Brutalni zločini su ostali nekažnjeni

Počinioce zločina nad 38 Srba u Zagonima kod Bratunca i Krnjićima kod Srebrenice ni poslije 24 godine nije stigla kazna.

Republika Srpska 06.07.2016 | 10:28
Brutalni zločini su ostali nekažnjeni
Napad na ova sela 5. jula 1992. godine izvršile su muslimanske snage iz Srebrenice. Parastos za pobijene mještane Zagona služen je juče na bratunačkom gradskom groblju, a za žrtve iz Krnjića kod spomen-ploče u porti crkve Svetog proroka Ilije u tom selu.

"Činjenica da se u Tužilaštvu BiH već osam godina nalazi predmet u vezi sa zločinom u Zagonima, a da još nije podignuta optužnica, ukazuje na dvostruke aršine koje primjenjuju najviši pravosudni organi BiH. Bojimo se da će taj predmet biti premješten iz sudskih ladica u arhivu - kaže predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Bratunac Radojka Filipović.

Tatomir Gvozdenović, koji je preživio masakr u Zagonima u kojem je ubijena njegova sestra Rada, kaže da nema pravde.

"Ljudi su pobijeni na najbrutalniji način. Starici Milevi Dimitrić smrskali su glavu, ljudima su sjekli dijelove tijela" , kaže Gvozdenović.

U Krnjićima je ubijeno 24 Srba, a selo je potpuno uništeno. Tog dana je, prema svjedočenju preživjelih, izgorio u kući nepokretni učitelj Vaso Parača (80), a ubijeni su direktor škole Rade Trimanović, starica Soka Vujić i sveštenik Slobodan Lazarević, kojeg su zatekli u crkvi.

U Srebrenici će od 8. do 12. jula biti održana memorijalna manifestacija "Petrovdanski dani", kojom će biti obilježene 24 godine od stradanja Srba na području Srebrenice i Bratunca.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 0

Ostavite komentar