Јефтинија партиципација, али скупље лежање

Управни одбор Фонда здравственог осигурања Републике Српске донио је одлуку да смањи партиципацију за осигуране пацијенте у Републици Српској. То се првенствено односи на најскупље медицинске услуге. Међутим, биће и повећања на другој страни.

Република Српска 05.07.2016 | 20:35
Јефтинија партиципација, али скупље лежање
Партиципација ће од првог августа бити мања.

То се прије свега односи на партиципацију за магнетну резонанцу, коронарографију, уградњу стента и балондилетацију. Осигурани пацијенти у Српској ће за коронарографију умјесто садашњих 260 плаћати 65 марака. Услуге балондилатације са 540 ће бити смањене на 135 марака. За уградњу стента пацијенти ће умјесто 500 плаћати 100 марака.

Смањење ништа не значи јер стентова нема. Тврде то наши извори са Универзитеског клиничког центра. Наводе да од новембра не функционисе редован програм. Искључиво хитни случајеви.

Из Клиничког центра друга прича. Умјесто конкретног одговора да ли има стентова, стижу статистички подаци.

На једној страни умањење на другој увећање.

Да би се намирили трошкови – пацијенте од 1. августа чека већа партиципација за лежање у болници. Код болничког лијечења на секундарном нивоу партиципација за један дан лежања повећан је са 7, 90 на 9  марака. На терцијарном нивоу са 8,90 на 11 марака.

Из Фонда поручују да ће и код партиципације за лежање у болници бити олакшица.

Бивши министар здравља не пориче да је свако смањење добродошло. Ипак, требало је, каже пронаћи друге изворе финансирања. Слично мисле и грађани.

Одлуку о смањењу партиципације потписао је Управни одбор Фонда здравства. Дјеца од 15 до 18 година ће за ортопедске ципеле и слушне апарате плаћати пет одсто умјесто досадашњих 10 односно 30 одсто.



БН телевизија

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ццццццц

05.07.2016 23:37

Па наравно!засто да они који одлуцују буду у минусу,боље бар на нули тј нивелација је спас-овде умањи тамо повецај и све ок. Ццццццццццц

ОДГОВОРИТЕ