Žene, ne morate da ležite radi začeća

Dobre vesti za žene koje pokušavaju da zatrudne: Nova studija je pokazala da ne postoji razlog zbog kog bi radi začeća trebalo da se leži nakon odnosa.

Svijet 06.07.2016 | 16:00
Žene, ne morate da ležite radi začeća
Široko je rasprostranjeno verovanje da ležanje nakon seksualnog odnosa pomaže da se sperma “usmeri” u željenom pravcu. Isto verovanje je preneto i na žene koje se podvrgavaju vantelesnoj oplodnji (tretman kojim se sperma direktno ubrizgava u matericu).

Dve studije su pokazale da petnaestominutno ležanje u krevetu nakon vantelesne oplodnje zaista povećava stopu uspeha. Međutim, te studije su bile male. Nova, veća studija, sprovedena na Medicinskom univerzitetu u Amsterdamu, osporava ta verovanja.

Istraživači su nadgledali 479 žena koje su podvrgnute tretmanu vantelesne oplodnje (većina njih je prošla kroz više ciklusa) i prikupili su informacije od skoro 2.000 ciklusa.

Žene su nasumično odabrane da odmah posle tretmana ustanu, ili da leže u krevetu 15 minuta.

Rezultati su pokazali da je 32 odsto žena koje su nakon tretmana odmarale u krevetu zatrudnelo, nasuprot 40 odsto žena koje su zatrudnele, a koje su odmah nakon tretmana ustajale.

Izvor: B92

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Kobac

06.07.2016 17:49

Kod mene žene ne mogu da ustaju i po pola sata i kad ustanu nemaju balansa koja ima poteškoća meni da se javi

ODGOVORITE
Name

@Kobac

07.07.2016 05:41

Tebi da se jave? Pa po pisanju reklo bi se da si osnovac, max peti razred! Ili si ti jedan od onih poslanika sa cetiri razreda?