У шоку 30°Ц, сауна у операционој сали

Тропске врућине, а зрењанинска Општа болница и овог лета без климатизације. Пацијенти и лекари обливени знојем

Србија 07.07.2016 | 11:15
У шоку 30°Ц, сауна у операционој сали
И овог лета у зрењанинској Општој болници "Др Ђорђе Јовановић" понављају се сцене из минулих година - запослени у установи и пацијенти "купају" се у сопственом зноју чим кроче у велелепно здање.

Клима на неким спратовима и одељењима уопште не ради, а понегде једва. У просторијама, жива термометра стално је око 30 подеока, скоро као напољу... Због тропских врућина, које су ових дана баш притисле, на мукама су подједнако здравствено особље и пацијенти. Сви протестују и љуте се, упућују жалбе управи и инспекцијама, траже реакцију надлежних...

Лекари страхују да ће се поново одлагати операције, присећајући се лањског августа, када је температура и у операционим салама премашивала 31 степен Цезијуса!

"Проблем климатизације целокупног простора у установи присутан је због недовољног капацитета постојећег расхладног система", каже за "Новости" др Гордана Козловачки, директорка болнице.

Објашњава да је систем конципиран приликом изградње болнице 80-их година, по тадашњем ЈУС-у. Био је предвиђен за температуре које не премашују 32 степена, не дуже од 30 дана. Како је у последње три године расхладни агрегат током лета радио више месеци са 100 одсто капацитета, дошло је до квара појединих подјединица. На крају, и једне целе јединице.

Др Гордана Козловачки истиче да менаџмент преко оснивача и локалне самоуправе већ дуже улаже напоре за набавку новог расхладног уређаја. Потребна су велика средства, али засад тешко могу да се прибаве.

"У овом моменту у току је реконструкција постојећег система. Значајно побољшање хлађења очекује се средином јула. У међувремену, климатизација функционише по принципу приоритета", тврди др Гордана Козловачки, мада тај "приоритет" мало ко схвата, а слабо га осећају и запослени и пацијенти...

"Целокупна делатност болнице тече засада несметано, а оперативни програми спроводе се без застоја", категорична је директорка.

НАЧЕЛНИК НИЈЕ ПОМОГАО

Слаб капацитет расхладног система у зрењанинској болници лане је покушао да реши начелник Средњобанатског управног округа Душан Шијан, с обзиром на то да се овде лечи више од 200.000 пацијената из пет општина. Истицао је да је за поправку климатизације, зависно од обима радова и степена обнављања опреме, потребно између 11 и 40 милиона динара. Паре није пронашао, а онда је дошла зима, па је проблем пао у заборав...

(вечерње новости)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Један ЦОВЕК и једна ПАТКА!

07.07.2016 09:40

Ево сад це Њемци доци да улозе, да направе приватне клинике које цемо ми плацати са пореским новцем! 3 x скупље! Само јос мало сацекајте, да осјетите мизерију, па па це вам ово Њемацко бити као у рају!!!! П.С. Ово исто вази и за Републику Српску!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДУХ

07.07.2016 13:08

Па зато смо нај брзи у региону брзи смо и од словеније и србије зато сто неце нико на +30 да прегледа срце