ВБ неоправдано у рат, Блер обећао Бушу

Велика Британија се одлучила на војну инвазију на Ирак пре него што су исцрпљена сва мирна решења, наводи се у дуго чеканом извештају Џона Чилкота.

Свијет 06.07.2016 | 16:20
ВБ неоправдано у рат, Блер обећао Бушу
У извештају "Истрага о Ираку" се додаје да обавештајни подаци који су представљени као оправдање интервенције нису били довољно чврсти.

"Процене о претњи коју представља Садам Хусеин су биле представљане са неоправданом сигурношћу. Консеквенце интервенције су биле потцењене, а планирање инвазије није било адекватно", рекао је Чилкот.

Цео извештај израђен је у 12 томова, биће објављен у целости на интернету, и жестоко критикује потезе британских власти и "безусловну подршку" коју је бивши премијер Тони Блер пружио администрацији САД.

Владина истрага која је трајала седам година и коштала је десет милиона фунти баца ново светло на одлуку Британије и Тонија Блера да се укључи у борбу против Садама Хусеина 2003. године и подвлачи да је бивши премијер "преувеличавао претњу из Ирака и игнорисао упозорења".

"Садам Хусеин није представљао непосредну претњу у тренутку инвазије", наводи се у Извештају.

Чилкот је рекао да је истрага установила и да су САД и Британија подривали ауторитет Савета безбедности Уједињених нација, тако што су инсистирали на војној интервенцији, пре него што су исцрпљене све мирне алтернативе.

"Блер је обавештајна сазнања о оружју за масовно уништење представио парламенту са сигурношћу која није имала утемељење. Блер је рекао да постоји реална опасност да се терористи домогну таквог оружја, а био је упозорен да би инвазија само увећала опасност од Ал Каиде, самим тим увећала и такву могућност", рекао је Чилкот.



Како је подвукао, сада је јасно да је политика према Ираку "грађена на основу лоших обавештајних података и процена". Такође, оцењено је да је Тони Блер "намерно преувеличавао претњу Ирака".

"Такве процене нико није доводио у питање, а то је морало да се учини", рекао је Чилкот.

 Такође, Чилкотов тим се бавио састанцима Тонија Блера и тадашњег америчког председника Џорџа Буша из 2002. године, када је осам месеци пре почетка рата Блер поручио Бушу: "Бићу уз тебе шта год да се деси".

Чилкот је навео да су и америчке власти лоше планирале инвазију, али и период после уласка у Ирак. Такође, рекао је да је лошег планирања било и на британској страни, која није имала снаге да се супротстави одлукама САД, али ни снаге да се бави војним операцијама те величине.

"Блер је преценио своје могућности да утиче на одлуке САД у Ираку. Велика Британија би требало да има снаге да се не слаже са Америком. Није било потребе да се уђе у рат 2003. године, а од 2006. године је Велика Британија водила две велике кампање - у Ираку и Авганистано. За тако нешто нисмо имали ресурса", рекао је Чилкот.

Такође, одбачене су тврдње Тонија Блера да је било "немогуће предвидети проблеме који су дошли након инвазије". Како је Чилкот рекао, претпостављало се да до проблема може доћи.

Како је установљено пре саме интервенције, нису били идентификовани ризици, нити су ризици добро представљени влади.

"Кабинет није расправљао о војним опцијама или њиховим импликацијама. Министри су били упознати са лошим припремама и за инвазију и за период после уласка у Ирак. Кампања је вођена успешно, Багдад је пао, а Садам је ухваћен. Међутим, 200 Британаца је страдало, а до 2009. године више од 150.000 људи је погинуло, а милион је расељен. Народ Ирака је много пропатио", рекао је Чилкот.



Према оцени у извештају, војна операција је на крају завршена на начин који је далеко од успешног.

Чилкот је рекао да се из овог извештаја могу научити многе лекције, а једна од њих је и да однос Британије и САД не би требало да подразумева "безусловну подршку".

"Такође, одлуке морају да доносе министри, а не софа-кабинет. Ризици и све опције морају да буду адекватно одмерени. Власти морају да буду уверене да су оружане снаге адекватно опремљене за задатак", рекао је Чилкот.

У ишчекивању овог извештаја, бивши председник шкотске владе Алекс Салмонд изјавио је да би бившем британском премијеру Тонију Блеру могло да се суди за ратне злочине пред шкотским судом.

У Лондону иначе трају демонстрацјие поводом овог извештаја, а окупљени позивају на суђење Тонију Блеру.

Извор: Б92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

цицан.

07.07.2016 13:13

Због чега толики'ром помп,то ти је одувек била , капиталистична политика !завади па владај. НЕМОЈ да се чудите.

ОДГОВОРИТЕ