Ivanjdanske svečanosti u srpskim selima

Povodom Ivanjdana, krsne slave sela Kukulje, polaganjem cvijeća i služenjem godišnjeg parastosa u prisustvu članova porodica, saboraca i mještana, danas je u ovom selu odata dužna pošta šestorici poginulih boraca Vojske Republike Srpske u posljednjem odbrambeno- otadžbinskom ratu iz ovog kraja.

Republika Srpska 07.07.2016 | 17:30
Ivanjdanske svečanosti u srpskim selima
„Na ovaj način odajemo zahvalnost našim poginulim saborcima i sugrađanima koji su za Republiku Srpsku i slobodu svog naroda dali ono najdragocijenije što su imali – svoje živote. I to ne smijemo nikad zaboraviti“, pozdravljajući prisutne naglasio je predstavnik Boračke organizacije Mjesne zajednice Kukulje Goran Brkić.

Nakon služenja parastosa, sveštenik kukuljski Mario Topalović podsjetio je da se srpski narod kroz vijekove borio za pravdu i slobodu i na tom putu prinosio velike žrtve. „A najveća žrtva jeste ona kada život svoj položimo za bližnjega svoga, onako kako nas je Bog gospod učio u svetom Jevanđelju. I evo, svjedočimo ovdje i danas, da nakon podnesene žrtve živimo slobodno, da se gospodu Bogu molimo, da njegujemo našu pravoslavnu vjeru i našu tradiciju zahvaljujući njihovoj žrtvi“, kazao je sveštenik Topalović. On je dodao da je naš zadatak da slobodu koju smo dobili svim bićem čuvamo, da se sabiramo i svjedočimo da smo nasljednici te slobode i da ćemo je sačuvati.

Predstavnik Udruženja porodica poginulih i zarobljenih boraca Dražen Stojković apelovao je da lik i djela poginulih boraca ne smijemo zaboraviti. „Boračka organizacija na području opštine godišnje organizuje 16 parastosa poginulim borcima, neki su manje, a neki više posjećeni. Nije dobro što su neki parastosi slabo posjećeni, jer su ovi ljudi za našu slobodu dali najvažnije – svoj život. Svoju djecu moramo da učimo zašto su naši roditelji, očevi i sugrađani dali svoje živote“, rekao je Stojković. Još jednom je istakao da nakon 21 godine od rata i danas ima djece poginulih boraca bez zaposlenja, ima ratnih vojnih invalida bez adekvatne zdravstvene zaštite, ima dosta boraca koji ne rade i žive na rubu egzistencije. Ali sve to ne smije biti razlog da ne cijenimo one koji su poginuli i da se dijelimo stvaranjem paralelnih organizacija i udruženja koje okupljaju boračke kategorije. To nije dobro i zato pozivam da budemo jedinstveni, jer samo tako možemo biti jači i ostvariti svoja prava“, rekao je Dražen Stojković.



Ivanjdanske svečanosti u Kukuljama počele su sinoć kulturnim programom u kome su pod nazivom „Ivanjdanski folklorni susreti Kukulje 2016“ učestvovala kulturno-umjetnička društva „Prosvjeta“ iz Čivčija (opština Prnjavor), "Mladost" iz Razboja, "Motajički vuk" iz Sitneša i domaćin KUD "Djerdan" Kukulje. Više stotina posjetilaca u porti mjesne crkve bilo je oduševljeno kreacijama i koreografijama sa kojima su se predstavili folklorni ansambli ovih društava.

„Drago mi je što smo, evo, prvi put u Kukuljama, gdje smo lijepo dočekani, a organizacija manifestacije je izvanredna. Predstavili smo se pjesmama i igrama naroda prnjavorskog kraja, ali i iz Srbije. Nastupi i druženje su za nezaborav“, kaže umjetnički rukovodilac SPKD „Prosvjeta“ iz Čivčija Bojan Šikora. Iako je KUD „Đerdan“ iz Kukulja osnovan prije godinu i po, po riječima Radojice Vidovića, predsjednika društva, folklorna smotra u ovom lijevčanskom selu biće tradicionalna. Dogodine ovo društvo će imati i svoje prostorije, jer je u završnoj fazi izgradnja društvenog doma.

Inače u Kukuljama je danas veliki tradicionalni narodni zbor, kome prisustvuje nekoliko hiljada građana iz župskog i lijevčanskog dijela srbačke i susjednih opština.

BN televizija (S.K.)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

građanin

07.07.2016 16:45

Sretan Ivanjdan.

ODGOVORITE