Брутални злочини су остали некажњени

Починиоце злочина над 38 Срба у Загонима код Братунца и Крњићима код Сребренице ни послије 24 године није стигла казна.

Република Српска 06.07.2016 | 10:28
Брутални злочини су остали некажњени
Напад на ова села 5. јула 1992. године извршиле су муслиманске снаге из Сребренице. Парастос за побијене мјештане Загона служен је јуче на братуначком градском гробљу, а за жртве из Крњића код спомен-плоче у порти цркве Светог пророка Илије у том селу.

"Чињеница да се у Тужилаштву БиХ већ осам година налази предмет у вези са злочином у Загонима, а да још није подигнута оптужница, указује на двоструке аршине које примјењују највиши правосудни органи БиХ. Бојимо се да ће тај предмет бити премјештен из судских ладица у архиву - каже предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Братунац Радојка Филиповић.

Татомир Гвозденовић, који је преживио масакр у Загонима у којем је убијена његова сестра Рада, каже да нема правде.

"Људи су побијени на најбруталнији начин. Старици Милеви Димитрић смрскали су главу, људима су сјекли дијелове тијела" , каже Гвозденовић.

У Крњићима је убијено 24 Срба, а село је потпуно уништено. Тог дана је, према свједочењу преживјелих, изгорио у кући непокретни учитељ Васо Парача (80), а убијени су директор школе Раде Тримановић, старица Сока Вујић и свештеник Слободан Лазаревић, којег су затекли у цркви.

У Сребреници ће од 8. до 12. јула бити одржана меморијална манифестација "Петровдански дани", којом ће бити обиљежене 24 године од страдања Срба на подручју Сребренице и Братунца.

Извор: Глас Српске

Коментари / 0

Оставите коментар