Деценија затвора за масакр над Србима

Покрајински суд у Линцу осудио је на 10 година затвора 48-годишњака, пореклом из БиХ, за учешће у масакру у српском месту Сердари током рата у БиХ.

Република Српска 06.07.2016 | 21:04
Деценија затвора за масакр над Србима
Осуђени, који је у међувремену добио аустријско држављанство, оптужен је за 16-оструко убиство, троструки покушај убиства и постављања пожара.

Оптужени је до краја суђења негирао да је учествовао у нападу на српско село Сердари на тероторији Котор Варош, који се догодио 17.септембра 1992.

Око 20 муслимана је тог дана у месту Сердари убило седам мушкараца и седам жена, као и двоје деце, те запалило шест кућа, а мотив напада била је освета за претходни српски напад на муслиманско место.

Четири вође тог напада су пре две године у Сарајеву осуђене на казне затвора у трајању од девет до једанаест и по година, али су прошле године те казне поништене, и у новом суђењу је један осуђен на 11 година затвора, двојица су ослобођена, а четврти је у међувремену преминуо.

Током суђења појавило се и име Аустријанца босанског порекла који живи у Линцу, што је довело до покретања суђења у Аустрији.

Суђење за масакр почињен током сукоба у Босни и Херцеговини почео је децембра прошле године, а обухватало је 23 дана суђења, током које је саслушано око 30 сведока.

Сведоци су у изјавама били често несигурни, а многи су казали да не могу добро да се присете догађаја јер је прошло много година.

Међутим, било је и изјава које су теретиле оптуженог. Порота од шест чланова, након вишечасовног заседања, једногласно је оценила да је Аустријанац босанског порекла крив по оптужници.

Исто тако они су једногласно негурали да је овај злочин застарео. Даље је порота донела одлуку да се жртвама напада, које су преживеле, исплати 1.000 евра одштете за претрпљени бол.

Овим случајом се бавио аустријски суд, а не Хашки трибунал, због чињенице да је аустријско правосуђе овај напад окарактерисало као масакр, а не ратни злочин.

Извор: Б92

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Иностранац у Бих - Странац у иностранству

06.07.2016 21:57

Босњак сам и јавно осуђујем злочине против цивила. Ове казне су смијешне и прави су доказ да правде нема за жртве. Ја нисам изгубио никога, супруга јесте и годинама смо радили на психичком плану. Нажалост, мора се даље - не заборавити, али чекати осуду некога који је учинио зло, скоро па никада неће залијечити бол, једина истина је да Бог злочинцу враћа кроз болест, несрећу у породици (нажалост оних који нису за то криви) , бол у души и вјечно кајање, не просперитет и неуспјех. У многим случајевима злочинци умиру као алкохоличари дрогераси након сто опустосе сву љубав око себе, као што са друге стране преживјели чланови породице заврше школе постану успјешни у животу доживе срећу и љубав. Вјера да драги Бог све одозго види и све дугове поравна је нама дала снагу да идемо даље у животу... ЖртвамА лака земља, а породицама вјеру у правду Бога желим

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦВЕЛЕ

07.07.2016 00:19

5 мјесеци по особи.НЕКА

ОДГОВОРИТЕ
Name

камелеон

07.07.2016 10:49

Није имао срећу да га суди домаће правосуђе, добио би ништа више од двије године и два мјесеца.

ОДГОВОРИТЕ