Vigemarkov apel: Ne znate o čemu pričate

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunar Vigemark izjavio je u intervjuu za „Avaz" da još ništa nije izgubljeno u procesu u koji je BiH ušla kako bi dobila kandidatski status za članstvo u Uniji.

Bosna i Hercegovina 06.07.2016 | 09:05
Vigemarkov apel: Ne znate o čemu pričate
"Mi smo sada u jednoj fazi da je ovaj proces politizovan. Treba ga depolitizovati, malo opustiti ili relaksirati te sagledati s jedne objektivne argumentovane pozicije. Više puta smo ponavljali da mi nismo ovdje da potkopavamo vašu ekonomiju, već da promovišemo reforme, kako bi se stvorila nova radna mjesta, dala prilika za sve", poručio je Vigemark.

On je apelovao na sve političke faktore u BiH, a posebno one u Banja Luci, da još jednom razmotre Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

"Bilo bi potpuno kontradiktorno s naše strane da, dok pomažemo BiH u reformama, istovremeno pokušavamo uništiti vaš poljoprivredni sektor ili neku drugu industrijsku granu. Ne možete stvari gledati kroz usku prizmu određenih kategorija proizvoda. Evo, Srbija je već uradila tu adaptaciju, oni su riješili ta pitanja", kaže Vigemark.

Komentarišući navode zvaničnika RS da će BiH adaptacijom SSP mnogo toga izgubiti, šef delegacije EU je naveo da je BiH od 1. januara ove godine već izgubila određene trgovinske povlastice na voće i povrće.

"Uzmite primjer uzgoja šljive. Jedan dio medija u Republici Srpskoj objavio je naslov da će uzgoj šljive biti na gubitku adaptacijom SSP, a ustvari uzgoj šljive bio bi na dobitku. Šljiva vam je već na gubitku, upravo zbog toga što nije urađena adaptacija SSP i to ne samo radi trgovine s Hrvatskom nego i s cijelom EU. A mi smo i dalje najveće tržište, bila Velika Britanija u našem sastavu ili ne. To mi vrlo jasno govori da ljudi ustvari ne znaju o čemu pričaju", rekao je Vigemark za "Avaz".

Izvori: Fena, Avaz

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Dragan

06.07.2016 09:24

Kažu i da pojeftinjuju računi za mobilne, kad jutros šok! Stavili Sloveniju i Makedoniju u medjunarodnu zonu 3 pa me odrali. Lopovska država i niko neće ozbiljno da sredjuje stvari.

ODGOVORITE