Жене, не морате да лежите ради зачећа

Добре вести за жене које покушавају да затрудне: Нова студија је показала да не постоји разлог због ког би ради зачећа требало да се лежи након односа.

Свијет 06.07.2016 | 16:00
Жене, не морате да лежите ради зачећа
Широко је распрострањено веровање да лежање након сексуалног односа помаже да се сперма “усмери” у жељеном правцу. Исто веровање је пренето и на жене које се подвргавају вантелесној оплодњи (третман којим се сперма директно убризгава у материцу).

Две студије су показале да петнаестоминутно лежање у кревету након вантелесне оплодње заиста повећава стопу успеха. Међутим, те студије су биле мале. Нова, већа студија, спроведена на Медицинском универзитету у Амстердаму, оспорава та веровања.

Истраживачи су надгледали 479 жена које су подвргнуте третману вантелесне оплодње (већина њих је прошла кроз више циклуса) и прикупили су информације од скоро 2.000 циклуса.

Жене су насумично одабране да одмах после третмана устану, или да леже у кревету 15 минута.

Резултати су показали да је 32 одсто жена које су након третмана одмарале у кревету затруднело, насупрот 40 одсто жена које су затруднеле, а које су одмах након третмана устајале.

Извор: Б92

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Кобац

06.07.2016 17:49

Код мене жене не могу да устају и по пола сата и кад устану немају баланса која има потешкоћа мени да се јави

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Кобац

07.07.2016 05:41

Теби да се јаве? Па по писању рекло би се да си основац, маx пети разред! Или си ти један од оних посланика са цетири разреда?