Put do spasa srca najbrži u Srpskoj

Slovenija ima osam puta veća izdvajanja za zdravstvenu zaštitu po stanovniku od Republike Srpske, ali to izgleda nije presudno kada su u pitanju liste čekanja za pojedine preglede, jer se u Srpskoj na koronarografiju stiže čak 11 puta brže nego u toj zemlji.

Republika Srpska 07.07.2016 | 14:20
Put do spasa srca najbrži u Srpskoj
Pokazale su ovo analize Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske. Uporedni podaci o dužini čekanja na neke od medicinskih procedura u regionu i kod nas govore da smo daleko ispred komšija.

Tako pacijenti u Srpskoj, osim do koronarografije, brže stižu i na operaciju katarakte nego u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji, ali i na ultrazvuk srca i preglede vrata i glave. Na to je, kako ističu u Fondu, uticalo poboljšanje dostupnosti zdravstvene zaštite, što je jedan od strateških razvojnih ciljeva zdravstva u Republici Srpskoj, ali i dio razvojnih planova te ustanove.

U posljednjih pet, šest godina jedna od efikasnijih mjera za brže preglede bila je, kako ističu, i uvođenje centralizovanog zakazivanja za magnetnu rezonancu (MR) i kompjuterizovanu tomografiju (CT) na nivou cijele Srpske.

"Time je omogućeno upravljanje cijelim procesom zakazivanja pregleda i to u zdravstvenoj ustanovi gdje će se na pregled najkraće čekati, bilo da je riječ o javnoj ili privatnoj bolnici", kažu u Fondu.

Na kraće liste čekanja uticalo je i uključivanje privatnih zdravstvenih ustanova, angažovanje stručnjaka iz drugih zemalja, ali i gradnja Centra za radioterapiju.

"Da kraće čekamo na pojedine preglede doprinijelo je i osposobljavanje bolnica da pruže više od 500 novih procedura zahvaljujući novoj opremi i edukaciji medicinara", naglasili su u Fondu zdravstvenog osiguranja.

Prema podacima kojima raspolaže Fond zdravstva, liste čekanja za dijagnostičke procedure MR i CT su od dva do četiri puta kraće od maksimalne dužine čekanja u regionu.

"Na magnetnu rezonancu se najkraće čeka na Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, i to od sedam do deset dana, dok najduže čekaju pacijenti u opštoj bolnici Bijeljina, odnosno 60 dana", kažu u Fondu.

S druge strane, kompjuterizovanu tomografiju najkraće čekaju u privatnim medicinskim ustanovama "Medik T" iz Bijeljine i "Alfa" iz Brčkog, i to sedam dana, dok se u UKC-u Srpske u Banjaluci čeka oko 120 dana.

"Sve to se ne odnosi na hitne slučajeve i na hospitalizovane pacijente", dodaju u Fondu.

Da smo u nekim pregledima daleko bolji i brži od inostranstva, tvrdi i direktor bolnice Istočno Sarajevo Goran Todorović.

"Naravno, uvijek imamo prostora za popravke i napredovanje. Dešava se da neki aparat bude u kvaru i odmah stižu i duže liste čekanja za preglede koji od njega zavise", objašnjava on.

Ipak, gradnjom bolnice u Istočnom Sarajevu i nabavkom opreme znatno će biti smanjene liste čekanja i poboljšan kvalitet zdravstvene zaštite u cijeloj Srpskoj.

"Veoma je bitno da ćemo uz novu bolnicu dobiti i novu opremu, što će spriječiti odlazak pacijenata u druge države, jer će ovdje u potpunosti moći dobiti dijagnostiku i liječenje", dodaje Todorović.

Velika olakšica za pacijente u Republici Srpskoj jeste to što će od 1. avgusta plaćati i do četiri puta manji iznos participacije za najskuplje medicinske usluge poput koronarografije, ugradnje stenta i balon diletacije koronarne arterije. Niža participacija predviđena je i za magnetnu rezonancu, a biće smanjen i procenat participacije za medicinska pomagala namijenjena djeci uzrasta od 15 do 18 godina.

Mogućnost izbora

U Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske kažu da svi osiguranici imaju pravo da izaberu bolnicu u kojoj će se liječiti.

"To znači da osiguranik iz Trebinja ili Bijeljine može tražiti da bude upućen u bilo koju bolnicu u Republici Srpskoj gdje postoje uslovi da mu pruže neophodnu uslugu", ističu u Fondu.

(Glas Srpske)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

građanin

07.07.2016 16:37

Jest, ako hoće.

ODGOVORITE
Name

Glas javnosti

08.07.2016 01:44

Boze..pa gdje ovi zive..ko

Name

Glas javnosti

08.07.2016 01:45

Boze pa gdje ovi zive...pa skoro da je nemoguce uraditi koronarografiju...

ODGOVORITE
Name

DE GOTHIA

08.07.2016 14:56

PREDSTAVNICI FONDA NE GOVORE ISTINU... NOVCI OD KREDITA SE ULAŽU ZA NEPOTREBNU GRADNJU GRAĐEVINSKIH OBJEKATA BOLNICA, DOMOVA ZDRAVLJA I AMBULANTI, KOJI SE ONDA NE MOGU REDOVNO ODRŽAVATI... U ZDRAVSTVU JE DŽUNGLA I LUDILO KOJE GENERIŠU NESPOSOBNI DIREKTORI I ZDRAVSTVENA MAFIJA... ZAPOSLENIMA SE NE UPLAĆUJU DOPRINOSI, A SVAKI DAN REPUBLIKU SRPSKU NAPUŠTAJU DOKTORI I MEDICINSKE SESTRE KOJI SE SELE SA CIJELIM FAMILIJAMA - NASTUPA OPŠTI HAOS !!!

ODGOVORITE