ЕП: Шара није ту, Состене такође - Ивана је "сама"!

Сјајна српска атлетичарка, сви су изгледи, неће имати праву конкуренцију у финалу ЕП у Амстердаму.

Остали спортови 07.07.2016 | 16:15
ЕП: Шара није ту, Состене такође - Ивана је "сама"!
Михамбо Малаика, која је данас у квалификацијама у скоку у даљ на Европском првенству у Амстердаму, скоком од 6,76 забележила свој најбољи резултат сезоне, уједно најбољи резултат на неком респектабилном такмичењу, биће најопаснија ривалка нашој Ивани Шпановић у петак, у 19.20.

Како?

Британка Шара Проктор, друга са прошлогодишњег Светског првенства у Пекингу, такмичарка која је у последњој, шестој серији "украла" Ивани сребрну медаљу, допутовала је у Амстердам, њено име унето је у "стартну листу", али се она није појавила на залетишту у квалификацијама, које је Српкиња прошла првим скоком, дужине 6,90.

За разлику од Прокторове, која је допутовала па одустала, најбоља Европљанка ове сезоне, Немица Состене Могенара, која је 28. маја у Мајнхајму скочила сјајних 7,16 (други резултат сезоне у свету), није ни дошла у Холандију, а нема ни ветеранке из Шпаније, 35-годишње Консепсион Монтанер, која је пре три дана на незваничном такмичењу скочила 6,88.

То значи да ће се европска првакиња у дворани и актуелна вицешампионка континента на отвореном, Ивана Шпановић, у финалу надметати против Михамбо и, рецимо, Естонке Ксеније Балте, која је скоком од 6,64 данас у квалификацијама такође забележила најбољи резултат сезоне.

Заправо, само су Ивана, Малаика и Ксенија прескочиле норму за финале од 6,60, а остале такмичарке пласирале су се само зато што је требало попунити 12 места.

Имале су по три покушаја.

Наша сјајна Зрењанинка, која је у фебруару на Дворанском првенству света у Портланду летела до 7,07, што је њен лични и национални рекорд, једним скоком преко седам метара у петак сасвим извесно освојила би златну медаљу и постала актуелна европска првакиња и у дворани и на отвореном, но – то није њен основни циљ овог лета!

Она је данас из Амстердама поручила да ће се борити за најсјајније одличје на Европском првенству, али је истакла да јој то такмичење више служи као провера пред Олимпијске игре у Рио де Жанеиру.

"Нисам се спремала за првенство Европе нешто посебно, ово такмичење више ми служи као провера форме пред Олимпијске игре у Рију у августу, али свакако се надам борби за најсјајније одличје... Од конкуренције бих издвојила Немицу Михамбо Малаику с којом очекујем борбу за медаљу", додала је Ивана Шпановић.

"Квалификације су протекле по плану. Увек нам је циљ да скочим у првој серији што даље. Остао је још један дан до финала и то ћу искористити како би се одморила и одрадила све оно што је неопходно да спремна дочекам финале", рекла је најбоља српска атлетичарка.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар