Пут до спаса срца најбржи у Српској

Словенија има осам пута већа издвајања за здравствену заштиту по становнику од Републике Српске, али то изгледа није пресудно када су у питању листе чекања за поједине прегледе, јер се у Српској на коронарографију стиже чак 11 пута брже него у тој земљи.

Република Српска 07.07.2016 | 14:20
Пут до спаса срца најбржи у Српској
Показале су ово анализе Фонда здравственог осигурања Републике Српске. Упоредни подаци о дужини чекања на неке од медицинских процедура у региону и код нас говоре да смо далеко испред комшија.

Тако пацијенти у Српској, осим до коронарографије, брже стижу и на операцију катаракте него у Србији, Хрватској и Словенији, али и на ултразвук срца и прегледе врата и главе. На то је, како истичу у Фонду, утицало побољшање доступности здравствене заштите, што је један од стратешких развојних циљева здравства у Републици Српској, али и дио развојних планова те установе.

У посљедњих пет, шест година једна од ефикаснијих мјера за брже прегледе била је, како истичу, и увођење централизованог заказивања за магнетну резонанцу (МР) и компјутеризовану томографију (ЦТ) на нивоу цијеле Српске.

"Тиме је омогућено управљање цијелим процесом заказивања прегледа и то у здравственој установи гдје ће се на преглед најкраће чекати, било да је ријеч о јавној или приватној болници", кажу у Фонду.

На краће листе чекања утицало је и укључивање приватних здравствених установа, ангажовање стручњака из других земаља, али и градња Центра за радиотерапију.

"Да краће чекамо на поједине прегледе допринијело је и оспособљавање болница да пруже више од 500 нових процедура захваљујући новој опреми и едукацији медицинара", нагласили су у Фонду здравственог осигурања.

Према подацима којима располаже Фонд здравства, листе чекања за дијагностичке процедуре МР и ЦТ су од два до четири пута краће од максималне дужине чекања у региону.

"На магнетну резонанцу се најкраће чека на Универзитетском клиничком центру Републике Српске, и то од седам до десет дана, док најдуже чекају пацијенти у општој болници Бијељина, односно 60 дана", кажу у Фонду.

С друге стране, компјутеризовану томографију најкраће чекају у приватним медицинским установама "Медик Т" из Бијељине и "Алфа" из Брчког, и то седам дана, док се у УКЦ-у Српске у Бањалуци чека око 120 дана.

"Све то се не односи на хитне случајеве и на хоспитализоване пацијенте", додају у Фонду.

Да смо у неким прегледима далеко бољи и бржи од иностранства, тврди и директор болнице Источно Сарајево Горан Тодоровић.

"Наравно, увијек имамо простора за поправке и напредовање. Дешава се да неки апарат буде у квару и одмах стижу и дуже листе чекања за прегледе који од њега зависе", објашњава он.

Ипак, градњом болнице у Источном Сарајеву и набавком опреме знатно ће бити смањене листе чекања и побољшан квалитет здравствене заштите у цијелој Српској.

"Веома је битно да ћемо уз нову болницу добити и нову опрему, што ће спријечити одлазак пацијената у друге државе, јер ће овдје у потпуности моћи добити дијагностику и лијечење", додаје Тодоровић.

Велика олакшица за пацијенте у Републици Српској јесте то што ће од 1. августа плаћати и до четири пута мањи износ партиципације за најскупље медицинске услуге попут коронарографије, уградње стента и балон дилетације коронарне артерије. Нижа партиципација предвиђена је и за магнетну резонанцу, а биће смањен и проценат партиципације за медицинска помагала намијењена дјеци узраста од 15 до 18 година.

Могућност избора

У Фонду здравственог осигурања Републике Српске кажу да сви осигураници имају право да изаберу болницу у којој ће се лијечити.

"То значи да осигураник из Требиња или Бијељине може тражити да буде упућен у било коју болницу у Републици Српској гдје постоје услови да му пруже неопходну услугу", истичу у Фонду.

(Глас Српске)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

грађанин

07.07.2016 14:37

Јест, ако хоће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глас јавности

07.07.2016 23:44

Бозе..па гдје ови зиве..ко

Name

Глас јавности

07.07.2016 23:45

Бозе па гдје ови зиве...па скоро да је немогуце урадити коронарографију...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЕ ГОТХИА

08.07.2016 12:56

ПРЕДСТАВНИЦИ ФОНДА НЕ ГОВОРЕ ИСТИНУ... НОВЦИ ОД КРЕДИТА СЕ УЛАЖУ ЗА НЕПОТРЕБНУ ГРАДЊУ ГРАЂЕВИНСКИХ ОБЈЕКАТА БОЛНИЦА, ДОМОВА ЗДРАВЉА И АМБУЛАНТИ, КОЈИ СЕ ОНДА НЕ МОГУ РЕДОВНО ОДРЖАВАТИ... У ЗДРАВСТВУ ЈЕ ЏУНГЛА И ЛУДИЛО КОЈЕ ГЕНЕРИШУ НЕСПОСОБНИ ДИРЕКТОРИ И ЗДРАВСТВЕНА МАФИЈА... ЗАПОСЛЕНИМА СЕ НЕ УПЛАЋУЈУ ДОПРИНОСИ, А СВАКИ ДАН РЕПУБЛИКУ СРПСКУ НАПУШТАЈУ ДОКТОРИ И МЕДИЦИНСКЕ СЕСТРЕ КОЈИ СЕ СЕЛЕ СА ЦИЈЕЛИМ ФАМИЛИЈАМА - НАСТУПА ОПШТИ ХАОС !!!

ОДГОВОРИТЕ