EP: Šara nije tu, Sostene takođe - Ivana je "sama"!

Sjajna srpska atletičarka, svi su izgledi, neće imati pravu konkurenciju u finalu EP u Amsterdamu.

Ostali sportovi 07.07.2016 | 16:15
EP: Šara nije tu, Sostene takođe - Ivana je "sama"!
Mihambo Malaika, koja je danas u kvalifikacijama u skoku u dalj na Evropskom prvenstvu u Amsterdamu, skokom od 6,76 zabeležila svoj najbolji rezultat sezone, ujedno najbolji rezultat na nekom respektabilnom takmičenju, biće najopasnija rivalka našoj Ivani Španović u petak, u 19.20.

Kako?

Britanka Šara Proktor, druga sa prošlogodišnjeg Svetskog prvenstva u Pekingu, takmičarka koja je u poslednjoj, šestoj seriji "ukrala" Ivani srebrnu medalju, doputovala je u Amsterdam, njeno ime uneto je u "startnu listu", ali se ona nije pojavila na zaletištu u kvalifikacijama, koje je Srpkinja prošla prvim skokom, dužine 6,90.

Za razliku od Proktorove, koja je doputovala pa odustala, najbolja Evropljanka ove sezone, Nemica Sostene Mogenara, koja je 28. maja u Majnhajmu skočila sjajnih 7,16 (drugi rezultat sezone u svetu), nije ni došla u Holandiju, a nema ni veteranke iz Španije, 35-godišnje Konsepsion Montaner, koja je pre tri dana na nezvaničnom takmičenju skočila 6,88.

To znači da će se evropska prvakinja u dvorani i aktuelna vicešampionka kontinenta na otvorenom, Ivana Španović, u finalu nadmetati protiv Mihambo i, recimo, Estonke Ksenije Balte, koja je skokom od 6,64 danas u kvalifikacijama takođe zabeležila najbolji rezultat sezone.

Zapravo, samo su Ivana, Malaika i Ksenija preskočile normu za finale od 6,60, a ostale takmičarke plasirale su se samo zato što je trebalo popuniti 12 mesta.

Imale su po tri pokušaja.

Naša sjajna Zrenjaninka, koja je u februaru na Dvoranskom prvenstvu sveta u Portlandu letela do 7,07, što je njen lični i nacionalni rekord, jednim skokom preko sedam metara u petak sasvim izvesno osvojila bi zlatnu medalju i postala aktuelna evropska prvakinja i u dvorani i na otvorenom, no – to nije njen osnovni cilj ovog leta!

Ona je danas iz Amsterdama poručila da će se boriti za najsjajnije odličje na Evropskom prvenstvu, ali je istakla da joj to takmičenje više služi kao provera pred Olimpijske igre u Rio de Žaneiru.

"Nisam se spremala za prvenstvo Evrope nešto posebno, ovo takmičenje više mi služi kao provera forme pred Olimpijske igre u Riju u avgustu, ali svakako se nadam borbi za najsjajnije odličje... Od konkurencije bih izdvojila Nemicu Mihambo Malaiku s kojom očekujem borbu za medalju", dodala je Ivana Španović.

"Kvalifikacije su protekle po planu. Uvek nam je cilj da skočim u prvoj seriji što dalje. Ostao je još jedan dan do finala i to ću iskoristiti kako bi se odmorila i odradila sve ono što je neophodno da spremna dočekam finale", rekla je najbolja srpska atletičarka.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar