НАТО шпијунира Русе

Министарство одбране Литваније саопштило је да су се од 27. јуна до 3. јула португалски ловачки авиони војске НАТО-а који обављају мисију ваздушне полиције у овој земљи подизали три пута да би идентификовали и пратили руске борбене авионе који лете изнад Балтичког мора.

Свијет 05.07.2016 | 22:00
НАТО шпијунира Русе
"Ловачки авиони Сјеверноатлантске алијансе су 27. јуна идентификовали и пратили у међународном ваздушном простору руски извиђачки авион типа `Ил-20` који је летио из Калињинградске области и назад. Руски авион је летио без раније приложеног плана лета, са искљученим радаром и при том није успостављао везу са контролом лета", наводи се у саопштењуе.

Из Министарства наводе да су 28. јуна португалски ловачки авиони идентификовали руски извиђачки авион типа "Ил-20", који је летео из Калињинградске области у правцу континенталне Русије. Авион је летио са раније приложеним планом лета, али са искљученим радарима и такође није успостављао везу са контролом лета, наводи "Спутњик".

У овом министарству истичу да су 30. јуна авиони Алијансе идентификовали и пратили два руска ловачка авиона типа "Су-27" који су летјели изнад Балтика из правца Калињинграда и назад без раније приложеног плана лета, без успостављања везе са контролом лета и са искљученим радарима, као и један транспортни авион типа "Ту-134" који је летео из правца континенталне Русије ка Калињинграду. Он је летио са раније приложеним планом лета, имао је укључен радар и одржавао је везу са центром контроле лета.

У Естонији мисију ваздушне полиције обавља Британија са ловцима "јурофајтер тајфун".

Из Министарства одбране Русије је неколико пута саопштено да су се сви летови руске авијације спороводили и даље спроводе строго у складу са међународним правилима коришћења ваздушног простора над неутралним водама, без нарушавања граница других земаља.

Извор: Срна
Фото: Wикипедиа/Владимир Королков

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

МАНИ ЦУДО

06.07.2016 07:11

ГЛЕДАЛИ ИХ КАКО ЛЕТЕ А ДА ИХ ПРАТЕ У МЕДЈУНАРОДНОМ ПРОСТОРУ МАЛО ТЕЗЕ СМЕЈУРИЈА.

ОДГОВОРИТЕ