Вигемарков апел: Не знате о чему причате

Шеф Делегације ЕУ и специјални представник ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк изјавио је у интервјуу за „Аваз" да још ништа није изгубљено у процесу у који је БиХ ушла како би добила кандидатски статус за чланство у Унији.

Босна и Херцеговина 06.07.2016 | 09:05
Вигемарков апел: Не знате о чему причате
"Ми смо сада у једној фази да је овај процес политизован. Треба га деполитизовати, мало опустити или релаксирати те сагледати с једне објективне аргументоване позиције. Више пута смо понављали да ми нисмо овдје да поткопавамо вашу економију, већ да промовишемо реформе, како би се створила нова радна мјеста, дала прилика за све", поручио је Вигемарк.

Он је апеловао на све политичке факторе у БиХ, а посебно оне у Бања Луци, да још једном размотре Споразум о стабилизацији и придруживању (ССП).

"Било би потпуно контрадикторно с наше стране да, док помажемо БиХ у реформама, истовремено покушавамо уништити ваш пољопривредни сектор или неку другу индустријску грану. Не можете ствари гледати кроз уску призму одређених категорија производа. Ево, Србија је већ урадила ту адаптацију, они су ријешили та питања", каже Вигемарк.

Коментаришући наводе званичника РС да ће БиХ адаптацијом ССП много тога изгубити, шеф делегације ЕУ је навео да је БиХ од 1. јануара ове године већ изгубила одређене трговинске повластице на воће и поврће.

"Узмите примјер узгоја шљиве. Један дио медија у Републици Српској објавио је наслов да ће узгој шљиве бити на губитку адаптацијом ССП, а уствари узгој шљиве био би на добитку. Шљива вам је већ на губитку, управо због тога што није урађена адаптација ССП и то не само ради трговине с Хрватском него и с цијелом ЕУ. А ми смо и даље највеће тржиште, била Велика Британија у нашем саставу или не. То ми врло јасно говори да људи уствари не знају о чему причају", рекао је Вигемарк за "Аваз".

Извори: Фена, Аваз

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Драган

06.07.2016 09:24

Кажу и да појефтињују рачуни за мобилне, кад јутрос шок! Ставили Словенију и Македонију у медјународну зону 3 па ме одрали. Лоповска држава и нико неће озбиљно да средјује ствари.

ОДГОВОРИТЕ