Moskva računa na dijalog sa NATO-om

Na sastanku Savjeta Rusija-NATO 13. jula Moskva računa na ozbiljan dijalog u vezi sa povećanim aktivnostima NATO-a duž ruske granice, rekao je stalni predstavnik Rusije u NATO-u Aleksandar Gruško.

Svijet 07.07.2016 | 10:21
Moskva računa na dijalog sa NATO-om
Gruško je rekao da su se danas završile konsultacije u vezi sa održavanjem redovnog zasjedanja Savjeta Rusija-NATO.

"Ono će se održati 13. jula, a najveća pažnja biće usmjerena na vojnu bezbjednost u svjetlu onih odluka koje se pripremaju za samit NATO-a u Varšavi", rekao je Aleksandar Gruško.

Ističe da Rusija računa na iskren i ozbiljan razgovor, a "posebno o pitanjima koja se odnose na pojačane aktivnosti NATO-a duž ruske granice i njegov uticaj na bezbjednost i stabilnost u Evropi uopšte i pojedinim njenim regionima".

"Osim toga, nastavićemo na prethodnom sastanku započetu razmjenu mišljenja o situaciji u Ukrajini i Avganistanu", dodao je Gruško, prenosi Sputnjik.

Rusija će kao odgovor na pojačavanje pomorskih snaga NATO-a u Crnom moru učiniti sve da balans snaga u regionu ne bude narušen, izjavio je Gruško u intervjuu za Komersant.

"To se tiče vazdušne komponente, pomorskih i svih ostalih sredstva koja budu neophodna", precizirao je Gruško.

Naglasio je da se Rusija oduvijek zalagala da Crno more ostane region saradnje i dodao da su veoma zabrinuti zbog prisustva neregionalnih sila, a posebno pomorskih snaga SAD, koje sada redovno plove u Crnom moru.

"Nude nam agresivni program koji nas uopšte ne zanima. U NATO-u moraju da shvate da će sa vojne tačke gledišta sve ove mjere imati samo suprotan efekat, jer svi razumni ljudi (naročito u vojsci) shvataju da ćemo mi sigurno dati vojno-tehnički odgovor. Mi ćemo preduzeti sve što je potrebno da bismo obezbjedili našu odbranu", zaključio je Gruško.

(Аgencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar