Због чега се најчешће умарамо

Експерти су открили шта је то што нас најчешће умара у свакодневном животу.

Здравље 07.07.2016 | 08:42
Због чега се најчешће умарамо
Мањак сна није једини разлог због којег људи осећају замор, а чак није ни главни. Мале ствари и навике су то што навише црпи енергију - менталну и физичку. Експерти су открили шта је то што нас најчешће умара у свакодневном животу, пише Њузвик.

ПРЕСКАКАЊЕ ВЕЖБАЊА

Избегавање тренинга да би се сачувала енергија на дуге стазе има веома лоше последице. Са само 20 минута физичке активности дневно, после 6 недеља осећаћете се много снажније.

НЕДОВОЉНО ВОДЕ

Чак и минимална дехидратација црпи велике количине енергије из организма јер смањује густину крви, успорава проток кисеоника и чини срце мање ефикасним.

НЕДОВОЉНО ГВОЖЂА

Мањак гвожђа у организму учиниће да се осећате тешко, слабо и раздражено. Обичним намирницама као што су зелена салата, јаја и орашасти плодови можете повећати ниво гвожђа у организму, а самим тим и енергију.

ПЕРФЕКЦИОНИЗАМ

Стремљење савршенству је добра ствар, али нас често чини да радимо јаче и више него што је заиста потребно. Важно је поставити реалне циљеве и распоредити енергију за њихово остваривање.

ПРЕУВЕЛИЧАВАЊЕ

Уколико стално очекујете "најгори сценарио" и на све реагујете бурно, временом ћете развити анксиозност која ментално исцрпљује и тако утиче на читав организам.

ПРЕСКАКАЊЕ ДОРУЧКА

Храна је "гориво" тела и зато је најважније шта унесемо када почињемо дан. Храна коју поједемо ујутру покреће наш метаболизам и даје нам енергију за животне активности.

ПРЕВИШЕ БРЗЕ ХРАНЕ

Храна са много угљених хидрата и других нездравих састојака повећава ниво шећера у крви, што до краја дана доводи до осећаја умора. Покушајте да уносите кувану храну и намирнице богате протеинима, пре него бургере и пице и одмах ћете се осећати боље.

НЕ ЗНАТЕ ДА КАЖЕТЕ НЕ

Претерано удовољавање људима често долази по цени умора и задовољства. Такође, према мишљењу психолога, ова особина временом чини људе бесним и ментално исцрпљеним. Зато научите да кажете "не" понекад, користиће вам.

НЕУРЕДНОСТ

Неуредан стан, канцеларија и сто ограничава нашу концентрацију и способност мозга да процесуира информације. Да бисте искористили свој пун ментални потенцијал, на крају дана само распоредите своје ствари тако да све буде уредно и јасно.

РАД НА ОДМОРУ

Проверавање мејла када би требало да се опуштате на плажи доводи до ризика од "изгарања". Искључите се када сте на одмору и дозволите вашем уму и телу да се обнове. Бићете ефикаснији и на послу када се вратите.

АЛКОХОЛ ПРЕД СПАВАЊЕ

Алкохол успорава нервни систем и има седативно дејство, због чега многи мисле да пијани лакше заспу. Ипак, он утиче на квалитет сна, јер током ноћи тело почне да лучи адреналин, због којег се ујутру осећамо буквално "издувано".

ОСЛАЊАТЕ СЕ НА КАФУ ДА БИСТЕ ПРЕГУРАЛИ ДАН

Нове студије су показале да је до три шољице кафе дневно препоручљиво. Ипак, неодговорна употреба кофеина може врло лако да поремети биоритам и циклус сна. Зато немојте пити кафу увече и не претерујте.

НОЋНИ ЖИВОТ

Када дођу петак и субота вече, велики број људи воли да изађе у провод. Ипак, као и свако задовољство, оно утиче на наш организам који је ноћу програмиран за сан. На срећу, постоји лек - научници препоручују рано устајање после изласка, али и поподневну дремку од 20 минута која, према њиховом мишљењу, довољно реенергизује тело.

Њузвик
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар