U šoku 30°C, sauna u operacionoj sali

Tropske vrućine, a zrenjaninska Opšta bolnica i ovog leta bez klimatizacije. Pacijenti i lekari obliveni znojem

Srbija 07.07.2016 | 11:15
U šoku 30°C, sauna u operacionoj sali
I ovog leta u zrenjaninskoj Opštoj bolnici "Dr Đorđe Jovanović" ponavljaju se scene iz minulih godina - zaposleni u ustanovi i pacijenti "kupaju" se u sopstvenom znoju čim kroče u velelepno zdanje.

Klima na nekim spratovima i odeljenjima uopšte ne radi, a ponegde jedva. U prostorijama, živa termometra stalno je oko 30 podeoka, skoro kao napolju... Zbog tropskih vrućina, koje su ovih dana baš pritisle, na mukama su podjednako zdravstveno osoblje i pacijenti. Svi protestuju i ljute se, upućuju žalbe upravi i inspekcijama, traže reakciju nadležnih...

Lekari strahuju da će se ponovo odlagati operacije, prisećajući se lanjskog avgusta, kada je temperatura i u operacionim salama premašivala 31 stepen Cezijusa!

"Problem klimatizacije celokupnog prostora u ustanovi prisutan je zbog nedovoljnog kapaciteta postojećeg rashladnog sistema", kaže za "Novosti" dr Gordana Kozlovački, direktorka bolnice.

Objašnjava da je sistem koncipiran prilikom izgradnje bolnice 80-ih godina, po tadašnjem JUS-u. Bio je predviđen za temperature koje ne premašuju 32 stepena, ne duže od 30 dana. Kako je u poslednje tri godine rashladni agregat tokom leta radio više meseci sa 100 odsto kapaciteta, došlo je do kvara pojedinih podjedinica. Na kraju, i jedne cele jedinice.

Dr Gordana Kozlovački ističe da menadžment preko osnivača i lokalne samouprave već duže ulaže napore za nabavku novog rashladnog uređaja. Potrebna su velika sredstva, ali zasad teško mogu da se pribave.

"U ovom momentu u toku je rekonstrukcija postojećeg sistema. Značajno poboljšanje hlađenja očekuje se sredinom jula. U međuvremenu, klimatizacija funkcioniše po principu prioriteta", tvrdi dr Gordana Kozlovački, mada taj "prioritet" malo ko shvata, a slabo ga osećaju i zaposleni i pacijenti...

"Celokupna delatnost bolnice teče zasada nesmetano, a operativni programi sprovode se bez zastoja", kategorična je direktorka.

NAČELNIK NIJE POMOGAO

Slab kapacitet rashladnog sistema u zrenjaninskoj bolnici lane je pokušao da reši načelnik Srednjobanatskog upravnog okruga Dušan Šijan, s obzirom na to da se ovde leči više od 200.000 pacijenata iz pet opština. Isticao je da je za popravku klimatizacije, zavisno od obima radova i stepena obnavljanja opreme, potrebno između 11 i 40 miliona dinara. Pare nije pronašao, a onda je došla zima, pa je problem pao u zaborav...

(večernje novosti)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Jedan COVEK i jedna PATKA!

07.07.2016 09:40

Evo sad ce Njemci doci da uloze, da naprave privatne klinike koje cemo mi placati sa poreskim novcem! 3 x skuplje! Samo jos malo sacekajte, da osjetite mizeriju, pa pa ce vam ovo Njemacko biti kao u raju!!!! P.S. Ovo isto vazi i za Republiku Srpsku!

ODGOVORITE
Name

DUH

07.07.2016 13:08

Pa zato smo naj brzi u regionu brzi smo i od slovenije i srbije zato sto nece niko na +30 da pregleda srce