Pravoslavni vjernici proslavljaju Ivanjdan

Srpska pravoslavna crkva /SPC/ i njeni vjernici proslavljaju danas praznik Rođenje Svetog Jovana Preteče - Ivanjdan.Jovan se naziva Krstiteljem, jer je u rijeci Jordan krstio Gospoda Isusa Hrista, te Pretečom, jer je najavljivao dolazak Hristov i pozivao ljude na pokajanje.

Republika Srpska 07.07.2016 | 07:18
Pravoslavni vjernici proslavljaju  Ivanjdan
Ovaj svetitelj rođen je od starijih roditelja - oca, sveštenika Zaharija i majke Jelisavete, Bogorodičine rođake.

Kada je Jelisaveta ostala trudna, Zaharije je zanijemio. Kada se rodio Preteča, od njegovog oca Zaharija je zatraženo da na pločici napiše ime djeteta i kada je on napisao sinovljevo ime, istog časa je progovorio.

Kao mlad Jovan je otišao u pustinju gdje se hranio korijenjem i divljim medom. U propovijedima je kritikovao moralno posrnuće svojih savremenika, pozivajući ih da se pokaju i vrate životu po Božijim zakonima.

On je krštavao ljude u rijeci Jordan, govoreći im da ih on krsti vodom, a da za njim "ide onaj koji će ih krstiti Duhom Svetim i ognjem".

Jovana Preteču je pogubio judejski kralj Irod.

U kalendaru SPC Svetom Jovanu se čini pomen tri puta godišnje i to, osim Ivanjdana, još i 20. januara - Sabor Svetog Jovana Krstitelja - Jovanjdan, te 11. septembra - Usjekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja.

(Srna)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

maja

07.07.2016 05:47

Sretan Ivanjdan

ODGOVORITE
Name

Mihailo Mikic

07.07.2016 15:56

Sveti Jovan Krstitelj ili Preteca Starog SRBskog Rodjaka, Gospoda naseg Isusa Hrista je "NAJVECI RODJEN OD ZENE". To je takodje dokaz da je Presveta Bogorodica bila Djevojka koja je zatrudnjela od Duha Svetog. Molitvama Svetog Jovana i Svih Svetih, Gospode Isuse Hriste Boze nas pomiluj i spasi, i pomozi SRBima srodnicima svojim da se SRBi oboze, sloze i umnoze. AMIN!

ODGOVORITE