ивањданске свечаности у српским селима
„На овај начин одајемо захвалност нашим погинулим саборцима и суграђанима који су за Републику Српску и слободу свог народа дали оно најдрагоцијеније што су имали – своје животе. И то не смијемо никад заборавити“, поздрављајући присутне нагласио је представник Борачке организације Мјесне заједнице Кукуље Горан Бркић.

Након служења парастоса, свештеник кукуљски Марио Топаловић подсјетио је да се српски народ кроз вијекове борио за правду и слободу и на том путу приносио велике жртве. „А највећа жртва јесте она када живот свој положимо за ближњега свога, онако како нас је Бог господ учио у светом Јеванђељу. И ево, свједочимо овдје и данас, да након поднесене жртве живимо слободно, да се господу Богу молимо, да његујемо нашу православну вјеру и нашу традицију захваљујући њиховој жртви“, казао је свештеник Топаловић. Он је додао да је наш задатак да слободу коју смо добили свим бићем чувамо, да се сабирамо и свједочимо да смо насљедници те слободе и да ћемо је сачувати.

Представник Удружења породица погинулих и заробљених бораца Дражен Стојковић апеловао је да лик и дјела погинулих бораца не смијемо заборавити. „Борачка организација на подручју општине годишње организује 16 парастоса погинулим борцима, неки су мање, а неки више посјећени. Није добро што су неки парастоси слабо посјећени, јер су ови људи за нашу слободу дали најважније – свој живот. Своју дјецу морамо да учимо зашто су наши родитељи, очеви и суграђани дали своје животе“, рекао је Стојковић. Још једном је истакао да након 21 године од рата и данас има дјеце погинулих бораца без запослења, има ратних војних инвалида без адекватне здравствене заштите, има доста бораца који не раде и живе на рубу егзистенције. Али све то не смије бити разлог да не цијенимо оне који су погинули и да се дијелимо стварањем паралелних организација и удружења које окупљају борачке категорије. То није добро и зато позивам да будемо јединствени, јер само тако можемо бити јачи и остварити своја права“, рекао је Дражен Стојковић.



Ивањданске свечаности у Кукуљама почеле су синоћ културним програмом у коме су под називом „Ивањдански фолклорни сусрети Кукуље 2016“ учествовала културно-умјетничка друштва „Просвјета“ из Чивчија (општина Прњавор), "Младост" из Разбоја, "Мотајички вук" из Ситнеша и домаћин КУД "Дјердан" Кукуље. Више стотина посјетилаца у порти мјесне цркве било је одушевљено креацијама и кореографијама са којима су се представили фолклорни ансамбли ових друштава.

„Драго ми је што смо, ево, први пут у Кукуљама, гдје смо лијепо дочекани, а организација манифестације је изванредна. Представили смо се пјесмама и играма народа прњаворског краја, али и из Србије. Наступи и дружење су за незаборав“, каже умјетнички руководилац СПКД „Просвјета“ из Чивчија Бојан Шикора. Иако је КУД „Ђердан“ из Кукуља основан прије годину и по, по ријечима Радојице Видовића, предсједника друштва, фолклорна смотра у овом лијевчанском селу биће традиционална. Догодине ово друштво ће имати и своје просторије, јер је у завршној фази изградња друштвеног дома.

Иначе у Кукуљама је данас велики традиционални народни збор, коме присуствује неколико хиљада грађана из жупског и лијевчанског дијела србачке и сусједних општина.

БН телевизија (С.К.)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

грађанин

07.07.2016 16:45

Сретан Ивањдан.

ОДГОВОРИТЕ