Како је Енглез из кантине постао херој Велса?

Хал Робсон-Кану један је од хероја репрезентације Велса која се први пут у историји пласирала у полуфинале неког великог такмичења.

Фудбал 08.07.2016 | 21:00
Како је Енглез из кантине постао херој Велса?
Велшани су на свом дебију на Европском првенству стигли међу четири најбоље селекције, а важну улогу имао је 27-годишњи нападач.

Међутим, ништа од овога не би се догодило да пре седам година није био предмет шале која ће му заувек променити живот.

Иако тренутно нема клуб и слободан је играч (уговор са Редингом истекао му је 30. јуна), Робсон-Кану био је један од најзапаженијих у екипи 'Змајева' на шампионату у Француској. Постигао је два гола, а посебно ефектан био је онај против Белгије, када је петом у казненом простору окренуо тројицу чувара, да би потом рутински савладао Тиба Куртоу.

Због свега овога момак из Актона неће много трагати за новим послом – енглески медији јављају да је на мети Роналда Кумана, као и да челници актуелног шампиона Премијер лиге Лестер желе да га види у својим редовима.

То ће би био повратак Хала у родну земљу, а ово је прича о Енглезу који је пристао да игра за Велс – на који начин?

Одговор на то питање дао је бивши селектор ове острвске земље Брајан Флин, анегдотом која се догодила пре седам година.

"Дошао сам у кантину кампа где сам почео разговор са Сајмоном Чурчом о репрезентацији Велса. У једном тренутку нам се прикључио Глен Литл који је чуо о чему разговарамо. Глен је устао, уперио прст према Робсон-Кануу и повикао: 'Он може да игра за Велс, тамо иде на годишњи одмор'. То је била зафрканција, шала", истакао је Флин за ББЦ.

С обзиром на то да нису били превише тихи, присутни у кантини могли су да их чују, док је Робсон-Кану на прави начин прихватио шалу. Иначе, он је у то време већ уписао три наступа за млађе селекције репрезентације Енглеске, али се предосмислио.

"Након што сам завршио разговор са Сајмоном, Хал је и даље седео у кантини. Отишао сам до њега и објаснио му како се Глен само шалио. Рекао сам му: 'Мене зафркава, не тебе", додао је Флин.

Уследио је сјајан одговор.

"Не мораш да ми се извињаваш, све је у реду. Међутим, ја стварно идем на одмор у Велс. Идемо кампером до Бејзингстоука, обиђемо читаво то подручје, успут покупимо моју баку у Керфилију и онда правац ка Тенбију", рекао је Робсон-Кану.

Некадашњем играчу бројних енглеских клубова и репрезентативцу Велса, према сопственом признању, моментално се "упалила лампица".

"Занимало ме је да ли његова бака живи у Керфилију, а он ми је одмах одговорио: 'Не, рођена је тамо'. И, тако је све то почело. Хал је у то време играо за У-19 репрезентацију Енглеске и требало ми је 12 месеци да га наговорим да пристане да наступа за Велс", закључио је Флин.

Човек који је прошао омладинску школу Арсенала последњу утакмицу у дресу 'Гордог Албиона' одиграо је против вршњака из Хрватске. Опростио се од Енглеске, убрзо постао 'Змај' и 2010. године дебитовао у Осијеку, такође против 'Ватрених'.

Шест година касније стигао је у Француску, а онда се догодио чувени 1. јул, само дан пошто му је истекао уговор са Редингом. Прихватио је центаршут Арона Рамзија у 55. минуту, фантастично заломио тројицу чувара и погодио за 2:1.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар