Православни вјерници прослављају Ивањдан

Српска православна црква /СПЦ/ и њени вјерници прослављају данас празник Рођење Светог Јована Претече - Ивањдан.Јован се назива Крститељем, јер је у ријеци Јордан крстио Господа Исуса Христа, те Претечом, јер је најављивао долазак Христов и позивао људе на покајање.

Република Српска 07.07.2016 | 07:18
Православни вјерници прослављају  Ивањдан
Овај светитељ рођен је од старијих родитеља - оца, свештеника Захарија и мајке Јелисавете, Богородичине рођаке.

Када је Јелисавета остала трудна, Захарије је занијемио. Када се родио Претеча, од његовог оца Захарија је затражено да на плочици напише име дјетета и када је он написао синовљево име, истог часа је проговорио.

Као млад Јован је отишао у пустињу гдје се хранио коријењем и дивљим медом. У проповиједима је критиковао морално посрнуће својих савременика, позивајући их да се покају и врате животу по Божијим законима.

Он је крштавао људе у ријеци Јордан, говорећи им да их он крсти водом, а да за њим "иде онај који ће их крстити Духом Светим и огњем".

Јована Претечу је погубио јудејски краљ Ирод.

У календару СПЦ Светом Јовану се чини помен три пута годишње и то, осим Ивањдана, још и 20. јануара - Сабор Светог Јована Крститеља - Јовањдан, те 11. септембра - Усјековање главе Светог Јована Крститеља.

(Срна)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

маја

07.07.2016 05:47

Сретан Ивањдан

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микиц

07.07.2016 15:56

Свети Јован Крститељ или Претеца Старог СРБског Родјака, Господа насег Исуса Христа је "НАЈВЕЦИ РОДЈЕН ОД ЗЕНЕ". То је такодје доказ да је Пресвета Богородица била Дјевојка која је затрудњела од Духа Светог. Молитвама Светог Јована и Свих Светих, Господе Исусе Христе Бозе нас помилуј и спаси, и помози СРБима сродницима својим да се СРБи обозе, слозе и умнозе. АМИН!

ОДГОВОРИТЕ