Желе да поткопају темеље српског храма

Власти у Приштини могле би да започну претрагу локације поред храма Христа Спаса у Приштини за коју сумњају да је "масовна гробница", пишу "Вечерње новости".

Србија 06.07.2016 | 22:23
Желе да поткопају темеље српског храма
Према информацијама београдског листа, као аргумент да се започне прекопавање порте ове српске светиње су изјаве трију сведока који су, с приличне удаљености, из правца Ректората, који се налази у близини Храма, наводно "током рата видели багер да копа током ноћи".

Храм Христа Спаса већ дуго је "на мети" Приштине, која води кампању да се он сруши. Црква и више од четири хектара земљишта, који припадају СПЦ, налазе се у самом срцу Приштине, у кругу универзитетског комплекса.

Постоје и тумачења да је намера да се двориште прекопа, део шире акције Приштине, која у последње време покушава да оспори многобројну црквену имовину, попут оне у Дечанима.

Без обзира на све то, званични Београд жели да избегне политизацију случаја и да ствари до краја истера на чистац, каже за "Новости" Вељко Одаловић, председник Владине комисије за нестала лица.

“Желимо да се све сумње, ма о којој локацији је реч, па и о овој, истраже. То је простор који је још 1991. додељен СПЦ за изградњу храма, који је довршен 1996-97, има све дозволе и уписан је у катастар. Очекујемо да се провере изјаве сведока и да се прикупе сви могући докази“, наводи Одаловић.

Одаловић каже да је упутио писмо Међународном комитету Црвеног крста тражећи да у све буду укључени и представници Србије, као и да се СПЦ обавести уколико буде донета одлука о претрази њихове имовине. Из Приштине је стигла информација да ће представници Комисије моћи да буду присутни уколико почну радови на локацији.

Извор: Новости

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

а онда

06.07.2016 20:28

Онда це ко у Рацку да подметну.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ацаб

06.07.2016 20:51

имам ја доста својих проблема, заболи ме за шипце и остале ста раде

ОДГОВОРИТЕ
Name

Командир.

06.07.2016 22:22

Ако се сипци ку**е долазимо да бранимо своје.Доста је висе сиптара.

Name

Љубинка

07.07.2016 01:59

Ацаб,много си паметан,па ти немас срца за муке народа,било којег.Сто писес ,тек да би писао.ВРАТИЦЕ се сви одакле су досли.Запамти или да ти поновим.+++