Haker iz Jordana ojadio firmu u Gradišci

U samo jednom napadu haker iz Jordana ukrao je sa računa firme u Gradišci blizu 100.000 maraka, saznaje “EuroBlic”.

Republika Srpska 07.07.2016 | 07:37
Haker iz Jordana ojadio firmu u Gradišci
Uplata koja je bila namenjena poslovnom partneru u Rumuniji tako je zahvaljujući hakerskom upadu u mejl preusmerena na račun u Velikoj Britaniji.

U drugom slučaju novac je sa računa firme iz Republike Srpske trebao biti isplaćen poslovnom partneru u Grčkoj, ali je haker upao u poslovnu komunikaciju mejlom, izmenio broj računa, pa je novac na kraju završio - u Nigeriji.

"Razlog zbog kojeg se hakeri odlučuju za Nigeriju jesu tamošnji zakoni. Naime, da bi se novac vratio žrtva mora otići u ovu afričku zemlju i zatražiti istragu. Prošle godine ovo je pokušao jedan državljanin EU, ali se nikada nije vratio kući", objasnio je izvor “EuroBlica” blizak MUP-u Republike Srpske.

Zahvaljujući velikoj međunarodnoj istrazi koju je nakon otkrivanja sajber pljački pokrenulo Odeljenje za visokotehnološki kriminalitet MUP-a Republike Srpske haker odgovaran za štetu od ukupno pola miliona KM lociran je i uhapšen u Jordanu, gde ga očekuje sudski postupak.

Izvor “EuroBlica” blizak sajber inspektorima MUP-a Republike Srpske otkriva da se korisnička imena i šifre građana Republike Srpske, kao i mnoge druge, prodaju na zabranjenim hakerskim forumima širom sveta.

"U cilju sprečavanja ove vrste krivičnih dela Odeljenje za visokotehnološki kriminalitet MUP-a intenzivno radi na pronalasku korisničkih imena i šifri za mejlove građana Srpske, a koji se nude na prodaju na hakerskim forumima. Ujedno se radi na identifikovanju načina pribavljanja ovih šifri, te identifikovanju osoba koje ih pribavljaju i prodaju", objasnio je izvor “EuroBlica”.

Izvor je upozorio one koji poslovne transakcije obavljaju putem mejla da svaka tri meseca menjaju korisničko ime i šifre.

"Svetska iskustva pokazuju da je period između krađe korisničkog imena i šifre i njihovog iskorištavanja u cilju prevare najčešće oko tri meseca. Upravo iz tog razloga neophodno je u tom periodu promeniti šifru barem jednom kako bi se sprečila njena eksploatacija", objasnio je izvor blizak MUP-u Republike Srpske.

Komplikovane istrage

Iz MUP-a Srpske navode da je istraživanje navedenih krivičnih dela izrazito teško s obzirom da se radio o međunarodnom kriminalu, za čije rešavanje je neophodna intenzivna saradnja sa stranim policijskim agencijama, što sa druge strane zna biti povezano sa velikim pravnim i proceduralni problemima.

"Prilikom istrage MUP ima značajnu podršku bankarskog sektora iz Republike Srpske, ali i partnerskih agencija u inostranstvu", zaključio je izvor blizak MUP-u Republike Srpske.

(Euro Blic)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

aa

07.07.2016 06:05

Sve je ok što se tiče rada na lociranju i hapšenju izvršilaca, I sve to nekako i ide, teško ali ide, ali je jedno sigurno, pare nikad nećete dobiti nazad...

ODGOVORITE
Name

rs. bravo za mup rs

07.07.2016 09:51

...Munjevito otkriju lopove koji su hiljadama km odavde dok ovi nasi lokalni lopovi decenijama setkaju slobodno po komsiluku kraduci i dalje

ODGOVORITE