Москва рачуна на дијалог са НАТО-ом

На састанку Савјета Русија-НАТО 13. јула Москва рачуна на озбиљан дијалог у вези са повећаним активностима НАТО-а дуж руске границе, рекао је стални представник Русије у НАТО-у Александар Грушко.

Свијет 07.07.2016 | 10:21
Москва рачуна на дијалог са НАТО-ом
Грушко је рекао да су се данас завршиле консултације у вези са одржавањем редовног засједања Савјета Русија-НАТО.

"Оно ће се одржати 13. јула, а највећа пажња биће усмјерена на војну безбједност у свјетлу оних одлука које се припремају за самит НАТО-а у Варшави", рекао је Александар Грушко.

Истиче да Русија рачуна на искрен и озбиљан разговор, а "посебно о питањима која се односе на појачане активности НАТО-а дуж руске границе и његов утицај на безбједност и стабилност у Европи уопште и појединим њеним регионима".

"Осим тога, наставићемо на претходном састанку започету размјену мишљења о ситуацији у Украјини и Авганистану", додао је Грушко, преноси Спутњик.

Русија ће као одговор на појачавање поморских снага НАТО-а у Црном мору учинити све да баланс снага у региону не буде нарушен, изјавио је Грушко у интервјуу за Комерсант.

"То се тиче ваздушне компоненте, поморских и свих осталих средства која буду неопходна", прецизирао је Грушко.

Нагласио је да се Русија одувијек залагала да Црно море остане регион сарадње и додао да су веома забринути због присуства нерегионалних сила, а посебно поморских снага САД, које сада редовно плове у Црном мору.

"Нуде нам агресивни програм који нас уопште не занима. У НАТО-у морају да схвате да ће са војне тачке гледишта све ове мјере имати само супротан ефекат, јер сви разумни људи (нарочито у војсци) схватају да ћемо ми сигурно дати војно-технички одговор. Ми ћемо предузети све што је потребно да бисмо обезбједили нашу одбрану", закључио је Грушко.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар