NATO špijunira Ruse

Ministarstvo odbrane Litvanije saopštilo je da su se od 27. juna do 3. jula portugalski lovački avioni vojske NATO-a koji obavljaju misiju vazdušne policije u ovoj zemlji podizali tri puta da bi identifikovali i pratili ruske borbene avione koji lete iznad Baltičkog mora.

Svijet 05.07.2016 | 22:00
NATO špijunira Ruse
"Lovački avioni Sjevernoatlantske alijanse su 27. juna identifikovali i pratili u međunarodnom vazdušnom prostoru ruski izviđački avion tipa `Il-20` koji je letio iz Kalinjingradske oblasti i nazad. Ruski avion je letio bez ranije priloženog plana leta, sa isključenim radarom i pri tom nije uspostavljao vezu sa kontrolom leta", navodi se u saopštenjue.

Iz Ministarstva navode da su 28. juna portugalski lovački avioni identifikovali ruski izviđački avion tipa "Il-20", koji je leteo iz Kalinjingradske oblasti u pravcu kontinentalne Rusije. Avion je letio sa ranije priloženim planom leta, ali sa isključenim radarima i takođe nije uspostavljao vezu sa kontrolom leta, navodi "Sputnjik".

U ovom ministarstvu ističu da su 30. juna avioni Alijanse identifikovali i pratili dva ruska lovačka aviona tipa "Su-27" koji su letjeli iznad Baltika iz pravca Kalinjingrada i nazad bez ranije priloženog plana leta, bez uspostavljanja veze sa kontrolom leta i sa isključenim radarima, kao i jedan transportni avion tipa "Tu-134" koji je leteo iz pravca kontinentalne Rusije ka Kalinjingradu. On je letio sa ranije priloženim planom leta, imao je uključen radar i održavao je vezu sa centrom kontrole leta.

U Estoniji misiju vazdušne policije obavlja Britanija sa lovcima "jurofajter tajfun".

Iz Ministarstva odbrane Rusije je nekoliko puta saopšteno da su se svi letovi ruske avijacije sporovodili i dalje sprovode strogo u skladu sa međunarodnim pravilima korišćenja vazdušnog prostora nad neutralnim vodama, bez narušavanja granica drugih zemalja.

Izvor: Srna
Foto: Wikipedia/Vladimir Korolkov

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

MANI CUDO

06.07.2016 07:11

GLEDALI IH KAKO LETE A DA IH PRATE U MEDJUNARODNOM PROSTORU MALO TEZE SMEJURIJA.

ODGOVORITE