Kako je Englez iz kantine postao heroj Velsa?

Hal Robson-Kanu jedan je od heroja reprezentacije Velsa koja se prvi put u istoriji plasirala u polufinale nekog velikog takmičenja.

Fudbal 08.07.2016 | 21:00
Kako je Englez iz kantine postao heroj Velsa?
Velšani su na svom debiju na Evropskom prvenstvu stigli među četiri najbolje selekcije, a važnu ulogu imao je 27-godišnji napadač.

Međutim, ništa od ovoga ne bi se dogodilo da pre sedam godina nije bio predmet šale koja će mu zauvek promeniti život.

Iako trenutno nema klub i slobodan je igrač (ugovor sa Redingom istekao mu je 30. juna), Robson-Kanu bio je jedan od najzapaženijih u ekipi 'Zmajeva' na šampionatu u Francuskoj. Postigao je dva gola, a posebno efektan bio je onaj protiv Belgije, kada je petom u kaznenom prostoru okrenuo trojicu čuvara, da bi potom rutinski savladao Tiba Kurtou.

Zbog svega ovoga momak iz Aktona neće mnogo tragati za novim poslom – engleski mediji javljaju da je na meti Ronalda Kumana, kao i da čelnici aktuelnog šampiona Premijer lige Lester žele da ga vidi u svojim redovima.

To će bi bio povratak Hala u rodnu zemlju, a ovo je priča o Englezu koji je pristao da igra za Vels – na koji način?

Odgovor na to pitanje dao je bivši selektor ove ostrvske zemlje Brajan Flin, anegdotom koja se dogodila pre sedam godina.

"Došao sam u kantinu kampa gde sam počeo razgovor sa Sajmonom Čurčom o reprezentaciji Velsa. U jednom trenutku nam se priključio Glen Litl koji je čuo o čemu razgovaramo. Glen je ustao, uperio prst prema Robson-Kanuu i povikao: 'On može da igra za Vels, tamo ide na godišnji odmor'. To je bila zafrkancija, šala", istakao je Flin za BBC.

S obzirom na to da nisu bili previše tihi, prisutni u kantini mogli su da ih čuju, dok je Robson-Kanu na pravi način prihvatio šalu. Inače, on je u to vreme već upisao tri nastupa za mlađe selekcije reprezentacije Engleske, ali se predosmislio.

"Nakon što sam završio razgovor sa Sajmonom, Hal je i dalje sedeo u kantini. Otišao sam do njega i objasnio mu kako se Glen samo šalio. Rekao sam mu: 'Mene zafrkava, ne tebe", dodao je Flin.

Usledio je sjajan odgovor.

"Ne moraš da mi se izvinjavaš, sve je u redu. Međutim, ja stvarno idem na odmor u Vels. Idemo kamperom do Bejzingstouka, obiđemo čitavo to područje, usput pokupimo moju baku u Kerfiliju i onda pravac ka Tenbiju", rekao je Robson-Kanu.

Nekadašnjem igraču brojnih engleskih klubova i reprezentativcu Velsa, prema sopstvenom priznanju, momentalno se "upalila lampica".

"Zanimalo me je da li njegova baka živi u Kerfiliju, a on mi je odmah odgovorio: 'Ne, rođena je tamo'. I, tako je sve to počelo. Hal je u to vreme igrao za U-19 reprezentaciju Engleske i trebalo mi je 12 meseci da ga nagovorim da pristane da nastupa za Vels", zaključio je Flin.

Čovek koji je prošao omladinsku školu Arsenala poslednju utakmicu u dresu 'Gordog Albiona' odigrao je protiv vršnjaka iz Hrvatske. Oprostio se od Engleske, ubrzo postao 'Zmaj' i 2010. godine debitovao u Osijeku, takođe protiv 'Vatrenih'.

Šest godina kasnije stigao je u Francusku, a onda se dogodio čuveni 1. jul, samo dan pošto mu je istekao ugovor sa Redingom. Prihvatio je centaršut Arona Ramzija u 55. minutu, fantastično zalomio trojicu čuvara i pogodio za 2:1.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar