Хакер из Јордана ојадио фирму у Градишци

У само једном нападу хакер из Јордана украо је са рачуна фирме у Градишци близу 100.000 марака, сазнаје “ЕуроБлиц”.

Република Српска 07.07.2016 | 07:37
Хакер из Јордана ојадио фирму у Градишци
Уплата која је била намењена пословном партнеру у Румунији тако је захваљујући хакерском упаду у мејл преусмерена на рачун у Великој Британији.

У другом случају новац је са рачуна фирме из Републике Српске требао бити исплаћен пословном партнеру у Грчкој, али је хакер упао у пословну комуникацију мејлом, изменио број рачуна, па је новац на крају завршио - у Нигерији.

"Разлог због којег се хакери одлучују за Нигерију јесу тамошњи закони. Наиме, да би се новац вратио жртва мора отићи у ову афричку земљу и затражити истрагу. Прошле године ово је покушао један држављанин ЕУ, али се никада није вратио кући", објаснио је извор “ЕуроБлица” близак МУП-у Републике Српске.

Захваљујући великој међународној истрази коју је након откривања сајбер пљачки покренуло Одељење за високотехнолошки криминалитет МУП-а Републике Српске хакер одговаран за штету од укупно пола милиона КМ лоциран је и ухапшен у Јордану, где га очекује судски поступак.

Извор “ЕуроБлица” близак сајбер инспекторима МУП-а Републике Српске открива да се корисничка имена и шифре грађана Републике Српске, као и многе друге, продају на забрањеним хакерским форумима широм света.

"У циљу спречавања ове врсте кривичних дела Одељење за високотехнолошки криминалитет МУП-а интензивно ради на проналаску корисничких имена и шифри за мејлове грађана Српске, а који се нуде на продају на хакерским форумима. Уједно се ради на идентификовању начина прибављања ових шифри, те идентификовању особа које их прибављају и продају", објаснио је извор “ЕуроБлица”.

Извор је упозорио оне који пословне трансакције обављају путем мејла да свака три месеца мењају корисничко име и шифре.

"Светска искуства показују да је период између крађе корисничког имена и шифре и њиховог искориштавања у циљу преваре најчешће око три месеца. Управо из тог разлога неопходно је у том периоду променити шифру барем једном како би се спречила њена експлоатација", објаснио је извор близак МУП-у Републике Српске.

Компликоване истраге

Из МУП-а Српске наводе да је истраживање наведених кривичних дела изразито тешко с обзиром да се радио о међународном криминалу, за чије решавање је неопходна интензивна сарадња са страним полицијским агенцијама, што са друге стране зна бити повезано са великим правним и процедурални проблемима.

"Приликом истраге МУП има значајну подршку банкарског сектора из Републике Српске, али и партнерских агенција у иностранству", закључио је извор близак МУП-у Републике Српске.

(Еуро Блиц)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

аа

07.07.2016 06:05

Све је ок што се тиче рада на лоцирању и хапшењу извршилаца, И све то некако и иде, тешко али иде, али је једно сигурно, паре никад нећете добити назад...

ОДГОВОРИТЕ
Name

рс. браво за муп рс

07.07.2016 09:51

...Муњевито открију лопове који су хиљадама км одавде док ови наси локални лопови деценијама сеткају слободно по комсилуку крадуци и даље

ОДГОВОРИТЕ