Žele da potkopaju temelje srpskog hrama

Vlasti u Prištini mogle bi da započnu pretragu lokacije pored hrama Hrista Spasa u Prištini za koju sumnjaju da je "masovna grobnica", pišu "Večernje novosti".

Srbija 06.07.2016 | 22:23
Žele da potkopaju temelje srpskog hrama
Prema informacijama beogradskog lista, kao argument da se započne prekopavanje porte ove srpske svetinje su izjave triju svedoka koji su, s prilične udaljenosti, iz pravca Rektorata, koji se nalazi u blizini Hrama, navodno "tokom rata videli bager da kopa tokom noći".

Hram Hrista Spasa već dugo je "na meti" Prištine, koja vodi kampanju da se on sruši. Crkva i više od četiri hektara zemljišta, koji pripadaju SPC, nalaze se u samom srcu Prištine, u krugu univerzitetskog kompleksa.

Postoje i tumačenja da je namera da se dvorište prekopa, deo šire akcije Prištine, koja u poslednje vreme pokušava da ospori mnogobrojnu crkvenu imovinu, poput one u Dečanima.

Bez obzira na sve to, zvanični Beograd želi da izbegne politizaciju slučaja i da stvari do kraja istera na čistac, kaže za "Novosti" Veljko Odalović, predsednik Vladine komisije za nestala lica.

“Želimo da se sve sumnje, ma o kojoj lokaciji je reč, pa i o ovoj, istraže. To je prostor koji je još 1991. dodeljen SPC za izgradnju hrama, koji je dovršen 1996-97, ima sve dozvole i upisan je u katastar. Očekujemo da se provere izjave svedoka i da se prikupe svi mogući dokazi“, navodi Odalović.

Odalović kaže da je uputio pismo Međunarodnom komitetu Crvenog krsta tražeći da u sve budu uključeni i predstavnici Srbije, kao i da se SPC obavesti ukoliko bude doneta odluka o pretrazi njihove imovine. Iz Prištine je stigla informacija da će predstavnici Komisije moći da budu prisutni ukoliko počnu radovi na lokaciji.

Izvor: Novosti

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

a onda

06.07.2016 20:28

Onda ce ko u Racku da podmetnu.

ODGOVORITE
Name

acab

06.07.2016 20:51

imam ja dosta svojih problema, zaboli me za šipce i ostale sta rade

ODGOVORITE
Name

Komandir.

06.07.2016 22:22

Ako se sipci ku**e dolazimo da branimo svoje.Dosta je vise siptara.

Name

Ljubinka

07.07.2016 01:59

Acab,mnogo si pametan,pa ti nemas srca za muke naroda,bilo kojeg.Sto pises ,tek da bi pisao.VRATICE se svi odakle su dosli.Zapamti ili da ti ponovim.+++